UE: un nou început?

De Valerian Stan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se apropie de final mandatul actualei guvernări a UE. O perioadă în care disensiunile și tendințele centrifuge din cadrul Uniunii s-au înmulțit și agravat periculos.
 
Repet, în acești ultimi cinci ani personal am avut pentru prima oară percepția că establishmentul european a lucrat, parcă chiar premeditat, tocmai împotriva intereselor Uniunii. S-ar putea răspunde că lucrurile doar par a sta așa – și că în realitate ele se explică, de exemplu, prin dorința Germaniei și Franței de a consolida Uniunea în jurul puternicului lor tandem. Presupunând că o asemenea intenție chiar a existat, întrebarea e dacă Berlinul și Parisul au materializat ceva din ea. 

Personal, nu cred. Iar asta pentru că în afară de un număr de declarații, foarte optimiste la vremea lor, nu văd absolut nimic concret care să le fi urmat. Poate că nimic nu e mai elocvent în sensul acesta decât numărul mare de teme într-un dezacord aproape conflictual pe care actuala echipă  de la Bruxelles o lasă moștenire celei viitoare. O concluzie interesantă mi se pare că putem trage dacă privim la natura câtorva dintre  cele mai acute asemenea teme: migrația, politica externă și de securitate (apărare) comună, incriminările repetate privind statul de drept și drepturile omului aduse –  cel mai adesea nejustificat (și parcă chiar șicanator) – guvernelor din Est etc. Concluzia este că temele de departe cele mai problematice sunt cele de natură politică. Iar concluzia următoare este, cred, că dacă aceste probleme vor continua și după alegerile din mai anul acesta, componenta politică a UE (spre deosebire de cea economică) va trebui minimizată la ceea ce s-a dovedit deja strict necesar și fezabil. În caz contrar, proiectul generos gândit de Helmut Kohl și François Mitterrand la începutul anilor 90, și caricaturizat în acești ultimi ani de Angela Merkel și Emmanuel Macron, are șanse bune ca în curând să eșueze total. Apropo, aș spune că în ultimul deceniu UE a fost UE fix în măsura în care principalul lider european (d-na Merkel) și partidul său au fost ceea ce doctrinar au pretins a fi – creștin-democrați.

Încă o dată, nu cred că locul României e în afara UE; în afara UE e locul celor care au adus Uniunea în situația de azi (și care, mai ales, s-ar mai și împotrivi reformării ei). Eurobarometrul din septembrie trecut a confirmat o nouă creștere a euroscepticismului – iar în cazul românilor un record îngrijorător (doar 49% dintre ei mai cred că apartenența la UE e bună). Recentul Brexit a sintetizat poate cel mai bine cauzele situației actuale a Uniunii; cei ce nu-i creditează cu suficientă maturitate politică pe britanici, mă tem că au ei înșiși o problemă de maturitate. Și cum ar putea fi altfel când insularii au pus degetul pe mai toate rănile UE: politica privind imigrația, limitarea excesivă a suveranității parlamentelor, politica greșită de apărare comună, legiferarea excesivă impusă de Bruxelles statelor membre etc. Cât privește strict țările estice lucrurile stau încă și mai rău. În cazul României, de exemplu, o listă exhaustivă mi se pare greu de făcut: anularea referendumului din 2012, ingerințe în justiție, intervenții ilegitime repetate pentru accesul la resursele naționale precum și în favoarea multinaționalelor și băncilor străine etc. Aici se cuvine numit explicit cazul d-nei Kovesi, fosta șefă a DNA. Aflat în plină desfășurare, el poate să aibă un deznodământ dezastruos pentru UE dacă responsabilii europeni – de voie, de nevoie – se vor solidariza până în pânzele albe cu un magistrat în legătură cu care există deja suficiente indicii că, sub girul lor interesat, a comis în România abuzuri grave.        

