
FOTO: Imagini de la protestele din 2014. Sursa: Vocea Timișului

La sfârșitul anului trecut, tinerimea română a mai pierdut o ocazie pentru a construi ceva durabil și impresionant.
În loc de așa ceva, tinerii frumoși din clasa medie - căci la ei mă refer - au preferat să se angajeze cu arme și bagaje în mocirla politică pe care o deplângeau nu cu puțin timp înainte.
Mă refer, bineînțeles, la alegerile - vorba vine, alegeri! - prezidențiale din toamnă.Dacă în primul tur, spiritele erau liniștite, în turul 2 s-a declanșat jihadul electoral. Ținta: înfrângerea "comunistului" Victor Ponta. Scriu comunist între ghilimele, pentru că Ponta e la fel de comunist precum e directorul de la OMV. Nu scriu patronul, pentru că patronul e statul austriac.
Revenind. În bătălia anti-pontistă, tineretul nostru s-a angajat cu tot sufletul. Nimic nu a mai contat. Ca să parafrazez un dicton latin, deviza a fost "Să piardă ponta, chiar de-ar fi să piară lumea". Și așa a și fost. Tudor Gheorghe, Radu Beligan, Helmuth Duckadam și alte personalități au fost înjurate ca la ușa cortului pentru că nu au dorit să sprijine lupta. De alte mii și zeci de mii de certuri, catalogări, injurii ale semenilor, nici nu mai pomenesc. Cine avea temeritatea să îndemne la calm, la un boicot(cazul meu), la o analiză mai profundă a problemei, era repede ștampilat drept "fsn-ist", "pontist" sau "comunist".
Niciunul dintre voi nu s-a întrebat de ce Digi 24 prezintă cozile alea (inacceptabile!, să fie clar) din toate unghiurile, 24 din 24. Poate ar fi aflat că patronul de la Digi a contribuit financiar, masiv, la campania dl Iohannis. Sau de ce toți drogații din show-bizul cu travestiți de la PRO au devenit, brusc, eroi în turul 2. Nimic n-a contat.
Vârf de lance în toată povestea asta a fost diaspora. De fapt o mică parte a ei, cea mai activă pe rețelele sociale și deci, cel mai ușor manipulabilă. S-a inaugurat moda scrisorilor deschise, tinerii de la "Brucsel" clamau libertatea de exprimare "nu este doar o lozincă", democrația. Și ați învins.
Ieri, dragii mei, s-au întâmplat două lucruri grave:
Primul: un individ care toată viața lui a luptat pentru tot ceea ce voi detestați, a fost propus de alesul vostru drept șef al spionilor români. Peste gardienii neamului în domeniul inteligence-ului.
Secundo: parlamentul a adoptat, parcă la ordin, o lege anti-constituțională, care împiedică libertatea de exprimare și care scrie istoria. Este vorba despre legea anti-legionară. Un act normativ pe care nici măcar un singur parlamentar ( INDIFERENT DE PARTID) nu a avut curaj să îl conteste. O lege propusă și votată atât de "comuniști"(PSD) cât și de "dreapta"(PNL). O lege care consacră condamnările martirilor anti-comuniști în procesele-spectacol organizate de bolșevici. O lege care va incrimina inclusiv dacă veți vorbi despre foști legionari "în interesul artei sau științei, cercetării ori educației".
Miza acestei legi este crearea unui instrument cu care libertatea de exprimare, dar și renașterea eventualelor sentimente naționaliste să fie suprimate. De altfel, chiar în strategia națională de apărare creată de președintele "lucrului bine făcut", "exacerbarea discursului naţionalist şi populist" este considerat un pericol pentru siguranța statului.
Asta în caz că i-ar fi trecut cuiva prin cap să întrebe ce s-a întâmplat cu Petromul, BCR, Sidex, Bechtel, etc.
