De ce teoria „colaborării” lui Marian Munteanu cu Securitatea e cusută cu ață albă

De Adriana Oprea-Popescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conform DEX, „a interpreta” înseamnă a atribui un anumit înțeles unui lucru. Folosind, selectiv, doar anumite înscrisuri ce există în dosarul lui Marian Munteanu din arhiva CNSAS, ziarul „Adevărul” interpretează realitatea. Mă voi referi, pentru început, doar la povestea cu „lepădarea de Petre Țuțea”.   

„Marian Munteanu s-a lepădat și de Petre Țuțea în fața comuniștilor”, se spune în articolul apărut în ziarul „Adevărul” la data de 7 iunie a.c.. „În același dosar de la CNSAS al lui Munteanu sunt păstrate, pe lângă documentele ce dovedesc colaborarea lui cu fosta Securitate, și două declarații scrise de mână ale acestuia, din 12, respectiv 15 mai 1989, atunci când nu mai era persoana de sprijin «Ioan». Ambele declarații, despre care se precizează doar că au «fost date în fața noastră», au o singură temă: relația sa cu filosoful român Petre Țuțea. De altfel, aceste două declarații, pe care nu se menționează dacă au fost date în fața Securității, a Miliției sau în fața Partidului, sunt incluse ca dosar distinct în volumul I al dosarului în care Munteanu apare ca persoană de sprijin, de la CNSAS. Singurele lucruri notate, cu creionul, înaintea celor două declarații din 12, 15 mai 1989, pe o copertă, sunt: PCR, 141419)”.

Diferența dintre „dosarul de rețea” și „dosarul informativ”

Ȋn arhiva fostei Securități există mai multe tipuri de dosare.

1. Dosare de obiectiv (sau „dosare de problemă”), ce cuprind materialele privind supravegherea informativă a unor instituții sau grupuri mari de persoane, prin acțiuni operative de largă acoperire orientate tematic („artă-cultură”, „învățământ” sau „tineret studios”, „culte-secte”, etc.) sau în funcție de profilul instituțiilor sau unităților economice de interes pentru Securitate.

2. Dosarele penale, adică dosarele de anchetă (instrumentate pe numele persoanelor cercetate pentru infracțiuni aflate în competența organelor de profil ale Securității), dar și dosarele de penitenciar.

3. Dosarele de rețea (sau „dosare personale”), ce cuprind totalitatea materialelor privitoare la o persoană inclusă în rețeaua informativă. De regulă, materialele furnizate de sursă (notele informative) se arhivau în original în mapa anexă, iar copiile acestora se exploatau în dosarele persoanelor care constituiau subiectul informării.

4. Dosarele de urmărire informativă, ce cuprind documentele emise de Securitate pe parcursul supravegherii unei persoane sau a unui grup.

Declarațiile pe care Marian Munteanu le-a dat în legătură cu Petre Țuțea în mai 1989, „atunci când nu mai era persoana de sprijin «Ioan»”, nu ar trebui să se afle „în același dosar de la CNSAS (...), pe lângă documentele ce dovedesc colaborarea lui cu fosta Securitate”. Cineva a extras însă aceste declarații din dosarul informativ al lui Petre Țuțea și le-a anexat apoi unui dosar special construit (cel mai probabil în 1990), cu scopul de a demonstra „colaborarea” lui Marian Munteanu cu Securitatea.

Ȋnsă graba strică treaba, spune o vorbă românească. Pentru că circumstanțele în care au fost date aceste declarații despre Țuțea aruncă în derizoriu toată teoria „cooperări”.

Ȋn urmă cu 9 ani, „România Literară” a publicat câteva documente din dosarul informativ al lui Petre Țuțea, documente ce datează chiar din perioada la care face referire ziarul „Adevărul”.

Astfel, conform jurnaliștilor de la „România Literară”, volumul 9 al Dosarului Informativ 149821 aflat în arhiva CNSAS „Țuțea Petre și alții” se deschide cu o „Notă de analiză” din ianuarie 1989, emisă de Securitatea Municipiului București. Pe verso scrie: (Petre Țuțea) „este preocupat de redactarea unor lucrări filosofice idealiste pe care le-a difuzat în rândul unor legături ale sale. (...) Este nemulțumit de faptul că scrierile sale filosofice (nu) sunt apreciate și publicate și de aceea le dă spre studiere unor legături mai apropiate, în manuscris sau dactilografiate. Este o persoană cu o solidă cultură filosofică idealist mistică, jonglând cu termeni și concepții filosofice și reușind prin modul în care știe să analizeze diferite evenimente internaționale, să stârnească interesul auditoriului și, prin aceasta, considerându-se una dintre cele mai luminate minți.”

 Informatorii erau «Emil», «Inginerul», «Murgu» și «Velicu»

Ȋn „Notă de analiză” emisă de Securitatea Municipiului București în ianuarie 1989 se precizează că, „având în vedere situația operativă existentă se impune continuarea urmăririi informative a sus-numitului (n.r. – Petre Țuțea), pentru rezolvarea următoarelor probleme: (...)

2) Asigurarea controlului asupra lucrărilor sale, prevenirea multiplicării și difuzării în țară sau în străinătate a lucrărilor cu caracter dușmănos.

