O dimensiune economică pentru „Inițiativa celor Trei Mări”

De Filip Clem  /  

FOTO: Krzysztof Sitkowski/KPRP/Twitter

FOTO: Krzysztof Sitkowski/KPRP/Twitter

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iubite cetitoriule,
Îngăduie-mi să aduc niscaiva adaosuri la o opinie anterioară a mea pe acest subiect, publicată inițial în vara acestui an. Simt nevoia unor explicațiuni adiacente. 
Cu plecăciune, autoriul. 

Ce ne-ar putea oferi mai mult în plan economic Inițiativa celor Trei Mări (eng: The BABS Innitiative)? 
Mica înțelegere interstatală din estul Europei are un scop preponderent geopolitic. Ea este susținută de SUA în primul rând, cu aprobarea lipsită de entuziasm a UE și cu asentimentul discret al Chinei. 

Rolul declarat al Inițiativei celor Trei Mări este de a spori cooperarea între cele 12 state fondatoare, toate membre ale UE, pentru a reduce decalajul socio-economic al est-ului Uniunii față de statele mai dezvoltate din vestul UE.
Dar ar mai fi unul sau două scopuri, mai puțin accentuate public: 

1.Crearea unui „dig regional” – regional containement - de prosperitate economică și securitate comună în fața intereselor Rusiei în regiune.

2.Contracarea puternicei zone euro (euro-land) a UE. Zona monedei comune euro reprezintă nucleul dur al UE, iar, după ieșirea Regatului Unit (Marea Britanie), tinde să fie tot mai mult dominată de Germania și de însuși establishment-ul european de la Bruxelles.

Tema a fost puternic dezvoltată de prezența centrală președintelui Trump la Varșovia, cu prilejul celui de-al doilea summit al Inițiativei. Președintele Trump a făcut referire la ceva concret, tangibil: oferta americană de GPL/GNL pentru Polonia, dar și pentru România și Croația. 

Deoarece primul summit al Inițiativei a avut loc anul trecut la Dubrovnik, Croația, iar summit-ul din 2017 a fost la Varșovia, președintele Iohannis a propus ca, anul următor, România să găzduiască al treilea summit. 

Inițiativa a fost considerată drept „noul Plan Marshall (al SUA) pentru Europa de Est”. Așa scriu unii opinatori prin presă... Poate fi aproape de adevăr.

Principalii piloni statali ar trebui să fie: Polonia, Croația și România. 

Inițiativa reprezintă, de fapt, angajamentul SUA pentru aceste state de pe flancul estic al NATO – țări pentru care americanii au căpătat o apreciere aparte, dar care trebuie, totodată, să fie și „adăpostite” de puterea unei UE neprietenoase față de administrația președintelui Trump și de puterea crescândă a Germaniei în afacerile internaționale. Desigur, concomitent cu descurajarea influenței și intereselor Moscovei în piața energetică europeană.

Considerente economice

Poate fi această Inițiativă dusă mai departe? Poate căpăta mai multă substanță economică?
S-ar putea experimenta, după modelul inițial de integrare economică a UE, o zonă de liber schimb aprofundată, pornind de la o reducere suplimentară a regimurilor vamale, a investițiilor transfrontaliere și a circulației cetățenilor (fără vamă, roviniete, etc.) între cele 12 state membre.

Așadar, statele reunite în Inițiativă fac parte integral din UE. Acest lucru împiedică integrarea economică proprie a Inițiativei celor 3 Mări. Tratatele, politicile și reglementările economice ale UE sunt foarte clare și restrictive. Acestea nu permit crearea unor zone speciale, de regimuri preferențiale distincte, între statele membre ale UE. Singurul stăpân trebuie să rămână Bruxelles-ul. Țările nou integrate în blocul european, din perioada 2004-2007, trebuie să se supună regulilor jocului deja făcut.

Și, totuși, trebuie încercată o aprofundare a vieții economice în cadrul acestei Inițiative – o mică zonă de liber schimb și investiții reciproce, sectorul energetic e un bun prilej, o complet liberă circulație a persoanelor (fără nicio taxă vamală). Este cea mai bună șansă pentru statele membre estice din afara zonei euro de a face față, încă ceva timp, "asaltului” monedei unice a UE – euro. Chiar dacă se riscă supărarea decidenților de la Bruxelles. Istoria se scrie și cu curaj și cu sfidarea ordinii lumești existente în anumite momente, nu doar cu respectarea obedientă a literei tratatelor efemere.

O complicație pentru un astfel de proiect temerar ar fi și Spațiul Schengen și problemele de intrare/ieșire (Entry/Exit System) pe teritoriul întregii UE.

Mă gândeam și la o monedă comună pentru aceste state. Nu ar fi deloc oportună o monedă unică; cazul recent al problemelor monedei euro arată că monedele unice tind șă eșueze dramatic, în lipsa unei integrări politice depline. Or, integrarea deplină nu este ceea ce statele est-europene caută în acest caz. 

