Șapte motive pentru care cred că privatizarea sistemului de sănătate e o idee dezastruoasă pentru România

De Gabriel Popa  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Narațiunea oficială e că „în sfârșit va avea toată lumea acces la sistemul de sănătate privat”. Dar asta e doar vitrina de marketing. Să vedem câteva consecințe ale privatizării sistemului de sănătate pe care toată lumea le va resimți în câțiva ani.

1. O să fie ca la dentist. Adică dureros. Ce credeți că fac oamenii fără bani în România când au nevoie de dentist? Nimic, stau așa. Eventual, își mai scot câte un dinte, ca să nu se infecteze. Privatizarea serviciilor de stomatologie a dus la „știrbii” de care își bate joc gașka Gabriel Liicenu.

2. O să fie ca la ORL-ist. Stomatologia nu este singurul domeniul care s-a privatizat, în ultimii ani. S-au privatizat multe alte servicii. De pildă ORL-ul, alergologia și ginecologia. Aveți idee cam cât plătești la o clinică ORL medie? Cam 200 de lei consultația, încă 150 de lei endoscopia – adică dai 350 de lei doar ca un ORL-ist să se uite la tine. Și la sfârșit să ți se prescrie aerius.

3. O să fie ca la Sanador sau la Regina Maria. Adică clinicile se vor transforma în hoteluri de 3 și 4 stele, pentru cine are bani să plătească. Accentul va cădea pe confort și pe impresie, nu pe calitatea actului medical. Urgențele reale vor fi direcționate tot către stat, dacă vor mai exista servicii la stat.

4. O să fie ca la RCA/CASCO. Majoritatea românilor, care nu își vor permite asigurări complete, vor rămâne descoperiți. Ei vor avea de ales: să moară la ei acasă sau să moară la ușa clinicilor, care nu îi vor primi. Pentru că nu sunt acoperiți.

5. O să fie ca la piață. Dacă o companie este gândită ca să scoată profit, atunci profitul va deveni principalul ei obiectiv. Cu multe efecte perverse, pe care nici măcar nu le anticipăm. De exemplu, de ce ar trimite o clinică privată un caz care clar e peste competențele ei la stat sau la o altă clinică, atunci când ținând acolo bolnavul ar putea să facă bani pur și simplu din cazarea lui? De ce viața umană ar fi pentru ei mai importantă decât profitul?

6. O să fie ca la multinaționale. Pentru că majoritatea acestor lanțuri medicale au de fapt acționari în străinătate. Nu am nimic cu străinii, dar asta e realitatea. Și asta înseamnă că profitul va fi scos din țară și nu va mai fi reinvestit în sistem. Pe termen mediu și lung, acest lucru înseamnă o finanțare mult mai proastă pentru sistemul medical, per ansamblu.

7. O să fie ca la Radet. O dată ce distrugi încălzirea centralizată pentru București, nimeni nu o mai reconstruiește. O dată ce distrugi sistemul public de sănătate, nu-l mai repară nimeni. Și pot să urle oamenii peste 10 sau 15 ani de durere, când își vor da seama ce a însemnat privatizarea sănătății. Va fi perfect degeaba.

Hai să mai spunem un lucru. Există două modele. Unul e „dau banii dacă îmi permit”. Celălalt e „sănătate pentru toți”. Fiecare model are avantaje și dezavantaje. Primul model înseamnă că o minoritate va avea acces la servicii medicale de top (teoretic; vedeți și punctul 3), în timp ce majoritatea va avea acces doar la o aspirină și o bătaie pe umăr. Al doilea model înseamnă că toată lumea va avea acces la aproximativ aceleași servicii medicale, cu cozi de așteptare de 2-4 ore. În spitale nu va fi premium, că nu are cum să fie, însă nici nu vor muri oamenii pe capete sau nu vor avea o clasă socială de știrbi și cetățeni second hand pentru că oamenii nu au cu ce să-și pună dinții.

Eu în această chestiune aleg să judec cu mintea și inima mea. Și sunt cu toată inima de partea știrbilor.

