
Liderii Grupului de la Vișegrad în 2015

Majoritatea absolută a românilor care citesc ActiveNews își doresc o Românie care să facă parte din grupul țărilor central și est Europene, cunoscute sub numele „Vișegrad”. Astfel, 79% dintre cititorii care au răspuns la sondajul nostru, au răspuns cu „Da” la întrebarea: Ar trebui ca România să intre în grupul de la Vișegrad, alături de Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia?
Doar 15% dintre respondenți s-au pronunțat împotrivă, iar 6% au răspuns că „Nu știu”. Peste 6.000 de persoane au răspuns la sondajul nostru.
Grupul de la Vișegrad este format din Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia și a luat ființă în 1991. Numele își are originea în castelul maghiar unde liderii Cehoslovaciei, Poloniei și Ungariei s-au întâlnit în 1991. După dispariția Cehoslovaciei, Cehia și Slovacia au devenit membri independenți ai organizației.
În ultimii ani, Grupul de la Vișegrad a manifestat o opoziție față de unele politici ale Uniunii Europene, pe care le-a văzut ca o imixitune în treburile interne ale statelor membre, cele patru țări susținându-se una pe alta, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva impunerii cotelor obligatorii de imigranți. Cu alte cuvinte, membrii Grupului de la Vișegrad susțin o independență mai mare a statelor membre UE față de Bruxelles.
Din păcate, conducerea României nu împărtășește aceste valori, consilierul prezidențial Leonard Orban explicând că țara noastră dorește „adâncirea integrării”.
Luat ca o singură entitate, Grupul de la Vișegrad ar fi a cincea economie a Europei și a 12-a a lumii.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.