Capitalul uman și repopularea României

De Av. Peter Costea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Capitalul uman e mai important si mai de preț decât orice altceva. Se vorbește mult despre capital, în special în contextul economic, dar mai nimic despre capitalul uman, fără de care civilizația nu poate exista. De asemenea, nici societatea, iar Europa și România nu pot avea un viitor. 

Sunt preocupat de situația foarte precară în care se află România privind capitalul uman, prin care se înțelege declinul demografic drastic și foarte periculos al României. Conform datelor statistice emise de ONU, în 2100 România va avea doar 10 milioane de locuitori, populația va fi extrem de îmbătrânită, ceea ce, efectiv vorbind, va însemna că ceasul biologic al românilor va înceta să mai bată. 

Cauzele acestei situații precare și îngrijorătoare sunt multe, în primul rând migrația masivă, avortul și politicile anemice adoptate de România pentru revenirea la normal a situației demografice a țării. 

Ce-i de făcut și ce are asta de a face cu candidatura mea la europarlamentare? Abordez acest subiect pentru că mă preocupă de mai bine de 10 de ani. Am și propus formule specifice pentru renașterea demografică a României tot de 10 ani, dar mereu din afară. Până acum se pare că am fost glasul celui care strigă în pustie. 
După 26 mai, odată ajuns în Parlamentul European cu ajutorul vostru, intenționez să formulez și să propun, din interiorul forurilor competente europene, un plan specific pentru relansarea ceasului biologic al românilor și repopularea țării. Măsurile pe care le voi propune parvin, printre altele, din cele folosite cu succes de către Statele Unite. 

Scurtă analiză. În ultimul veac, România a pierdut poate chiar milioane de oameni, sute de mii dintre bărbații și tineri care posedau capacitatea de a asigura viitorul biologic al țării au murit în cele două războaie mondiale. Comunismul a ucis peste 800.000 dintre părinții și bunicii noștri. Iar migrația masivă de după 1990 a golit țara de aproximativ 4  milioane de români, marea lor majoritate fiind bărbați și femei cu un potențial procreativ vast. 
Dacă înțelegem de ce acești 4 milioane de tineri români au plecat din România, înțelegem ce putem face pentru a asigura stoparea hemoragiei demografice a țării și reîntoarcerea lor în România. Motivul principal a fost lipsa locurilor de muncă. Iar motivul pentru care locurile de muncă în România au dispărut este pentru că acest lucru ne-a fost impus de Uniunea Europeană. 

Aderarea României la Uniunea Europeană a impus, prin condițiile dictate de Uniunea Europeană, închiderea fabricilor din România. Majoritatea dintre ele încă sunt închise, în paragină și au devenit factori poluanți și toxici mediului înconjurător. Închiderea fabricilor a însemnat pierderea locurilor de muncă. Uniunea Europeană nu a făcut nimic pentru înlocuirea locurilor de muncă pierdute ca rezultat al aderării României la Uniunea Europeană. 
E vremea să o facă. Cum? Așa cum au făcut Statele Unite care s-a confruntat cu o problemă similară în anii ‘70. Au fost anii în care fabricile americane au început să se închidă din diferite motive, inclusiv mutarea lor în Lumea a Treia. Închiderea fabricilor americane a condus la sărăcirea și depopularea masivă a unor state, cum ar fi Ohio, Pennsylvania, West Virginia și zonele rurale din Georgia și Carolina de Sud și Carolina de Nord, o zonă geografică cunoscută cu numele de „rust belt”, adică „zona ruginită” a Americii. 

Autoritățile americane, însă, nu au stau cu mâinile în sân când și-au dat seama de impactul economic nefast al acestei realități economice. Începând cu anii ‘80 au lansat programe economice speciale pentru zonele afectate ale Americii. Au lansat programe de finanțare a educației persoanelor care și-au pierdut locurile de muncă. Au fost investiți miliarde de dolari în capitalul uman al zonelor afectate pentru a susține financiar educația universitară a tinerilor și pregătirea adulților pentru alte profesii și meserii. Americanii au numit acest program un proiect de „human retooling”, adică „re-echiparea profesională a oamenilor”. 

