
Odată cu anunțul organizării Referendumului, Guvernul României a precizat și întrebarea la care vor trebui să răspundă milioanele de români ce se vor prezenta la urne, în week-endul 6-7 octombrie.
Acesta va fi „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”. Imediat, au apărut reacții de nemulțumire, afirmându-se că întrebarea ar fi manipulatorie, urmând să „ascundă” și alte legi adoptate de Parlament.
Avocatul Ana-Corina Săcrieru explică faptul că totul se face conform legii și că singura lege supusă aprobării publice este cea care consfințește schimbarea definiției căsătoriei din Constituția României.
„Referitor la întrebarea pusa cetățenilor la Referendum, ea nu poate fi decît aceea prevăzută strict in Legea 3/2000 de organizare a referendumului.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Un referendum de o asemenea importanță nu poate fi lăsat la cheremul unei legi de acum aproape 20 de ani (Legea 3/2000 de organizare a referendumului) care are multe din atributele de mai sus.
Ceea ce mulți ca mine acuză este că în cazul întrebării de pe buletinul de vot lipsește contextul și că acest lucru va afecta în mod direct percepția votantului și, în consecință, procesul lui decizional. Mai mult, unii se vor abține să voteze pentru că nu știu despre ce este vorba sau pentru că se tem să nu bifeze opțiunea greșită.
Să nu uităm și uriașa campanie de dezinformare dusă de o bună parte din mass-media.
Atâta energie și timp au fost puse în finalizarea acestui act civic! Este chiar așa de greu să se tipărească măcar un titlu pe buletinul de vot de genul "Definiția căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie"? Ca să nu mai vorbesc de o scurtă frază care să lămurească pe votant despre ce este vorba?
Doar în aceste condiții întrebarea poate fi lăsată așa cum este ea formulată acum, ''conform legii".
Vezi exemplul Califirniei în comentariul meu (adria 20.09.2018 02:21: Déjà vu: ce ne așteaptă?) la
https://www.activenews.ro/stiri-justitie/Judecatorul-CCR-Daniel-Morar-a-scris-ca-actuala-Constitutie-PERMITE-legalizarea-casatoriilor-intre-persoane-de-acelasi-sex-si-a-cerut-respingerea-Referendumului-de-pe-6-7-octombrie-152716
Ce ar împiedica, doamnă avocat, Parlamentul să dea o ALTĂ lege care să facă posibilă modificarea întrebării ?
De ce frângeți speranțele oamenilor spunând că ”nu se poate”? Eu știu că Domnul nostru n-a zis oamenilor ”aceasta nu se poate” ci a zis ”toate sunt cu putință celui ce crede”. De ce proiectați necredința dvs asupra unei comunități care acționează în special prin credință?
Nu credeți că pentru succesul referendumului ar trebui să facem ca pentru votant să fie cât mai simplu și clar ? De ce trebuie să-l trimitem mai întâi să se intereseze de o altă lege? Nu credeți că unii neștiind vor renunța?
Cel mai recent in iunie anul curent, președinția, după luni de tergiversare și plimbat hârtiile, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.
Niciuna din aceste modificări și completări nu a atins ÎNTREBAREA de pe buletinul de vot.
Vezi și https://www.activenews.ro/stiri-politic/Presedintele-Iohannis-mai-blocheaza-o-data-desfasurarea-Referendumului-pentru-familie-a-trimis-inapoi-la-Parlament-noua-lege-a-Referendumului-149804
Greșeala a fost că știindu-se/aflându-se de această lege s-a acceptat acest ”nu se poate decât așa”. A fost o gândire tipic avocățească (nu rea, dar nepotrivită atunci când reprezinți milioane de oameni). Un avocat, pentru a câștiga cazul clientului, trebuie să țină cont de legile existente, căci clientul nu are atâta putere pentru a putea influența legislativul să modifice legea. DAR NOI ERAM MILIOANE.
Asta e, să sperăm că vom reuși și așa.
Dar măcar poate putem presa să se dea o OUG, ceva, care să oblige secțiile de vot să afișeze mare, clar și la loc vizibil acea lege de revizuire.