UE: un nou început?

De Valerian Stan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Se apropie de final mandatul actualei guvernări a UE. O perioadă în care disensiunile și tendințele centrifuge din cadrul Uniunii s-au înmulțit și agravat periculos.
 
Repet, în acești ultimi cinci ani personal am avut pentru prima oară percepția că establishmentul european a lucrat, parcă chiar premeditat, tocmai împotriva intereselor Uniunii. S-ar putea răspunde că lucrurile doar par a sta așa – și că în realitate ele se explică, de exemplu, prin dorința Germaniei și Franței de a consolida Uniunea în jurul puternicului lor tandem. Presupunând că o asemenea intenție chiar a existat, întrebarea e dacă Berlinul și Parisul au materializat ceva din ea. 

Personal, nu cred. Iar asta pentru că în afară de un număr de declarații, foarte optimiste la vremea lor, nu văd absolut nimic concret care să le fi urmat. Poate că nimic nu e mai elocvent în sensul acesta decât numărul mare de teme într-un dezacord aproape conflictual pe care actuala echipă  de la Bruxelles o lasă moștenire celei viitoare. O concluzie interesantă mi se pare că putem trage dacă privim la natura câtorva dintre  cele mai acute asemenea teme: migrația, politica externă și de securitate (apărare) comună, incriminările repetate privind statul de drept și drepturile omului aduse –  cel mai adesea nejustificat (și parcă chiar șicanator) – guvernelor din Est etc. Concluzia este că temele de departe cele mai problematice sunt cele de natură politică. Iar concluzia următoare este, cred, că dacă aceste probleme vor continua și după alegerile din mai anul acesta, componenta politică a UE (spre deosebire de cea economică) va trebui minimizată la ceea ce s-a dovedit deja strict necesar și fezabil. În caz contrar, proiectul generos gândit de Helmut Kohl și François Mitterrand la începutul anilor 90, și caricaturizat în acești ultimi ani de Angela Merkel și Emmanuel Macron, are șanse bune ca în curând să eșueze total. Apropo, aș spune că în ultimul deceniu UE a fost UE fix în măsura în care principalul lider european (d-na Merkel) și partidul său au fost ceea ce doctrinar au pretins a fi – creștin-democrați.

Încă o dată, nu cred că locul României e în afara UE; în afara UE e locul celor care au adus Uniunea în situația de azi (și care, mai ales, s-ar mai și împotrivi reformării ei). Eurobarometrul din septembrie trecut a confirmat o nouă creștere a euroscepticismului – iar în cazul românilor un record îngrijorător (doar 49% dintre ei mai cred că apartenența la UE e bună). Recentul Brexit a sintetizat poate cel mai bine cauzele situației actuale a Uniunii; cei ce nu-i creditează cu suficientă maturitate politică pe britanici, mă tem că au ei înșiși o problemă de maturitate. Și cum ar putea fi altfel când insularii au pus degetul pe mai toate rănile UE: politica privind imigrația, limitarea excesivă a suveranității parlamentelor, politica greșită de apărare comună, legiferarea excesivă impusă de Bruxelles statelor membre etc. Cât privește strict țările estice lucrurile stau încă și mai rău. În cazul României, de exemplu, o listă exhaustivă mi se pare greu de făcut: anularea referendumului din 2012, ingerințe în justiție, intervenții ilegitime repetate pentru accesul la resursele naționale precum și în favoarea multinaționalelor și băncilor străine etc. Aici se cuvine numit explicit cazul d-nei Kovesi, fosta șefă a DNA. Aflat în plină desfășurare, el poate să aibă un deznodământ dezastruos pentru UE dacă responsabilii europeni – de voie, de nevoie – se vor solidariza până în pânzele albe cu un magistrat în legătură cu care există deja suficiente indicii că, sub girul lor interesat, a comis în România abuzuri grave.        

Ultimele două guvernări de la Bruxelles, dar mai ales actuala, au făcut foarte clar un lucru: componenta politică a UE (însemnând în special criteriile politice de la Copenhaga) a devenit un instrument pe care greii Uniunii îl folosesc tot mai subiectiv și tot mai mult în interes propriu împotriva celor mai mici. „Europa cu două viteze” începe să devină tot mai mult o realitate ce neagă tot mai evident imperativul generos pe care  Kohl și Mitterrand l-au înscris după prăbușirea comunismului în noul Tratat al UE: "importanța istorică a sfârșitului divizării continentului european”. 

În ultima decadă, mai ales procedurile și cazurile concrete în care Bruxellesul a incriminate statelor estice încălcarea criteriilor politice (democrația, drepturile omului și statul de drept) au arătat o dublare perfectă a acestor cerințe în raport cu exact aceleași criterii pe care exact aceleași țări le au de îndeplinit ca membre ale Consiliului Europei. Puțină lume a observat cum în ultimii ani Bruxellesul s-a folosit tot mai des de Comisia de la Veneția (instituție a Consiliului Europei) ca să-și ratifice acuzațiile și măsurile punitive, tot mai discreditate, la adresa guvernelor estice. 

Dar exact aceeași strategie o vedem aplicată în chiar aceste zile și cu privire la CEDO. Aflați într-o situație fără ieșire în apărarea lui Kovesi (pe care și-o doresc refugiată pe postul de procuror șef al UE), greii Uniunii (care sunt concomitent și greii Consiliului Europei și ai CEDO) au impus Curții de la Strasbourg soluționarea în regim de urgență a dosarului lui Kovesi. Fosta șefă a DNA s-a plâns CEDO de revocarea din funcție (o comicărie juridică, în raport cu jurisprudența de decenii a CEDO) la data de 5 ianuarie, pentru ca la 5 februarie (după numai o lună, deci) Secția a patra a Curții să decidă soluționarea în procedură de urgență a cauzei. Cine cunoaște cât de cât practica CEDO știe bine că de o asemenea urgență n-au avut parte nici chiar plângerile inter-statale, în cauze de conflict armat soldat cu pierderi de vieți omenești. Decizia din 5 februarie a Secției a patra (care deja nu mai lasă dubii în privința verdictului final) e în mod evident una politică, dictată de interesele politice al Bruxellesului. Ea va rămâne în analele Curții drept o mare rușine, după care nimeni nu mai are a se mira de nimic din evoluțiile viitoare ale CEDO. 

În sfârșit, președinția în exercițiu a Consiliului UE oferă României o oportunitate istorică să inițieze, împreună cu alte state membre, propuneri pentru o reformă a Uniunii. Însă mă îndoiesc serios că așa ceva se va întâmpla. Drept pentru care cred că nu ne rămâne decât să sperăm că ne vom alătura celor care vor găsi ei, eventual, că UE trebuie și poate să aibă parte de un nou început. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

MOARTE SUBITĂ - FILMUL DOCUMENTAR, TRADUS ÎN ROMÂNĂ

MOARTE SUBITĂ ȘI ÎN ROMÂNIA:

REMEMBER PLANDEMIA: „COLEGII” DE LA REALITATEA PLUS AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ. ALEXANDRA PĂCURARU FEAT VASILE BĂNESCU:

Ion Cristoiu: TOPUL CIOCLILOR APOCALIPTICI și Învingatorii lor între care și ActiveNews