Ultimele două guvernări de la Bruxelles, dar mai ales actuala, au făcut foarte clar un lucru: componenta politică a UE (însemnând în special criteriile politice de la Copenhaga) a devenit un instrument pe care greii Uniunii îl folosesc tot mai subiectiv și tot mai mult în interes propriu împotriva celor mai mici. „Europa cu două viteze” începe să devină tot mai mult o realitate ce neagă tot mai evident imperativul generos pe care  Kohl și Mitterrand l-au înscris după prăbușirea comunismului în noul Tratat al UE: "importanța istorică a sfârșitului divizării continentului european”. 

În ultima decadă, mai ales procedurile și cazurile concrete în care Bruxellesul a incriminate statelor estice încălcarea criteriilor politice (democrația, drepturile omului și statul de drept) au arătat o dublare perfectă a acestor cerințe în raport cu exact aceleași criterii pe care exact aceleași țări le au de îndeplinit ca membre ale Consiliului Europei. Puțină lume a observat cum în ultimii ani Bruxellesul s-a folosit tot mai des de Comisia de la Veneția (instituție a Consiliului Europei) ca să-și ratifice acuzațiile și măsurile punitive, tot mai discreditate, la adresa guvernelor estice. 

Dar exact aceeași strategie o vedem aplicată în chiar aceste zile și cu privire la CEDO. Aflați într-o situație fără ieșire în apărarea lui Kovesi (pe care și-o doresc refugiată pe postul de procuror șef al UE), greii Uniunii (care sunt concomitent și greii Consiliului Europei și ai CEDO) au impus Curții de la Strasbourg soluționarea în regim de urgență a dosarului lui Kovesi. Fosta șefă a DNA s-a plâns CEDO de revocarea din funcție (o comicărie juridică, în raport cu jurisprudența de decenii a CEDO) la data de 5 ianuarie, pentru ca la 5 februarie (după numai o lună, deci) Secția a patra a Curții să decidă soluționarea în procedură de urgență a cauzei. Cine cunoaște cât de cât practica CEDO știe bine că de o asemenea urgență n-au avut parte nici chiar plângerile inter-statale, în cauze de conflict armat soldat cu pierderi de vieți omenești. Decizia din 5 februarie a Secției a patra (care deja nu mai lasă dubii în privința verdictului final) e în mod evident una politică, dictată de interesele politice al Bruxellesului. Ea va rămâne în analele Curții drept o mare rușine, după care nimeni nu mai are a se mira de nimic din evoluțiile viitoare ale CEDO. 

