Adolescenții care folosesc excesiv telefoanele inteligente sunt mai predispuși să sufere de anxietate, depresie și insomnie, este concluzia oamenilor de știință din Marea Britanie, în urma unui studiu cu rezultate îngrijorătoare.
Cercetări recente indică prezența unor riscuri pentru sănătatea mintală a adolescenților. Astfel, anxietatea, depresia și insomnia sunt legate de așa-numita „utilizare problematică” a dispozitivelor de ultimă generație.
„Persoana respectivă nu mai deține controlul asupra utilizării telefonului, prioritizează smartphone-ul în viața lor, astfel încât petrec timp pe telefon în detrimentul altor activități semnificative sau al somnului, și continuă să facă acest lucru în ciuda conștientizării dezavantajelor", explică Dr. Nicola Kalk, co-autoarea studiului de la King's College din Londra, citat de stiripesurse.ro.
Părinții trebuie să discute cu copiii și să dezvolte împreună obiceiuri sănătoase
Cercetătorii de la King's College au realizat două studii la câteva școli din Marea Britanie, între 2020 și 2022. Unul a adunat răspunsurile de la 657 de adolescenți cu vârste între 16 și 18 ani, iar celălalt a evaluat 69 de copii între 13 și 16 ani, timp de patru săptămâni.
„Cei care au raportat utilizarea problematică a smartphone-ului erau de două ori mai susceptibili de a suferi de anxietate și de trei ori mai susceptibili de a suferi de depresie", a spus Dr. Kalk.
Cercetătorii cred că în curând ar putea exista suficiente dovezi pentru că medicii să recunoasca boala ca atare.
Până atunci, specialiștii le recomandă părinților să discute cu copiii despre această problemă și să dezvolte împreună obiceiuri sănătoase de folosire a telefoanelor mobile.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.