Așadar, ar fi utilă o monedă comună, alternativă, pe lângă cele naționale aflate în circulație – acolo unde acestea încă mai există - și, desigur, moneda euro. O monedă de decont – relativ cum a fost "ecu” (European currency unit) înainte de moneda euro. O astfel de monedă ar permite aprofundarea schimburilor comerciale și a investițiilor între cele 12 state est-europene. 

Dar aceasta ar fi greu de implementat în cazul țările care au adoptat deja euro și sunt "prinse” în reglementările și politica Băncii Centrale Europene (BCE). De fapt, a avea curajul de a crea o monedă alternativă, ar fi un gest de sfidare major la adresa UE. Juridic și politic vorbind, UE nu dă voie … de bună voie.

Ar putea fi chiar dolarul american o astfel de monedă de referință? Americanii ar putea fi tentați de idee, mai ales că ar avea un motiv în plus să sfideze Germania și moneda euro. (Observație ironică: bitcoin-ul nu ar putea reprezenta această alternativă). Dar chiar și în cazul dolarului SUA, se pune problema diferențelor macroeconomice și intereselor particulare acestor 12 state est-europene. În fond, în afară de gestul politic, de ce le-ar avantaja crearea unei monede folosite exclusiv în schimburile regionale? Dar, în perspectivă?

Chestiunea rămâne în atenția economiștilor. Aș fi curios dacă mediul academic din țara noastră ar aborda o astfel de temă pentru summit-ului din 2018 al Inițiativei celor Trei Mări din România. În general, mediul academic susține de mai mulți ani că unica – efectiv, unica - cale de urmat pentru economia românească este integrarea deplină în zona euro. Tot ce se mai discută sunt termenele și căile de îndeplinire a acestei soluții unice. Puțini profesori de economie apar în spațiul public cu soluții alternative la tot ce înseamnă UE.

Deocamdată, această Inițiativă a celor Trei Mări rămâne o afacere preponderent politică. Totuși, în plan economic, ea ar putea constitui o oportunitate fragilă de a prelungi viața monedelor naționale din estul UE față de implacabilul euro.

Mai rămâne de văzut dacă această Inițiativă va căpăta valența unei organizații de cooperare regională. Mai mult, dacă aceasta va căpăta și o dimensiune instituțională și personalitate juridică. Anul viitor vom putea estima mai bine dacă această Inițiativă se poate dovedi contra-productivă pentru interesele UE dar productivă pentru interesele naționale din regiune. Sau, dimpotrivă, dacă ea va complementa și mai mult procesul actual de integrare europeană, facilitând și mai mult convergența economică dintre estul și vestul UE.

În încheiere, adaug două opinii recente pro-UE, care arată că, deocamdată, Inițiativa ar trebui abordată pragmatic, înaintea intereselor divergente și ambițiilor curajoase:
http://visegradinsight.eu/the-three-seas-initiative-will-strengthen-europe/.

https://www.euractiv.com/section/politics/opinion/dismissing-the-three-seas-initiative-is-counter-productive-for-brussels/.

Totuși, cred că trebuie să ieșim din paradigma pro-europeană, respectiv cea pro-UE. Uniunea aceasta, în forma sa actuală, este alta decât cea în care ne-am integrat voioși în anii ’90 și ‘2000. Criza economică din anii trecuți a schimbat ADN-ul UE. Au apărut reglementări noi, neprevăzute inițial nici de susținătorii proiectului integraționist (lege peste lege). Uniunea a devenit o structură profund birocratică, coercitivă și fitofagă pe spinarea bugetelor naționale și a contribuitorilor europeni.

Dar, poate mai relevant decât asta, este faptul că UE se ambiționează acum să se considere "un actor global” – ceea ce nu prea este. Între SUA, Rusia, China și alte țări, UE rămâne doar cu viziunea unui rol major la nivel global. (Un adevăr: în unele situații, chiar unele recente – cazul Brexit-ului, Germania are o poziție diferită, proprie, față de administrația de la Bruxelles).

Între un actor solid la nivel internațional și un forum de colaborare la nivel continental, ce să alegem? Răspunsul ar putea fi și [aici].

Actualizare: La 3 Octombrie a.c., a avut loc la Varna, în Bulgaria, întâlnirea liderilor Bulgariei, României, Serbiei și Greciei. 

Poate fi o încercare de Grup Visegrad (V4) pentru sud-est-ul Europei. De amintit că o inițiativă anterioară – trilaterala de la Craiova (România, Bulgaria și Serbia), lansată acum vreo doi, trei ani – nu mai pare activă. Așadar, se pot găsi formule regionale care să ne poziționeze mai bine în Europa.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

00:30

Cine pune ștampila pe satana pune și satana ștampila pe el

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

23:00

Mihai Tîrnoveanu: Ziua Independenței. Călin Georgescu. George Simion

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

22:00

LA MULȚI ANI, TZA - ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII! NO. 1 LA 20 DE ANI!

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu