

Tehnologia FIV nu este o opțiune viabilă pentru combaterea infertilității cuplurilor. De ce? Păi, e simplu.
1. FIV e asimilabilă avortului. Când fecundezi 50 de embrioni, și „plantezi” în uterul femeii doar a zecea parte din ei – ce se întâmplă cu restul de embrioni? Sunt fie congelați și distruși mai târziu, fie vânduți și folosiți pentru experimente medicale.
2. FIV e asimilabilă eugeniei. Când din embrionii din uter „reduci” unii dintre ei prin injecții în inimă; și când îi păstrezi pe aceia care au anumite caracteristici pe care le consideri „dezirabile” (de exemplu, păstrezi doar embrionii de un anumit sex) – aceasta este eugenie, și e fix ce făceau și naziștii.
3. FIV prezintă un risc de sănătate ridicat pentru femeie; iar eficiența FIV este cu atât mai redusă cu cât femeia este mai înaintată în vârstă; practic, șansele de a funcționa după 35 de ani sunt foarte, foarte mici (ceea ce nu vă va spune nici o așa-zisă „clinică de fertilitate”).
4. FIV prezintă un risc de sănătate ridicat și pentru femeile care donează ovule – care sunt, adesea, diferite față de femeile care pot să aibă copii. Tehnicile de recoltare de ovule pot duce la infertilitate pe viață, și la alte probleme de sănătate.
5. FIV înseamnă marchetizarea și comercializarea sarcinii și a copilului. Îți alegi caracteristicile copilului, numărul de copii, ca și cum ai „customiza” un produs.
6. Copilul devine un „bun” la care ai „dreptul” și asupra căruia ai „drepturi”; și pe care îl poți obține prin intermediul tehnologiei medicale, contra unei sume de bani – destul de substanțială.
7. Există alternative morale la FIV, despre care mai nimeni nu vorbește. Printre acestea: tratamente de creștere a fertilității care nu implică inseminarea artificială; adoptarea unui stil de viață mai sănătos – stilul de viață nesănătos este direct legat de infertilitatea cuplurilor; adopțiile – poți adopta un copil dintr-un orfelinat; implicarea în cauze sociale pentru ajutarea copiilor orfani sau defavorizați.
Da, PSD vrea să dezvolte piața pentru FIV și în România – pentru că sunt multe corporații care miros oportunitatea de a-și rotunji profiturile. Dar asta nu înseamnă că le pasă în vreun fel de natalitate sau de copii. Dacă le păsa, ar fi arătat că au habar măcar de unele dintre punctele de mai sus. Și s-ar fi concentrat asupra punctului 7 – că există multe idei care sunt și morale, și eficiente acolo.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
CONCLUSION(S): Neonates born from commissioned embryos and carried by gestational surrogates have increased adverse perinatal outcomes, including preterm birth, low birth weight, hypertension, maternal gestational diabetes, and placenta previa, compared with singletons conceived spontaneously and carried by the same woman. Our data suggest that assisted reproductive procedures may potentially affect embryo quality and that its negative impact can not be overcome even with a proven healthy uterine environment.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29202976/