De ce propunerea pentru revizuirea Constituției este blocată la Senat? Ce spun senatorii din comisiile care întârzie redactarea raportului

De Adriana Oprea-Popescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


3 milioane de români au semnat anul trecut pentru organizarea unui referendum, în scopul revizuirii art.48 din Constituție, astfel încât acesta să prevadă că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

CCR a decis că inițiativa este constituțională, iar propunerea legislativă a fost înaintată Senatului. La 3 noiembrie 2016, Comisia pentru Constituționalitate și Comisia Juridică din Senat au adoptat un raport comun de admitere și au trimis propunerea, spre dezbatere și adoptare, plenului. Câteva zile mai târziu, aceleași comisii au avut o revelație: Senatul nu fusese sesizat corect, deci propunerea legislativă trebuia scoasă de pe ordinea de zi și trimisă deputaților. 

Ȋn luna februarie a acestui an, proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaților, unde a intrat pe circuitul comisiilor, iar la 9 mai a fost înscris pe ordinea de zi a plenului. Și a fost votat cu 232 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 13 abțineri.

La 10 mai a.c.., propunerea legislativă s-a întors la Senat, fiind retrimisă în comisii. Ȋn următoarele zile, au dat avize favorabile Comisia pentru drepturile omului și Comisia pentru egalitatea de șanse. Mai departe, până la 7 iunie a.c., Comisia juridică și Comisia pentru Constituționalitate din Senat ar fi trebuit să întocmească rapoartele asupra propunerii legislative.

Au trecut cinci luni de atunci. Iar în Parlament e liniște. Mai sună uneori câte-un telefon. „Bună ziua! Vă sun în legătură cu propunerea legislativă de revizuire a Constituției. Comisia din care faceți parte trebuia să redacteze raportul până la 7 iunie. Știți cumva de ce nu e încă gata?”

„Cred că până la finele anului va fi soluționată problema”

„Bună, Raluca!” Senatorul Viorel Salan mi-a răspuns din greșeală. E vicepreședintele Comisiei pentru Constituționalitate din Senat. Când îi spun că-s jurnalist și pun întrebarea, generalul nu mai poate bate în regragere. „S-a decis să vedem ce se întâmplă cu legea referendumului. Știți de inițiativa PSD?”, mă întreabă el. Știu, a fost declarată neconstituțională de CCR. O lege care, în teorie, ar fi trebuit să grăbească organizarea referendumului a dus, în practică, la tergiversarea deciziei finale a Senatului. „Nu este o problemă majoră”, mă asigură senatorul PSD. „Eu sunt optimist și cred că până la finele anului va fi soluționată această problemă”, susține Salan. „Acum, cu voia dumneavoastră, trebuie să închid, pentru că sunt la sesiunea NATO”, adaugă el repede. Și închide. Nu pot să mă supăr, NATO e înainte de toate.

Senatorul PSD Matei Constantin e secretarul Comisiei pentru Constituționalitate. Ȋmi spune că propunerea legislativă de revizuire a Constituției n-a fost nici măcar pe ordinea de zi a Comisiei. „Mâine o să merg la comisie, reveniți dumneavoastră cu un telefon pentru a vă spune când va intra pe ordinea de zi, pentru a se da raportul”, m-a asigurat el. A doua zi, adică ieri, n-a mai răspuns la telefon.

Membru în Comisia pentru Constituționalitate, senatorul PNL Cristina Ioan s-a arătat surprins când a aflat că termenul de redactare a raportului a fost depășit cu cinci luni. N-a știut să spună și de ce, pentru că „cei care pregătesc ordinea de zi și detaliile tehnice sunt cei din conducerea comisiei”. Adică, cei mai sus menționați.

Csaszar Károly, senator UDMR, este membru atât în Comisia pentru Constituționalitate, cât și în cea Juridică. Pentru această ințiativă legislativă, „Senatul este cameră decizională. Adoptarea tacită nu se poate”, spune el. Cu alte cuvinte, timpul nu trece nicidecum în favoarea legii, e nevoie de raportul comisiilor și de votul plenului. Senatorul UDMR crede că blocajul apărut nu ar fi din cauza comisiilor, pentru că „Biroul Permanent e cel care decide”. Iar acest proiect de lege „nu a intrat nici în Comisia Juridică, nici în cea pentru Constituționalitate. Nici măcar pentru prima lectură, pentru consultare”, spune Csaszar Károly.

Iulian Manda, vicepreședinte al Biroului Permanent al Senatului, susține însă că nu știe de ce întârzie raportul celor două comisii. „Noi inventariem periodic dacă se respectă termenele. Dar nu putem știi noi de ce întârzie sau e redactat mai repede un raport al vreunei comisii... Știu de propunerea legislativă, o să discutăm în viitorul Birou Permanent”, a dat el asigurări.

„Totul este politic, asta e sigur!”

Pe senatorul PSD Pop Gheorghe, membru în Comisia pentru Constituționalitate, l-am prins în aer. „Sunt în avion, nu pot vorbi, acum vin spre București”, a precizat el, după ce a aflat că-s jurnalist. „Nu-i mult de vorbă. Despre proiectul cu referendumul pentru revizuirea Constituției mai știți ceva?”, l-am întrebat. „Nu știu, nu știu, întrebați-l pe președintele Comisiei”, a spus senatorul, înainte să închidă.

Și senatorul PSD Dumitrescu Cristian, membru în aceeași comisie, a fost la fel de expeditiv. „Sunt în Consiliul Europei, în plen”,  m-a informat el. „Bun, dar despre proiectul cu referendumul pentru revizuirea Constituției mai știți ceva?” „Nu știu, doamnă, cum să vă răspund. Vă sun când ajung acasă”. Firește, n-a mai sunat.