Iată că a venit și rândul meu să întreb: unde e acum Digi 24? De ce nu vedem la PRO TV campanii prin care să se ceară respingerea lui MRU? De ce nu arde facebook-ul în fața acestei grave încălcări al dreptului la liberă exprimare și de conștiință? Unde sunt scrisorile deschise prin care se deplânge faptul că puținele statui și străzi ale unor Țuțea sau Vulcănescu devin acum bune de demolat?
Unde sunteți? Probabil că mulți dintre voi sunteți în vacanță. Dar cum rămâne cu libertatea de exprimare? A rămas "doar un lozincă"?
Pe 16 octombrie 2014, un alt tânăr, tată a trei copii și part-time blogger, Răzvan Vastea, publica o "Scrisoare-manifest", prin care îi cerea AFARĂ pe toți candidații la președinție care vă cerșeau votul. Nu l-ați băgat în seamă. Sigur, n-a ajuns virală pentru gândul și adevărul aveau alte interese.
Ați ratat încă o ocazie de a arăta lumii că românul nu este ușor de manipulat și că se poate construi o alternativă la caracatița politicianistă care ne sufocă de 25 de ani. Ce-ar fi însemnat o prezență redusă la vot, de 20-30%? Ar fi însemnat o decredibilizare a întregii clase politice și un imbold puternic pentru apariția alternativei. În schimb, s-a dat credit nelimitat unui om creat de sistem, doar pentru că e neamț și vorbește rar, nu ca Băsescu și Ponta.
Ați căzut în capcana scenariștilor la fel cum au făcut-o și părinții noștri în 1989, murind pentru ca la vremuri noi să vină...tot ei! Dar măcar în 1989 exista o scuză: se venea după 45 de ani de întuneric. Voi, mai ales cei din străinătate( nu toți, adevărat!), care nu ratați ocazia să ne spuneți ce luminați sunteți voi și ce înapoiată și coruptă e România...voi ce puteți invoca?
Să piardă Ponta, chiar de-ar fi să piară lumea. Aferim!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ponta și Iohannis nici nu pot fi comparați, nu doar ca oameni politici, ci ca oameni, pur și simplu. Vi-l imaginați pe Iohannis plagiind o teză de doctorat? Ori refuzând să-și dea demisia din funcțiile publice după ce frauda a fost descoperită? Vi-l imaginați pe Iohannis refuzând să-și dea demisia pentru a putea fi cercetat penal (indiferent de condițiile întocmirii dosarului penal!) ? Ori plecând să se opereze în străinătate pentru a se sustrage urmăririi penale?
Tudor Gheorghe a fost o mare dezamăgire prin felul în care a ales să se implice în campania lui Ponta. Și a reușit să obțină efectul invers: oamenii au fost dezamăgiți de Tudor Gheorghe care a ales să mintă că Iohannis nu vorbește bine limba română, iar pe Ponta nu l-au votat nici cei care care erau nehotărâți până la intervenția lui Tudor Gheorghe.
Când afirmați că Mihai Răzvan Ungureanu a luptat toată viața lui pentru ceea ce tinerii din diaspora detestă, la ce vă referiți exact? Acest domn, care a mai îndeplinit funcția de director al SIE, dacă ar fi săvârșit vreo infracțiune, bănuiesc că ar fi fost cercetat până acum. Faptul că l-a denunțat pe ofițerul SRI care a vrut să-l racoleze mi se pare demn de laudă, nu cred că este un motiv care să-i împiedice accesul la o funcție pe care a mai exercitat-o. Cu atât mai mult cu cât, între timp, a fost și ministru de externe și chiar prim-ministru, o perioadă scurtă. Orice s-ar zice, diferența de cultură între MRU și Ponta este evidentă și pentru cei fără prea mari pretenții intelectuale. Acesta să fie motivul real pentru care nu este agreat de PSD? Că motivele invocate sunt chiar puerile și, oricum, faptele de care este acuzat pe site-uri nu sunt dovedite. Desigur, cu excepția cheltuielilor de protocol ”demonstrate” de Antena 3.