Dă-i Doamne românului mintea cea de pe urmă.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
  • SB 19.02.2020 16:57
    Un răspuns pentru minte, că inima mai mult visează:
    1. Fericiți cei ce nu au prins cabinetele de dentist publice, personal aș fi ales să fiu știrb decât sa mai calc in ele. Competența doctorilor dentiști a crescut exponențial odată cu privatizarea, până la nivelul că există turism dentar http://www.romaniandentaltourism.com/ro/turismul-dentar
    Problema pentru "oameni săraci" e că fie tratamentele nu sunt decontate de CNAS, fie procesul de decontare e batjocoritor.
    2. Nu există servicii gratis, doctorii și asistentele nu sunt sclavi, iar indiferent dacă e la stat sau privat cineva tot plătește.
    3. Plata directă și plata prin asigurare sunt două lucruri diferite. Eu plătesc 870 de lei pentru asigurarea de stat de care nu beneficiez, iar cel mai scump abonament la Regina Maria e 300 de lei și ai toate analizele gratuite, inclusiv ORL. Există alte oferte de asigurare de sanatate privata, precum cea de la Generali, mai ieftine și mai bune,
    4. RCA este obligatoriu, dacă majoritatea românilor nu și l-ar permite, atunci nu ar fi atât de multe mașini pe drumurile țării. Și în prezent dacă nu ești asigurat la stat nu te primesc în spital decât pentru urgențe. Deci statul (mai exact sclavii plătitori de taxe) oricum plătește pentru cei neasigurați, la fel ar fi și dacă s-ar privatiza.
    5. În prezent, în sistemul public de sănătate ce nu e setat pe profit, viața umană are prioritate 0, hexi pharma și colectiv sunt două exemple mai mari.
    6. Multinaționalele alea trebuie să ofere servicii bune la prețuri competitive, nu e ca la stat unde plătești fie că vrei, fie că nu vrei nu. Dacă vorbim de o monopolie atunci tot de vină e statul deoarece nu poate exista fără intervenția lui.
    7. RADET și sistemul public de sănătate sunt din concepție praf. Statul e totdeauna cel mai prost administrator.

    E o vorbă înțeleaptă, "problema socialismului este că banii celorlalți se termină, în cele din urmă".
    Statul deja îmi fură 50% din venit, utopia aceasta a tuturor oamenilor egali în sărăcie nu a funcționat nici măcar în dictatura comunistă, d-apăi în democrație. Multa sănătate.
  • Elina 20.02.2020 15:58
    Eu am prins cabinetele stomatologice de stat. Erau cu adevarat de cosmar, medicii erau mai mereu nervosi si agresivi si toata experienta era orbila. Dar asta nu inseamna ca desfintarea lor a fost un lucru bun. Despre asta este vorba. Sunt oameni care nu isi permit astfel de tratamente, bune, rele, bine ca existau acele cabinete! Noi avem un sistem public de sanatate extrem de bolnav. In loc sa il salvam, il deconectam de la aparate! Mai bine faceau curat in sistem: deparazitarea de fimele capusa, angajarea de mangeri fara sfori politice....Cat inca suntem activi si productivi este OK, ne permitem Regina Maria, dar perioada pesiei cum va fi? Si sa fim seriosi, actul medical la privat e o mare pacaleala. La Regina Maria consultatie dureaza fix 20 minute, dupa care ti se recomanda o gramada de investigatii scumpe, pentru ca fara ele medicul habar nu are sa puna un diagnostic..
  • SB ► Elina 21.02.2020 10:50
    Lipsa cabinetelor publice de dentist e o non-problemă, iar desființate lor e principalul motiv pentru care putem avea acum parte de servicii de calitate.
    CNAS decontează serviciile de medicina dentară http://www.cnas.ro/casmb/media/pageFiles/PACHET%20SERVICII%20MEDICINA%20DENTARA%20SI%20CONDITII%20ACORDARE%2001.04.2018_ANEXA%2014%20.pdf
    Am spus deja că problema pentru săraci nu e lipsa bombelor de cabinete publice ci faptul că decontarea de la CNAS e o batjocoră, plafonul e mic, iar majoritatea doctorilor refuză să își bată capul.
    http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/dinti/ce-proceduri-stomatologice-sunt-decontate-de-catre-casa-de-asigurari-de-sanatate-1513129

