

Nouă din 10 români morți de coronavirus aveau cel puțin o altă afecțiune, iar trei sferturi dintre decese au fost la persoane de peste 60 de ani, se arată în raportul întocmit de Institutul Național de Sănătate Publică în perioada 4 – 10 mai și făcut public miercuri.
Potrivit INSP, în săptămâna 4 – 10 mai, mai mult de o treime din totalul cazurilor de COVID-19 au fost în județele Suceava, Bacău, București și Galați.
În ceea ce privește decesele din această perioadă, 38% au fost înregistrate în Galați, Sibiu, Suceava, București și Mureș.
INSP mai arată că 76,6% din decese s-au înregistrat la persoane peste 60 de ani și 60,8% au fost la bărbați.
INSP precizează, totodată, că 89,3% dintre românii care au murit din cauza coronavirusului aveau cel puțin o comorbiditate. În acest caz, cele mai des întâlnite afecțiuni sunt cele cardiovasculare, diabetul, afecțiunile neurologice sau renale, dar și afecțiunile pulmonare, obezitatea sau cancerul.
Peste hotare, în Franța, celebrul doctor francez Didier Raoult a anunțat, pe Twitter că „Epidemia se încheie”. „Putem vedea clar că lucrurile se opresc”, insistă Raoult. Potrivit acestuia, această încetinire a epidemiei este explicată la Marsilia prin faptul că au „diagnosticat și tratat” sistematic pacienți. Pentru că „știm că tratamentul scade durata transportului viral”, specifică specialistul.
Profesorul este la fel de optimist atunci când vorbește despre epidemie în restul Franței. „Acest episod este rezolvat. Nicăieri nu există un al doilea val, este o curba epidemica banală, insistă el. „Aceasta nu mai reflectă o dinamică epidemică. Câteva cazuri sporadice vor apărea ici și colo, în cele din urmă, dacă există cineva care este super contagios, dar toate acestea nu mai reflectă o dinamică epidemică. Epidemia se apropie de sfârșit ”, concluzionează medicul.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Deci iata ca rata de mortalitate a covid NU este asa de mare cum ni se spunea de catre marii specialisti Rafila, Streinu-Cercel etc.
Si tot insititutul national de statistica ne spune ca in 2020 in lunile martie si aprilie au murit mai putin oameni decat in aceleasi luni in 2019, cand nu era "pandemie".