Președintele și Guvernul României nu au scos un cuvânt cu ocazia comemorării a 80 de ani de la raptul Basarabiei. În schimb, Klaus Iohannis a trimis un mesaj pentru victimele pogromului de la Iași

De Andrei Nicolae  /  

FOTO: Soldați români retrăgându-se din Basarabia

FOTO: Soldați români retrăgându-se din Basarabia

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 28 iunie 2020 s-au împlinit 80 de ani de al doilea ultimatum sovietic adresat României, prin care vecinul de la est amenința țara noastră cu recurgerea la forță dacă nu cedează Basarabia și Bucovina de Nord (ulterior și ținutul Herței).

Acest eveniment, de o gravitate fără margini în ultimul secol românesc, denumit de către diplomatul Raoul Bossy drept „Începutul tragediei neamului românesc” și care a condus la pierderea a sute de mii de vieți și a unei părți istorice a teritoriului național, a trecut neobservat la nivelul Președinției României și a Guvernului de la București.

Nici Președintele Iohannis, nici premierul Ludovic Orban nu au găsit de cuviință să menționeze măcar drama care a cuprins partea de est a țării și sutele de mii de români ale căror vieți s-au pierdut în urma acestui rapt.
 
Ca să ilustrăm dimensiunea dramei din acele zile, amintim doar că doar în urma retragerii administrației și armatei române din Basarabia, deci pe o perioadă de doar patru zile, s-au înregistrat peste 40.000 de soldați uciși, răniți sau dispăruți.

În același timp, Președintele României nu a ratat ocazia de a-și manifesta solidaritatea cu victimele evenimentelor de la Iași din 28-30 iunie 1941, cunoscute drept pogromul de la Iași.

Președintele Iohannis a spus în mesajul său că „niciodată nu va fi de-ajuns pentru a înțelege cum a fost posibil un asemenea masacru în mijlocul Iașului și de ce nu i-a apărat nimeni pe evreii români”, uitând că evenimentele din 1941, intrarea României în Al doilea război Mondial, au fost determinate direct de către rapturile teritoriale a căror victimă fusese România cu doar un an înainte. 

Profitând de comemorarea de la Iași, Președintele Iohannis nu a ratat ocazia să afirme că „ura se poate ascunde în comentarii sordide pe rețele de socializare sau pe forumurile platformelor virtuale”. Klaus Iohannis nu a ezitat să critice propria țară pentru că am fi „restanți la a aplica legislația pentru a sancționa alegațiile antisemite, negarea Holocaustului, derapajele xenofobe, discursul rasist sau cel împotriva recunoașterii diversității”.

Cu alte cuvinte, Președintele României afirmă că nesancționarea celor care nu recunosc sau nu doresc să recunoască căsătoriile între persoane de același sex, ideologia de gen și alte asemenea subiecte pe care activiștii LGBT le încadrează la capitolul „diversitate” este pe același plan cu anti-semitismul sau negarea crimelor holocaustului.
 
Reamintim că furtul Basarabiei și a Bucovinei de către ruși s-a petrecut în urma acordului secret germano-sovietic, denumit și Pactul Ribbentrop - Molotov, semnat pe 23 august 1939.