O ALTĂ OPINIE: E timpul să-i băgăm pe toți acești nenorociți la închisoare. Nu iertăm nimic! Au omorât oameni!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (7)
 • Cc Cc 18.02.2019 14:46
  „nu cred că locul României e în afara UE; în afara UE e locul celor care au adus Uniunea în situația de azi (și care, mai ales, s-ar mai și împotrivi reformării ei)." Doar este evident, că aceia care ”au adus Uniunea în situația de azi” se împotrivesc reformei UE și se încăpățânează ca să rămână în interiorul UE, și mai mult- la cârma ei- în măsura în care păpușarii lor le vor permite.
  Deci, care este concluzia logică ce se desprinde de aici??? S-auzim ....
 • V Stan 18.02.2019 15:13
  Concluzia e că o majoritate a statelor - acționând inteligent și solidar - pot încă să mai schimbe lucrurile.
 • Cc Cc ► V Stan 18.02.2019 18:02
  Da, desigur. Și marmota ambala ciocolata. Trimite-mi te rog și mie din ciocolata aceea și te voi crede.
 • V Stan ► Cc Cc 18.02.2019 18:44
  Dar nici nu îndrăznesc să cred că te pot eu convinge cu ceva. Ca dumneata, bobocule, mai rar cineva.
 • Cc Cc ► V Stan 18.02.2019 20:12
  Dar stai și nu te impacienta! Căci nu despre convingerea mea sau a altuia este vorba aici! Ci despre logică și evidență.
  Deci spui ”o majoritate a statelor - acționând inteligent și solidar - pot încă să mai schimbe lucrurile”.
  Triplă eroare:
  1. state acționând inteligent- care? Aproape niciunul dintre cele 28. Și nici nu există o bază pt ca pe viitor o majoritate a statelor să acționeze inteligent.
  2. solidar- iarăși, care solidaritate a statelor? Există unele bisericuțe, precum Vișegrad și Germania-Franța, dar pot dispărea urgent, funcție de cum bat interesele. Pt a exista o solidaritate- în general- este nevoie de un țel comun; aici lipsește cu desăvârșire, oricât de sublim este!
  3. și cea mai importantă: pot încă. Nu mai este timp. Chiar și dacă zâna sau marmota ar împlini primele 2 puncte cu îndestulare, timpul n-ar mai avea răbdare cu tanti Ioropa. Presupun că ai mai citit din părinții Arsenie Boca, Paisie Aghioritul, etc. și îți dai seama, că timpul este aproape copt.
  Deci speranțe de 3 ori deșarte.
  Și ca să fie clar: personal mi-ar plăcea o Uniune Europeană adevărată, dar nu este după plăcerea mea!
 • V Stan ► Cc Cc 18.02.2019 21:15
  "De ziua aceea și de ceasul acela nimeni nu știe; nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl."
 • __ 20.02.2019 15:33
  O uniune de orice fel intre fiinte vii, axiomatic vorbind, e ca și demnitatea numită căsătorie. Probleme strigătoare la cer (păcatele respective) sau neocrotirea (gen: bărbatul neîndreptățește pe femeie), toate încep să se dizolve armonia. Chestie foarte comună în ziua de azi; anume uitarea celui cu care te-ai unit și a condițiilor inițiale de care trebuia să tragi, nu să visezi jocuri. Și asta e! Acestea fiind zise, eu am încălecat și am demarat.
  P.S. Și necuratul sigur e prin zona UE că are de ce.

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


 1. LISTA TUTUROR VACCINIȘTILOR DIN ROMÂNIA. O inițiativă a cititorilor ActiveNews

 2. AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ pentru că devoalam Minciuna Covid. Acum vor amnistie și ne dau lecții de antivaccinism. Să nu uităm să iubim Cioclii Plandemiei: Alexandra Păcuraru și Vasile Bănescu la REALITATEA PLUS. VIDEO

 3. Dacă doriți să revedeți: Propagandă vaccinistă cu vedete, acum ascunsă de Ministerul Sănătății. Joacă: Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Medeea Marinescu, Andreea Căpâlnă Moldovan, Pr. Francisc Doboș, Adi Despot și Irina Nistor. Bonus: Anca Alexandrescu

 4. Studiu halucinant: Nevaccinații sunt scoși vinovați de Sindromul Morții Subite

 5. MIRAREA CIOCLILOR APOCALIPTICI. Cititorii ActiveNews despre LISTA VACCINIȘTILOR: Probabil așa se mirau și naziștii când a fost deschis procesul de la Nuremberg. Tic-Tac...