Programele de acest gen sunt continue și încă sunt programe de succes, ceea ce explică de ce America încă este motorul economic al lumii, iar șomajul actual e sub 4%, cu mult mai scăzut decât în Uniunea Europeană. 
Migrația nu este un răspuns sau o alternativă pentru a repopula România. Mi se pare drept, însă, ca Uniunea Europeană sa facă pentru România ceea ce America a făcut pentru așa zisul „rust belt”: investiții masive din fonduri europene pentru a aduce în România profesii și industrii noi, cu o tehnologie de vârf; programe de reprofilare a românilor care și-au pierdut locurile de muncă, urmare a faptului că marile corporații globale își închid fabricile în Romania și ne lasă fără locuri de muncă. O altă alternativă o reprezintă finanțări speciale pentru tinerii migranți români pentru a deschide fabrici și firme în Romania. 

Eu numesc acest lucru o investiție în capitalul uman al României, fără de care viitorul României este incert.
Este, de asemenea, și o perspectivă pe care intenționez să o promovez odată ajuns în Parlamentul European. O perspectivă care, din nefericire, până acum a fost absentă din discursul ori politica partidelor politice din România.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu părintele Filotheu Monahul de la Mănăstirea Petru Vodă și Av. Marina-Ioana Alexandru, despre semnele vremurilor, Antihristul, semnul, numele și numărul fiarei

Poeții Carlos Aquasaco și David Noria despre Constantin Barbu la Festivalul Internațional de Poezie de la Tomis

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Tache Mache 11.04.2019 03:50
    Trebuie reconstruite fabricile lui Ceausescu, care au fost demolate prin reforma !

    Adrian Cîciu:

    Despre deficitul comercial sunt lucruri de care se vorbește foarte puțin sau mai deloc.
    Nu știu din ce motiv, deși acele lucruri despre care nu prea se vorbește ar arata niște probleme structurale ale economiei dar, totodată, ar conduce la o prioritizare obligatorie a unor investiții sau folosirea altor instrumente pentru creșterea ofertei interne productive.
    Am făcut o analiza și pe ultimele două luni, dar și pe ultimii patru ani și am calculat ponderile categoriilor de bunuri și produse care intră în calculul comerțului internațional cu bunuri al României.
    Aceste categorii sunt:
    1. Produse agroalimentare, bauturi și tutun;
    2. Combustibili
    3. Produse chimice și complexe;
    4. Mașini și echipamente de transport;
    5. Produse manufacturate;
    6. Alte materii prime și materiale.
    Analiza m-a condus către a vedea ce pondere are fiecare din aceste categorii în total.
    Ma refer la ponderi raportate la valoare.
    Și am observat că cea mai importanta pondere din deficit o au produsele chimice și complexe. Cam jumătate din valoarea deficitului de anul trecut(deficitul de 15 miliarde euro) este data de deficitul la produsele chimice și complexe(7,46 miliarde euro deficit).
    O pondere de 45%.
    Importam de 10,4 miliarde euro și exportam de 2.98 miliarde euro.
    Când faci analiza pe anii anteriori, observi ca ponderea se păstrează, valorile sunt mai mici, dar ponderea se păstrează.
    Aici primim primul răspuns la deficit și probleme structurale în economie: nu avem o industrie chimica care sa asigure materia prima necesara pentru consumul industrial intern.
    Cauze? Ușor de intuit.
    Am privatizat tot, nu ne-a pasat de păstrarea industriei chimice, nu ne-a interesat sa avem îngrășăminte produse în tara, am lichidat companiile care mai produceau.
    Acolo unde nu a reușit dna-ul a reușit sa desăvârșească acest dezastru liberalizarea prețului la gaze, într-o tara în care exista doar monopol.
    Ca sa nu mai aduc în discuție petrolul care o sa observați în continuare, în loc sa îl producem și sa îl folosim în industria interna, îl importam, rafinat, după ce îl exportam brut.
    Și ajung acum la cea de-a doua categorie care afectează în mod suficient de puternic, deficitul:
    Combustibilul. 22,2% din deficit este datorat unui import mai mare decât exportul de combustibil.
    Deficitul este de 3,34 miliarde euro.
    Aici avem un paradox: suntem a 5 tara producătoare de petrol din Europa, petrolul on shore, dacă nu ma înșel, este la un singur producător, avem rafinarea la alt producător și totuși se întâmplă un fenomen: importam mai mult combustibil decât producem.
    Să fac o mentiune: când vorbesc de importuri sau exporturi eu ma refer și la comerțul intracomunitar.
    Mi-e mai simplu sa spun asa, e pe înțelesul tuturor și scopul meu este ca oamenii simpli sa înțeleagă ceea ce spun.
    Aici, cred eu, trebuie o analiza serioasa, pentru ca acest tip de acțiune comerciala, poate ascunde o scumpire a prețului unui produs doar prin faptul ca, raportat ca producție interna are un preț intern, se exporta, se reimporta, însă posibil sa vina cu un preț raportat la prețul mondial.
    Nu știu, e o analiza care trebuie sa meargă și pe cantități și pe consum, eu doar va dau indicii, pentru ca nu îmi place sa va las pe mâna celor care nu va spun nimic și doar va bagă teama în casa.
    A treia categorie de produse care are relevanță în deficit este cea de produse manufacturate, unde înregistrăm un deficit de aproximativ 3,46 miliarde euro pe anul trecut, adică o pondere în deficit de cca. 22,9%
    Aici singura explicație este ca nu avem manufacturi, fabrici de electrocasnice, de bunuri de folosință îndelungată manufacturate.
    Nici becuri nu sunt sigur ca mai producem.
    Și atunci, soluția ar trebui sa fie clar direcționata pe realizarea unor astfel de obiective.
    Pe sprijinirea antreprenorilor sa producă bunuri manufacturate.
    Pe facilități de finanțare. Pe parteneriate cu antreprenori și finanțatori.
    Strategie sectoriala cu plan concret de implementare.
    Ajung acum la ultima categorie de produse care provoacă deficit, deși tuturor ni se spune ca e prima.
    Ei bine, nu, e ultima, are o pondere de cam 11% din deficit, o valoare de 1,67 miliarde euro și este cea care se refera la produse agroalimentare, băuturi și tutun.
    Aici lucrurile sunt clare, din punctul meu de vedere și le-am mai prezentat.
    Și le-au prezentat și altii: soluția este sa faci investiții în procesare, în producția de produce cu valoare adăugată ridicata.
    În industrie alimentara.
    În procesarea tutunului.
    Eram un producător însemnat, aveam fabrici de tutun răspândite peste tot. Acum importam tigari și tutun procesat.
    Ca să închei cu analiza, celelalte doua categorii sunt pe excedent. Mic, dar constant și... Excedent. Nu ma voi referi la ele, ca discutam de deficit.
    În încheiere, va spun opinia mea:
    Trebuie sa intrăm într-un program accelerat de investiții în creșterea ofertei interne productive la categoriile de care v-am vorbit.
    Tot în încheiere, nu pot sa nu va spun și altceva, ca să contrazic totuși vocile apocaliptice, care confunda deficitul comercial cu deficitul de cont curent. Mai este până situația devine critica la deficitul de cont curent, pentru ca acolo avem investiții străine directe și fonduri europene. Unde avem încă ce atrage.
    Dar, asta nu înseamnă să nu ne apucam sa lucram mai accelerat la rezolvarea problemelor structurale ale economiei, care adâncesc deficitul comercial.
    Enjoy!
  • Tache Mache 11.04.2019 04:00
    In Rusia, o familie care face un copil primeste echivalentul a 15 000 de dolari SUA de la stat. Si rusii maraie, considera ca sunt insuficienti. Pentru rezolvarea situatiei demografice a Romaniei consider ca familia ar trebui sa primeasca pentru nasterea unui copil 20 000 de euro de la stat. Inmultit cu 400 000 de nasteri anual inseamna alocarea de catre guvern a 8 miliarde de euro anual. Traim in societati puternic financiarizate si fara bani nu exista viata........
  • Pacatosu Cel Mai Mare 12.04.2019 16:06
    Dnl. Costea cred ca toti romanii sunt in general de acord cu cea ce propuneti. Dar nu va fi posibil niciodata. Statul nu are bani.....statul fura banii de la cetatenii, percepand TAXE. O reinviorare a Romaniei se poate face numai de catre romanii intreprinzatorii. Taxele vor trebuii sa fie reduse si in anumite cazuri suspendate pentru toti cetatenii romani care deschid o afacere si angajeaza minimul 5 persoane. (statul beneficiaza enorm, nu mai plateste ajutoare la 5+ persoane) Reducerea numarului de politisti (care si asa isi dau mana cu infractorii) reducerea numarului de inspectori care cred ca sunt angajati sa prigoneasca populatia si micii entrepenori. Reducerea si clarificarea legilor de tot felul care se contrazic si pun frana la dezvoltarea economiei. Daca cetatenii unei tarii sunt prosperii si tara respectiva este prospera.
  • Pacatosu Cel Mai Mare 12.04.2019 16:06
    Dnl. Costea cred ca toti romanii sunt in general de acord cu cea ce propuneti. Dar nu va fi posibil niciodata. Statul nu are bani.....statul fura banii de la cetatenii, percepand TAXE. O reinviorare a Romaniei se poate face numai de catre romanii intreprinzatorii. Taxele vor trebuii sa fie reduse si in anumite cazuri suspendate pentru toti cetatenii romani care deschid o afacere si angajeaza minimul 5 persoane. (statul beneficiaza enorm, nu mai plateste ajutoare la 5+ persoane) Reducerea numarului de politisti (care si asa isi dau mana cu infractorii) reducerea numarului de inspectori care cred ca sunt angajati sa prigoneasca populatia si micii entrepenori. Reducerea si clarificarea legilor de tot felul care se contrazic si pun frana la dezvoltarea economiei. Daca cetatenii unei tarii sunt prosperii si tara respectiva este prospera.
Ultima oră

