

Cu puțin timp înainte de Revoluție, un zvon a tulburat liniștea orășelului de provincie în care trăiam atunci: în scurt timp, Ceaușescu urma să ne viziteze urbea!
Multe or fi fost pregătirile de atunci, de puține îmi amintesc vag, însă cele petrecute în școală îmi sunt încă vii în minte.
În toate școlile din oraș a început o selecție drastică a pionierilor care să-l întâmpine pe Ceaușescu cu flori, pâine și sare. Așa se face că și la școala noastră au venit niște secretari de partid, care au mers din clasă în clasă să selecteze cele mai reușite exemplare dintre elevii școlii.
Ceea ce m-a frapat atunci, și încă mă mai miră, e că ne-au verificat dantura. Poate de carii, poate de zâmbet frumos, nu pot să știu, cert este că am trecut și această probă și am fost aleasă să particip la întâmpinarea Tovarășului. La cei 10 ani ai mei de atunci, faptul părea unul ieșit din comun!
Ziua cea mare a sosit, eram cu toții apretați și încremeniți de emoție, senzație care a început să-și piardă din intensitate pe măsură ce orele treceau și vizita oficială nu mai începea. În jurul prânzului am primit niște pâine cu salam și o mână de bomboane, și am început să ne jucăm pitita. Spre seara, liber spre casă; Ceaușescu își anulase vizita.
Toate aceste amintiri mi-au fost declanșate citind despre conferința organizată de președintele Iohannis, eveniment la care au fost invitați doar anumiți jurnaliști.
Nu știm care au fost criteriile de selecție, nu știm nici măcar numele celor aleși, însă nu pot să nu mă întreb, zâmbind, dacă ziariștilor le-a fost verificată și dantura sau doar vorbele.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Prim vice-președintele PNL, Rareș Bogdan, a explicat la RFI care va fi formatul întâlnirii cu gazetarii aleși pe sprânceană pe care echipa de campanie a lui Klaus Iohannis încearcă să o prezinte drept dezbatere electorală.
Dezbaterea va avea loc la BCU, la aula Carol I.
(…)
Este o sală mică, din păcate, are doar 215 locuri pe scaune și două loje, două balcoane mari, care vor fi ocupate de presa acreditată, presă străină și presă din România.
(…)
Întrebări vor pune între 6 și 9 jurnaliști, analiști, formatori de opinie, politologi, care vor fi de la diverse instituții media, din diverse zone, deci nu vor fi doar oameni care au activat în zona dreptei politice sau a susținerii societății civile din zona dreptei, luptători împotriva OUG 13, împotriva PSD și așa mai departe, deci vor fi și din zona celor care au susținut Guvernele PSD sau instituții media care de-a lungul timpului au fost extrem de critice cu președintele României.
Cristian Leonte (Pro TV), Radu Tudor (Antena 3), Cristina Șincai (România TV), Moise Guran (Europa FM) și Ion M. Ioniță (Adevărul) și politologul Cristian Pârvulescu ar fi, conform unor surse, cei care au acceptat participarea la acest eveniment. Lor li se vor alătura, după cum a preciat Rareș Bogdan, patru consilieri prezidențiali, alte opt persoane din echipa de campanie a lui Iohannis, precum și circa 200 de studenți.
Dezbaterea va începe undeva la ora 19 sau 20, deci spre seară și va fi transmisă, din câte știm noi până la această oră, de un radio și cinci televiziuni de știri. Plus ne așteptăm ca de data asta, totuși, televiziunea națională să se comporte ca atare și să preia această dezbatere. Plus foarte multe site-uri de știri, conturi de Facebook. Dezbaterea pe care eu am moderat-o în urmă cu cinci ani la Realitatea TV a avut per total o audiență de 5,5 milioane de telespectatori. Acum ne așteptăm ca audiența cu tot cu Facebook să fie undeva la peste șapte milioane de cetățeni. Fiecare jurnalist, analist, politolog va putea să pună întrebări, probabil între două și patru întrebări, încă nu știm exact, pentru că dacă vor fi nouă, trei întrebări de un invitat, plus răspunsurile aferente, care să fie cât mai complete și complexe și să dea satisfacție celui care a pus întrebarea, ne poate duce în două ore, două ore și jumătate. E greu de crezut că va fi o perioadă mai lungă de atât, pentru că e greu și pentru cel care trebuie să răspundă la întrebări și pentru cei care ne urmăresc – a adăugat Rareș Bogdan.
PRECIZĂRI
Deși echipa de campanie a lui Iohannis face eforturi consistente pentru a acredita ideea că acest eveniment reprezintă o dezbatere (!) după model american (!!!), lucrurile sunt departe de a sta astfel.
-Dezbaterile prezidențiale americane sunt organizate de către o instituție de presă (ziar, televiziune, radio) nu de către echipa de campanie a unuia dintre candidați;
-Formatul dezbaterii este stabilit de către instituția de presă care organizează dezbaterea, nu de către candidați, dar anumite aspecte legate de format pot fi negociate cu echipele de campanie;
-Moderatorii și jurnaliștii invitați nu sunt stabiliți de către echipele de campanie, ci de către organizator (o instituție de presă);
-Dezbaterea este o confruntare între doi sau mai mulți candidați!
-Formatul cu un singur candidat unic este cel al ceea cee americanii numesc Town Hall, în acest format organizarea evenimentului aparține tot unei instituții de presă. Unul sau mai mulți candidați sunt prezenți în fața alegătorilor, pe rând, și răspund întrebărilor acestor alegători. Alegătorii prezenți reprezintă un larg spectru de opțiuni politice.
Cu alte cuvinte, formatul ales pentru evenimentul lui Iohannis, reprezintă o improvizație ad hoc, prin care echipa sa încearcă să anuleze criticile legate de fuga de dezbatere.
https://www.art30.ro/2019/11/18/care-va-fi-formatul-suetei-prezidentiale-prezentate-drept-dezbatere/?fbclid=IwAR2uSZKtQDo81u2wP6GyQU3Oe_sdyC9tKJ1WBr3xQ9xJgMoMw9BOGdAvHDY