 6. Până la urmă a murit: India s-a rugat în van pentru actrița Aindrila Sharma, de 24 de ani, cu cheaguri de sânge în creier. Zbor întrerupt: un pilot a decedat. Rapper mort în somn. Italiancă căzută la pământ, polițist american și un activist, morți subit

 7. A VENIT BOMBA: Documente oficiale demonstrează că Anthony Fauci și Bill Gates sunt responsabili pentru dezvoltarea virusului COVID-19 într-un biolaborator. CRONOLOGIA FAPTELOR

 8. Nemaivăzut! În China se scandează pe străzi: Jos Xi Jinping! Jos Partidul Comunist! (VIDEO)

 9. VIDEO: DIN CE ÎN CE MAI MULȚI ROMÂNI MOR SUBIT. AUTORITĂȚILE TAC. Christa Todea Gross: NU Există Sindromul Morții Subite!

 10. Marius Mioc: O persoană inteligentă (medic de meserie) care a dat ortul popii recent. Minim 3 doze, deci va ajunge în rai

Ultima oră

21:30

Povestea de Seară și Rugăciunea către Maica Domnului - Istorioara cu Tâlc la ActiveNews plus Ghicitoarea Serii. Povești pentru copii spuse de copii. AUDIO

21:10

Un profesor emerit de la Universitatea Kyoto avertizează că miliarde de vieți ar putea fi în pericol din cauza vaccinurilor anti-Covid. Prof. Dr. Sucharit Bhakdi spunea același lucru. VIDEO

20:55

Două cutremure slabe azi în România dar unul mai neobișnuit, în zona lacului Amara, la o adâncime de doar 8 km

20:03

Semne de Pace? - Biden este gata să discute cu Putin despre Sfârșitul Războiului – Build Back Better în Poligonul de Încercare Ucraina

20:00

Tânărul medic stomatolog Iulian Juncănaru a murit subit în urma unui infarct

19:25

CDC și CNCAV au mințit cu privire la faptul că miocardita provocată de vaccinuri este o problemă minoră: Un studiu german dovedește că 20% din morțile subite sunt cauzate de miocardită

19:05

După ce Zelenski a interzis Biserica Ortodoxă Rusă și SBU a percheziționat biserici și mănăstiri din Regiunea Transcarpatia, Biserica Ortodoxă Română este întrebată de CASD cum ajută credincioșii români din zonă

18:50

Părintele Benedict Cuciureanu a murit subit la numai 56 de ani. Cel mai probabil a decedat în urma unui infarct

17:40

Gafă sinistră: Ciucă l-a botezat pe părintele Cleopa - Cleopatra. Tăpălingeclanțele de la G4Media au schimbat repede Cleopatra cu Cleopa

17:30

Câteva ambasade ucrainene din Europa susțin că au primit pachete care conțin ochi de animal

17:14

Senatorul Rand Paul: Fauci are mâinile pline de sânge... A provocat moartea a 7 milioane de oameni... Nu va scăpa! (VIDEO)

16:50

Brad William Henke, actorul din serialul Orange is the New Black a murit în somn la vârsta de 56 de ani

16:30

Cum se mai promovează vaccinul anticovid la Viena. Primăria postează videoclipuri cu o persoană în costum de vaccin care îi atacă pe cei nevaccinați. VIDEO

16:10

NUMĂRUL DECESELOR CREȘTE: 93 de medici canadieni COMPLET VACCINAȚI au MURIT SUBIT - În acest moment, este o mușamalizare. Și este o neglijență criminală. FOTO/ VIDEO

15:51

Șeful diplomației spaniole, vaccinat regulamentar, a fost testat pozitiv la Covid-19, după ce a dat mâna cu toți oficialii europeni la întrunirea NATO de la București. Sorin Roșca Stănescu: Sunt foarte curios ce reprezentanți au contractat boala