

Miercuri, 16 octombrie, a avut loc conferința de presă prin care Alternativa Dreaptă (AD) și Theodor Paleologu au anunțat că vor colabora în campania pentru alegerile prezidențiale.
În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, Theodor Paleologu a remarcat, printre altele, că România are nevoie urgentă de un proiect de țară care să abordeze cel puțin câteva probleme dureroase pentru România precum precaritatea infrastructurii, criza demografică sau cea din sistemul educațional.
Una dintre întrebări s-a referit la raportarea României față de alianța celor patru state central-europene V4: Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia, în contextul declarației președintelui Iohannis care spunea că „o apropiere între grupul de la Vișegrad și România este nerealistă”.
Theodor Paleologu nu a exclus o apropiere de grupul de la Vișegrad: „Pentru România este foarte important să aibă aliați în Uniunea Europeană, influența noastră este mult sub ceea ce am putea avea ca influență. O țară cum e Danemarca este, de fapt, mai influentă decât România, nu numai pentru că are o economie funcțională ci pentru că „joacă în echipă” cu alții: cu Suedia, cu FInlanda, Germania. Ori noi suntem cam izolați și ca filozofie generală ar fi bine să ne lipim de un grup de state care are o viziune coerentă.
Orban în Ungaria nu îmi place pre mult. Dar nu îmi place prea mult din alte motive decât cele invocate cele mai des, sunt motive care țin de libertatea de expresie, de corupție. Nu i-aș pune pe toți în aceeași găleată, sunt diferențe între Polonia, Ungaria, România...
Pot înțelege anumite reticențe față de Viktor Orban, față de guvernul polonez actual, eventual, dar în general pentru România este bine să se lipească de un grup coerent de state și după părerea mea este bine să jucăm în ligă cu Polonia, cu Ungaria, indiferent de nemulțumiri de moment... Eu nu adopt retorica aceasta împotriva iliberalilor, este o modă intelectuală.”
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
”Retragerea candidaturii la prezidențiale a suspectului de fraude cu fonduri europene, Dan Barna-USR - pâna la clarificarea dosarului anchetat de DLAF”
BUCUREȘTI, 18 oct - Sputnik, Evan Răutu. Ancheta jurnaliștilor de la RISE Project a produs un adevărat cutremur în politică, iar ”replicile” seismul continuă și azi. Ba chiar putem vorbi de un nou ”cutremur”!
”USR are candidat penal! Barna anchetat de Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă (DLAF)!”, denunță PSD Sibiu, orașul natal al lui Dan Barna.
Ca atare – și în lumina politicii promovate chiar de USR și PNL, PSD Sibiu are o solicitare fermă:
”Cerem retragerea candidaturii la prezidențiale a suspectului de fraude cu fonduri europene, Dan Barna-USR. Pâna la clarificarea dosarului anchetat de DLAF, Dan Barna este suspect de fapte penale care îl obligă să renunțe la cursa pentru prezidențiale”.
Mia mult, conform anchetei Rise Project – ale cărei rezultate nu au fost negate de Barna, ci doar împinse spre derizoriu - este vorba de bani din fonduri europene destinați persoanelor cu dizabilități.
”Printre altele, Dan Barna este coordonatorul unor grupuri care ar fi obținut sume impresionante de bani deturnate prin intermediul unor proiecte pentru persoane cu dizabilitati, fapte de neacceptat pentru un om care cere votul românilor”, acuză PSD Sibiu pe pagina sa de Facebook.
Deci, cum va răspunde Dan Barna acestei solicitări – și provocări, totodată? Pe baza propriei ”doctrine”, Barna ar trebui să se retragă, inclusiv din Parlament – și ”să-și dovedească nevinovăția în fața procurorilor”. Așa cum au făcut Ludovic Orban sau Dan Motreanu, de exemplu.
https://ro.sputnik.md/politics/20191018/27889903/Dan-Barna-renunta-candidatura.html