23:00

Magda Ursache: Fără Duh și fără Slovă? ”Între arta profană și cea religioasă este aceeași deosebire ca între o groapă și un monument”

22:34

Florin Palas: Dumitru Moldovan, ultimul luptător din rezistența armată anticomunistă de pe versantul nordic al Munților Făgăraș (+ 12 octombrie)

22:02

Cuvânt trezvitor al Părintelui Gheorghe Calciu: “Nu va lăsați intimidați de etichetele presei. Nu vă lăsați doborâți! Dacă-L ai pe Dumnezeu, ai într-adevăr vârtute și poți să răstorni cu bărbăția ta toate capcanele satanei”

21:55

Fostul prim-ministru al Scoției Alex Salmond s-a prăbușit și a murit subit după un discurs ținut în Macedonia de Nord

21:23

BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume a depășit active de 11,5 mii de miliarde de dolari, un maximum istoric

21:15

Trei ani fără robul lui Dumnezeu Marcel Petrișor ( + 12 Oct. 2021 ). VIDEO-INTERVIU: Despre cinstirea Sfinților din închisori

20:58

Tudor Avrigean: JUSTIȚIA, DREPTATEA ȘI KATEHONUL

20:30

MIZA NISTRU. 12 octombrie 1808: Rusia anexează Moldova și Țara Românească, după convenția semnată de Napoleon I și Alexandru I

19:22

Doliu în sportul mondial: A murit un atlet britanic de doar 28 de ani, care a reprezentat Marea Britanie la Campionatele Europene - VIDEO

18:20

12 octombrie: Sfinții Mucenici Prov, Tarah și Andronic; Cuviosul Cosma Melodul, episcop de Maiuma; Sfânta Muceniță Anastasia fecioara

17:36

Peste 6,5 milioane de români în diaspora: Suntem fruntași în Europa la capitolul emigrație - Revista presei 7-11 octombrie 2024

16:46

Globaliștii și-au dat jos masca! – Ceva foarte rău e pe cale să se întâmple...

15:44

Iohannis a beneficiat de sume uriașe din bani publici pentru a-și satisface mofturile - Victor Ciutacu îi numără lui Iohannis terenurile de golf: “Vila Lac 3 ar trebui redenumită Vila Lac Trei Găuri” - VIDEO

14:22

FENOMENUL ORTODOX ROMÂNESC DE LA SFÂNTA PARASCHEVA – Foto/Video

13:00

Alexandra Spireanu: "Care este Adevărul?"