

Curtea Supremă din SUA a decis, cu un vot de 6 pentru și 3 împotrivă, că președinții beneficiază de imunitate împotriva urmăririi penale pentru acte oficiale, într-o decizie care se așteaptă să amâne procesul fostului președinte Donald Trump în cazul alegerilor federale, relatează The Epoch Times.
Curtea Supremă a menționat că: „În cadrul structurii noastre constituționale de puteri separate, natura puterii prezidențiale dă dreptul unui fost președinte la imunitate absolută în fața urmăririi penale pentru acțiunile din cadrul autorității sale constituționale. Are dreptul la imunitate cel puțin prezumtivă în fața urmăririi penale pentru toate actele sale oficiale. Nu există imunitate pentru actele neoficiale.”
Decizia din 1 iulie trimite cazul la tribunalul districtual pentru o examinare ulterioară.
Fostul președinte Trump a reacționat la decizia Curții Supreme, scriind pe TruthSocial: „O mare victorie pentru Constituția noastră și pentru democrație. Mândru că sunt american!”
Hotărârea este o victorie parțială pentru fostul președinte Trump, care a cerut o formă de imunitate mai largă decât cea acordată anterior de judecători. Fostul președinte a cerut instanței să decidă că se bucură de imunitate în fața urmăririi penale pentru actele sale oficiale, cu excepția cazului în care Congresul l-ar fi acuzat și condamnat pentru acele acte.
Pe de altă parte, în decizie, instanța districtuală este îndemnată să cântărească dacă diferite aspecte ale rechizitoriului procurorului special Jack Smith (procurorul care l-a pus sub acuzare de două ori pe Donald Trump) vizează acte oficiale sau neoficiale. Acestea au inclus acuzații potrivit cărora fostul președinte ar fi încercat să influențeze oficialii de stat, să folosească liste „frauduloase” de alegători, precum și comunicările sale din 6 ianuarie 2021.
În expunerea Curții privind hotărârea s-a menționat că președintele posedă „puterea extraordinară de a vorbi concetățenilor săi și în numele lor”, citând o altă opinie în Trump v. Hawaii.
„Astfel că majoritatea comunicărilor publice ale unui președinte se pot încadra fără probleme în perimetrul exterior al responsabilităților sale oficiale”, se adaugă în expunere.
Nu este clar cât de multe din rechizitoriul lui Smith vor rămâne valabile după procedurile instanței inferioare.
„Tribunalul districtual trebuie să analizeze cu atenție acuzațiile rămase din rechizitoriu pentru a stabili dacă acestea vizează un comportament pentru care un președinte este imun fața de urmărirea penală”, a menționat Curtea Supremă.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.