    Doamnă bună, statul nu produce bani, nu mai suntem în comunism, statul doar ia cu forța, fură partea lui, și după care redistribuie restul la votanții de bază. De unde sunt banii în prezent pentru asigurarea medicală a pensionarilor, de acolo o să fie și pentru medicina privată. Diferența principală e că mediul privat e mai puțin corupt și mult mai eficient.

    Comparați Regina Maria cu sistemul public de sănătate sau cu o fantezie a unui sistem perfect?!
    Sunt deja 30 de ani de salvări și resuscitări, să faci același lucru atât timp și să aștepți rezultate diferite e definiția nebuniei.
    Nu pot decât să vă urez somn ușor, dacă preferați sistemul unde totdeauna sunt lipsuri, serviciile sunt de cea mai proastă calitate posibilă, nu ai de opțiuni, și doctorii și restul personalului trebuie, fie să fugă din țară pentru un trai mai bun, fie să trăiască din șpăgi.
    Da, și visați în continuare că statul o să vă asigure pensia la bătrânețe, mai ales ignorând datoria externă.
  • sergent X 20.02.2020 16:34
    Dacă o companie este gândită ca să scoată profit,.....
    Pai astea sunt facute sa scoat profit, clar!
    Ca statul ar fi prost administrator... Numai un patronas d-asta care se crede mare capitalist, putea sa o zica.
    Zicea cineva odata , ca in felul asta se albeste spaga. Diferenta este de un ordin de marime, totusi. Pentru cine mai da spaga, ca au niste venituri la stat cei din sanatate de nu se poate.O asistenta are mai mult decat un profesor cu gr.I , vechime completa,si masterat.
  • SB 21.02.2020 11:10
    Și statul e gândit să scoată profit, și chiar scoate mai bine și mai ușor decât s-ar putea vreodată în mediul privat, dar în schimb nu produce nimic, iar profitul e exclusiv pentru cei din conducere și rudele/prieteni lor.
    Placa cu chiaburii, patroni nemiloși și capitaliști nesățioși e veche, dar e o vorbă "deșteptul învață din greșeala altuia, prostul nu învață nici din greșeala lui."
    Tocmai ai dat un exemplu de cum statul e un prost administrator. Șpăgile sunt un simptom și nu o cauză a unui sistem prost, și în primul rând o meteahnă perfecționată în comunism.
  • __ 21.02.2020 18:52
    sanatatea e domeniu strategic, intim, si cel mai rau e ca, dupa cum se stie, se pot sifona (devia) bani fara limita - medicamente etc. - catre privati - nu ca in invatamant unde nu se pot sifona; trebuie folosit sistemul privat doar in mod exceptional, gen maximum 15% sa fie repartizat la privat si sa fie cat mai ieftina, accesibila sanatatea. Mie nu imi inspira incredere sistemul privat si desi am avut asigurare la am preferat sa marg la stat. Cand esti batran mergi la spital ca sa te mai intalnesti si tu cu alti batrani, asta e foarte important, mai ranjesti cu perspectiva (mortii) unul la altul, mai razi de avorturile si contraceptiile cu care ai fost de acord, nu ca sa te faci bine cu orice pret - daca ai bani, ca de moarte nu scapa nimeni, ba unii - tot medici - vor sa o grabeasca...

    Howgh!
  1. Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  4. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  5. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  6. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  7. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  8. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  9. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  10. Singura veste bună pentru vaccinați: Există tratament de detoxifiere a proteinelor spike. Ce recomandă Dr. Peter McCullough

Ultima oră

08:00

20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, episcopul daco-roman al Tomisului; Sfântul Anastasie Sinaitul; Sfântul Apostol Zaheu

23:00

Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

22:30

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Și care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”