În sfârșit, președinția în exercițiu a Consiliului UE oferă României o oportunitate istorică să inițieze, împreună cu alte state membre, propuneri pentru o reformă a Uniunii. Însă mă îndoiesc serios că așa ceva se va întâmpla. Drept pentru care cred că nu ne rămâne decât să sperăm că ne vom alătura celor care vor găsi ei, eventual, că UE trebuie și poate să aibă parte de un nou început. 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (7)
  • Cc Cc 18.02.2019 14:46
    „nu cred că locul României e în afara UE; în afara UE e locul celor care au adus Uniunea în situația de azi (și care, mai ales, s-ar mai și împotrivi reformării ei)." Doar este evident, că aceia care ”au adus Uniunea în situația de azi” se împotrivesc reformei UE și se încăpățânează ca să rămână în interiorul UE, și mai mult- la cârma ei- în măsura în care păpușarii lor le vor permite.
    Deci, care este concluzia logică ce se desprinde de aici??? S-auzim ....
  • V Stan 18.02.2019 15:13
    Concluzia e că o majoritate a statelor - acționând inteligent și solidar - pot încă să mai schimbe lucrurile.
  • Cc Cc ► V Stan 18.02.2019 18:02
    Da, desigur. Și marmota ambala ciocolata. Trimite-mi te rog și mie din ciocolata aceea și te voi crede.
  • V Stan ► Cc Cc 18.02.2019 18:44
    Dar nici nu îndrăznesc să cred că te pot eu convinge cu ceva. Ca dumneata, bobocule, mai rar cineva.
  • Cc Cc ► V Stan 18.02.2019 20:12
    Dar stai și nu te impacienta! Căci nu despre convingerea mea sau a altuia este vorba aici! Ci despre logică și evidență.
    Deci spui ”o majoritate a statelor - acționând inteligent și solidar - pot încă să mai schimbe lucrurile”.
    Triplă eroare:
    1. state acționând inteligent- care? Aproape niciunul dintre cele 28. Și nici nu există o bază pt ca pe viitor o majoritate a statelor să acționeze inteligent.
    2. solidar- iarăși, care solidaritate a statelor? Există unele bisericuțe, precum Vișegrad și Germania-Franța, dar pot dispărea urgent, funcție de cum bat interesele. Pt a exista o solidaritate- în general- este nevoie de un țel comun; aici lipsește cu desăvârșire, oricât de sublim este!
    3. și cea mai importantă: pot încă. Nu mai este timp. Chiar și dacă zâna sau marmota ar împlini primele 2 puncte cu îndestulare, timpul n-ar mai avea răbdare cu tanti Ioropa. Presupun că ai mai citit din părinții Arsenie Boca, Paisie Aghioritul, etc. și îți dai seama, că timpul este aproape copt.
    Deci speranțe de 3 ori deșarte.
    Și ca să fie clar: personal mi-ar plăcea o Uniune Europeană adevărată, dar nu este după plăcerea mea!
  • V Stan ► Cc Cc 18.02.2019 21:15
    "De ziua aceea și de ceasul acela nimeni nu știe; nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl."
  • __ 20.02.2019 15:33
    O uniune de orice fel intre fiinte vii, axiomatic vorbind, e ca și demnitatea numită căsătorie. Probleme strigătoare la cer (păcatele respective) sau neocrotirea (gen: bărbatul neîndreptățește pe femeie), toate încep să se dizolve armonia. Chestie foarte comună în ziua de azi; anume uitarea celui cu care te-ai unit și a condițiilor inițiale de care trebuia să tragi, nu să visezi jocuri. Și asta e! Acestea fiind zise, eu am încălecat și am demarat.
    P.S. Și necuratul sigur e prin zona UE că are de ce.
Ultima oră

22:18

Părintele Ioan Istrati: “Vă spun o taină. 90% din realitatea ființei e inaccesibilă simțurilor trupului”

21:30

S-a făcut dreptate pentru elevul Vlad Țăranu, cu ”Basarabia e România”! Victorie a societății civile normale: Sancțiunea i-a fost anulată! EXCLUSIV

21:14

139 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române: "Nerecunoscând nici o altă autoritate fără numai pre Mântuitorul Dumnezeu–omul". 2025 - 140 de ani și 100 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie

20:34

Proteinele Spike ajută celulele canceroase să supraviețuiască și să reziste chimioterapiei. “Vaccinurile” Covid pot avea efecte similare - studiu realizat de Brown University

19:30

RĂZBOIUL MONUMENTELOR, MONUMENTELE RĂZBOAIELOR. ȘI NU NUMAI... Mihai Ogrinji despre Monumentele Basarabiei și opera de refacere a lor dusă de avocatul Iulian Rusanovschi

18:40

Pfizer a ales conștient să nu informeze autoritățile de reglementare despre fragmentele de ADN din vaccinurile Covid, dezvăluie un înalt oficial de la Health Canada

17:40

Trump – Al doilea Pact cu Diavolul: După Covid, Războiul...

17:06

Programul pelerinajului de Florii din București

16:45

Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 66 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)

15:55

Urmărire ca în filme în Botoșani: Poliția a folosit 61 de gloanțe pentru a opri un tânăr de 25 de ani care nu a oprit la semnalele agenților. Bărbatul a fost stabilizat, dar cu leziuni grave

15:36

Mihai Tîrnoveanu: Vlad Țăranu ne spune că Basarabia este România. Acest nume predestinat a meritat să fie pedepsit pentru că militează pentru reunire?

15:10

Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)