„Eu fac parte din partidul acela mic, de opoziție. Prea multe nu pot să fac, ca să influențez eu comisia”, a mărturisit senatorul PMP Baciu Gheorghe, și el membru în Comisia pentru Constituționalitate. „Dar că totul este politic, asta e sigur! La prima ședință, chiar o să întreb ce este cu această propunere legislativă. Și săptămâna asta trebuie să avem o ședință a comisiei.”

Senatorul PSD Pavel Marian e membru într-un partid mai măricel, aflat la putere. Și face parte din Comisia Juridică a Senatului. „Sunt pe stradă, într-o discuție”, se scuză el, când îi spun că-s jurnalist. Ȋn fundal, se aude sirena unei ambulanțe. „Vă cred, dar despre proiectul cu referendumul pentru revizuirea Constituției mai știți ceva?” „Ȋntr-un fel, știu”, spune el, parcimonios. „Păi, spuneți-mi, tot într-un fel.” „Mai bine luați legătura cu președintele Comisiei (n.r. – Robert Cazanciuc).” „Ȋncerc, dar sună mereu ocupat.” „Chestiile astea, tehnice, trebuie să le discutați cu Robert. O să-i transmiți că-l căutați și, într-un fel sau altul, o să ia el legătura cu dumneavoastră”.

A doua zi, l-am sunat pe senatorul PSD Robert Cazanciuc pe un alt număr de telefon. Mi-a răspuns. „Sunt într-o comisie”, mi-a spus el, aflând ce mă interesează. „Sunați-mă după ora 13:30, ca să dezbatem”. Adică, să discutăm, cred. L-am sunat de mai multe ori. N-a mai răspuns. A fost „într-un fel”.

„Dacă mâine am vota revizuirea, am rămâne cu legea în brațe”

Senatorul PSD Titus Corlățean este membru în Comisia pentru Constituționalitate și un susținător declarat al referendumului pentru familie. El spune că această pauză apărută  în procesul de adoptare a propunerii legislative e una necesară. „Dacă noi am vota mâine revizuirea, am rămâne cu legea în brațe”, susține senatorul Corlățean. „Este nevoie de o lege specială, așa cum a fost și la referendumul din 2003. Ziua referendumului trebuie prevăzută printr-o lege organică”. 

Dar CCR a decis săptămâna trecută că noua lege a PSD, care stabilea aceste detalii pentru toate referendumurile, deci și pentru cel ce va să vie, este neconstituțională. Ce e de făcut mai departe? „Așteptăm ca CCR să publice decizia și sperăm ca acest lucru să se întâmple săptămâna asta. Apoi, trebuie preluate rapid toate observațiile CCR și trebuie găsită o formulă juridică acoperitoare”. Noul proiect de lege, prin care se va stabili și data referendumului pentru familie, trebuie să urmeze din nou procesul legislativ complet: comisii, avize, rapoarte, plen Camera Deputaților și Senat. Mai departe, după ce această lege va fi adoptată, „trebuie să vedem dacă președintele Iohannis o promulgă”, spune senatorul PSD. 
 
Și liberalul Daniel Fenechiu, vicepreședintele Comisiei Juridice din Senat, e convins că „până în moment pronunțării CCR, să mergi mai departe cu propunerea legislativă reprezenta un risc. Urmare a acestui lucru, în 45 de zile trebuie să pună în acord decizia CCR cu prevederile legii”. 

Cu alte cuvinte, cel mai probabil nici luna aceasta propunerea legislativă de revizuire a Constituției nu va intra în plenul Senatului. Presupunând că votul final va fi dat în noiembrie, referendumul trebuie „organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire” (art.151 din Constituție). Adică, prin decembrie... Dar acestea sunt doar niște calcule aleatorii. 

Pentru că „ei au un plan de viitor”, crede senatorul PNL despre cei din PSD. „Ȋn momentul acesta se regrupează. Vor vota și legea referendumului, dar atunci când va fi optim pentru ei, din punct de vedere imagistic. Nu trebuie să uităm că există și legile justiției, legea salarizării, legea pensiilor...” 

VA URMA: Cum a devenit neconstituțională legea PSD care stabilea detaliile tehnice ale organizării referendumului
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Orizont 11.10.2017 09:47
    Halucinant!
  • Orizont 11.10.2017 10:00
    ....Cand jurnalistii si conducerea CPF se zbateau sa primeasca niste raspunsuri, eu va asigur ca vasnicii alesi ai poporului erau de fapt in activitate de serviciu pe la cracii profesionistelor de pe centura democratiei. Sau ma insel si erau la cele de LUX unde dezbaterile se fac cu sticle de sampanie scumpa si improscari in mecla... Din ce se mai aude prin targ , am inteles ca unii politicieni apreciaza si fetele cu cuc si silicoane ca specie nou aparuta in jungla Bucuresteana ....
    Deci va spun eu ca ii va durea fix in democratie pana nu ii luam de beregata.
  • adria 11.10.2017 17:27
    Acum ați înțeles de ce avem nevoie de așa de mulți politicieni? FIECARE DINTRE EI are o sarcină de serviciu minusculă, cât un bob de nisip, dar suficientă și foarte eficientă în a bloca imensul angrenaj de birocrație care este sistemul politic de la noi: Parlament, CCR, împreună cu nenumăratele comisii și comitete iresponsabile și incompetente, toți jucând ping-pong cu doleanțele națiunii.
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”