Acuzarea României ca principal vinovat pentru evenimentele de la Iași, de chiar Președintele său este problematică, având în vedere că Germania și-a asumat răspunderea pentru acel pogrom, dat fiind faptul că Iașiul se afla atunci sub jurisdicția Armatei a 11-a germană, sub comanda generalului Eugen Ritter von Schobert, în cadrul frontului militar anti-sovietic. În acel context de război, ca și azi în starea de urgență sau necesitate, autoritățile civile trec sub comanda celor militare.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Cc Cc 30.06.2020 13:21
    F simplu Klausi: pogromul de la Iași l-au făcut cei de-o limbă cu tine, care nu se aflau în concediu în România! Așa i-a învățat fuehrerul lor, Schicklgruber, atunci, așa au făcut. De ce arunci tu vina în pantofii românilor acum? Carei șpielul? Ce te pun ei acum pe tine să faci???
  • Nenea Iancu 30.06.2020 14:28
    Două nuanțări: 1. Se zice că în 1940, la evacuarea jumătății estice a Moldovei de către administrația română, mai ales evreii bolșevizați (care îmbrățișaseră în epocă internaționalismul comunist și erau prieteni ai puterii sovietice ateiste) au comis acte de ostilitate împotriva românilor. Sabotaje și diversiuni ale acelorași infiltrați au avut loc în Basarabia împotriva românilor în toți cei 22 ani de administrație regală. Era normal ca un sentiment anti-evreiesc să existe concomitent cu cel anti-rusesc, generat nu de ura românilor, ci de faptele inamicale ale acestor două etnii.
    2. În 1941 când s-a întâmplat pogromul de la Iași, România era deja în război, aliată cu Germania nazistă. Mâna nemților este evidentă, antisemitismul nu a fost un deziderat românesc. Comparați acum cu situația alianței României cu actualul partener strategic, SUA. Noi am mers să facem războaiele americane în Orient, împotriva afganilor și a irakienilor. Dacă istoria va judeca aceste fapte, cine va fi responsabilul, România sau Marele Partener Strategic?
  • Pacatosu Cel Mai Mare 06.07.2020 21:53
    Degeaba ! Cu injuraturi si blesteme nu rezolvam nimic, suntem destui romani patrioti care am putea sa ne organizam si sa ne recastigam independenta, dar....suntem prea ocupati, avem familii, eu sunt bine asa cum sunt, nu ma mai intereseaza....etc. A doua cale este sa ne intoarcem la Dumnezeu si sa il lasam sa decida El, asta implica sa respectam invataturile Lui. Da dar asta este greu si nu avem timp , apoi cine mai este si acest Dumnezeu? Oare exista? Vedeti, noi nu ne cunoastem nici macar Istoria noastra moderna proprie: Am fost manipulati tot timpul, a fost Antonescu un erou sau un tradator, a fost Regele Mihai erou sau coada de topor a Comunistilor de la Kremlin? Simple intrebari care nu au un raspuns majoritar. Cat stim noi de istoria noastra antica, medievala sau moderna; Istoricii si academicienii nostri nu se pot decide. Voi ce credeti?
Ultima oră

22:18

Părintele Ioan Istrati: “Vă spun o taină. 90% din realitatea ființei e inaccesibilă simțurilor trupului”

21:30

S-a făcut dreptate pentru elevul Vlad Țăranu, cu ”Basarabia e România”! Victorie a societății civile normale: Sancțiunea i-a fost anulată! EXCLUSIV

21:14

139 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române: "Nerecunoscând nici o altă autoritate fără numai pre Mântuitorul Dumnezeu–omul". 2025 - 140 de ani și 100 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie

20:34

Proteinele Spike ajută celulele canceroase să supraviețuiască și să reziste chimioterapiei. “Vaccinurile” Covid pot avea efecte similare - studiu realizat de Brown University

19:30

RĂZBOIUL MONUMENTELOR, MONUMENTELE RĂZBOAIELOR. ȘI NU NUMAI... Mihai Ogrinji despre Monumentele Basarabiei și opera de refacere a lor dusă de avocatul Iulian Rusanovschi

18:40

Pfizer a ales conștient să nu informeze autoritățile de reglementare despre fragmentele de ADN din vaccinurile Covid, dezvăluie un înalt oficial de la Health Canada

17:40

Trump – Al doilea Pact cu Diavolul: După Covid, Războiul...

17:06

Programul pelerinajului de Florii din București

16:45

Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 66 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)

15:55

Urmărire ca în filme în Botoșani: Poliția a folosit 61 de gloanțe pentru a opri un tânăr de 25 de ani care nu a oprit la semnalele agenților. Bărbatul a fost stabilizat, dar cu leziuni grave

15:36

Mihai Tîrnoveanu: Vlad Țăranu ne spune că Basarabia este România. Acest nume predestinat a meritat să fie pedepsit pentru că militează pentru reunire?

15:10

Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)