3) Intensificarea măsurilor preventive asupra legăturilor sale în vederea izolării obiectivului și reducerii posibilităților acestuia de a lua legătura cu elemente legionare și reacționare din Occident.

Pentru realizarea acestor sarcini se vor întreprinde următoarele măsuri:

1. Instruirea și dirijarea în continuare a informatorilor «Emil», «Inginerul», «Murgu» și «Velicu»în vederea clarificării următoarelor aspecte: (...) cine sunt persoanele care îi dactilografiază lucrările; cine sunt persoanele care îi facilitează scoaterea sau introducerea în sau din exterior de publicații sau diverse obiecte; ce intenționează să facă cu lucrările sale și ce persoane au cunoștință de ele; cui a promis că îi dă câte un exemplar.

Termen: permanent

Răspund: colonel Ardelean Valeriu; colonel Ghinet Virgil

Conform acestei note a Securității, în ianuarie 1989 informatorii care se ocupau de „obiectivul” Petre Țuțea erau «Emil», «Inginerul», «Murgu» și «Velicu». Nici pomeneală de «Ioan», deși, conform informațiilor furnizate de ziarul „Adevărul”, «Ioan» semnase un angajament de colaborare cu Securitatea în martie 1988 și ar fi fost încă activ în ianuarie 1989, atunci când a fost întocmită nota de analiză de mai sus.

Marian Munteanu era unul dintre studenții care-l vizitau periodic pe Țuțea încă din 1987. E greu de crezut că, dacă el ar fi figurat în evidențe ca fiind informatorul «Ioan» încă din 1988, securitatea nu s-ar fi folosit și de serviciile sale. Așa precum se folosea de «Emil», «Inginerul», «Murgu» și «Velicu». «Ioan» însă, repet, nu apare pe lista informatorilor Securității din dosarul lui Petre Țuțea.

A existat cu adevărat acest informator «Ioan» sau el este doar o invenție a celor care, scormonind prin dosarele informative din arhive și amestecând hârtiile, au fabricat un „dosar personal” anume? 

 Anchetarea „studenților care-l vizitează pe obiectiv” 

Un alt obiectiv fixat de Securitatea Municipiului București în Nota de analiză din ianuarie 1989 era „2. Anchetarea, împreună cu Direcția I, a elementelor legionare care îl vizitează pe obiectiv și anume: Marcel Petrișor și Boeru Adrian. Audierea tuturor persoanelor care vin în contact cu obiectivul: Aurel Dragoș Munteanu,/.../, Neagu Mihai Basarab, Nicolae Mărgineanu precum și studenții care-l vizitează pe obiectiv.

Termen: 25.02.1989

Răspund: colonel Ardelean Valeriu

colonel Ghinet Virgil

(...)

4) Se va continua controlul informativ prin mijloacele speciale Tehnicii Operative care se află instalate la domiciliul obiectivului și se va avea în vedere o mai operativă exploatare a acestora, în scopul stabilirii și identificării persoanelor care îl vizitează, natura discuțiilor purtate cu aceste persoane, cunoașterea activităților ostile și intențiilor pe care le are în continuare obiectivul.

Termen: permanent.

Răspunde: colonel Ardelean Valeriu

5) în vederea limitării extinderii legăturilor și a izolării sus-numitului, se vor organiza măsuri complexe de prevenire, între care, contactări pentru influențare pozitivă, cercetări informative, atenționări, avertizări.

Termen: permanent

Răspunde: colonel Ardelean Valeriu

6) Pentru identificarea tuturor persoanelor, îndeosebi (a) acelora din rândul tineretului, care fac parte din cercul său de relații și nu au fost încă cunoscute, se va lua măsura filajului pe momente operative.

Termen: 30.01.1989

Răspunde: colonel Ardelean Valeriu

(...)

Ȋn funcție de evoluția situației operative din Dosarul de Urmărire Informativă prezentul plan se va completa cu noi măsuri.

Colonel Ardelean Valeriu.”  

 

Ȋn 2000, Mihai Gheorghiu, pe atunci deputat PNȚCD, declara că a fost anchetat de Securitate în primăvara lui 1989. „Am fost patru studenți în acea perioadă - Marian Munteanu, Mugur Vasiliu, Mircea Gherbovet și Mihai Gheorghiu - care, într-un regim de semi-detenție, am fost supuși unor interogatorii prelungite privitor la conținutul discuțiilor, la sensul acestei relații cu banditul, cum îl numeau ei, Petre Țuțea", preciza Mihai Gheorghiu.

Așadar, n-a fost „lepădare”, a fost anchetare. Și n-a fost „dezicere”, a fost numai o zicere în fața unor securiști, pentru care Țuțea reprezenta doar un „obiectiv” ce trebuie „izolat”.

 

P.S. Ȋn același dosar de la CNSAS, pe lângă declarațiile inserate din dosarul informativ al lui Petre Țuțea, există și dovezi despre interceptarea corespondenței lui Marian Munteanu. Aceste documente nu pot proveni decât din dosarul de urmărire informativă deschis de Securitate pe numele lui Munteanu. Faptul că ziarul „Adevărul” nu pomenește nimic de existența acestor documente, deși a avut acces la ele, ne demonstrează că studierea dosarului nu a fost făcută nicidecum pentru o cercetare. Ci doar pentru o interpretare.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”