Alex. Ștefănescu: Marian Munteanu, un om providențial. M-a impresionat că i-a iertat pe cei care l-au bătut. INTERVIU VIDEO despre mizeria clasei politice și cum poate renaște România

De Alesandru Anghel  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marian Munteanu urmează să depună cele 200.000 de semnături strânse din întreaga țară pentru înscrierea Alianței Noastre România în cursa pentru Parlamentul României, unde, conform discursului sau, dorește să schimbe imaginea politicianului român în spiritul enunțului lui J. F. Kennedy: "Nu întreba ce poate face țara pentru tine, ci întreabă ce poți face tu pentru ea”.  În acest context, portalul Ziaristi Online a publicat un interviu cu literatul Alex. Ștefănescu: "Deși nu ne implicăm în politică, prezența unui intelectual remarcabil ca Alex. Ștefănescu la o conferință a PNȚCD și a Alianței Noastre România ne-a îmboldit să-l întrebăm pe cunoscutul scriitor și critic literar de ce îl susține pe Marian Munteanu, în ciuda controverselor întreținute la adresa acestuia în diferite medii.
 
Alex. Ștefănescu abordează o serie întreagă de subiecte fierbinți, de la Piața Universității 1990 la Eminescu și Mișcarea Legionară, într-un interviu admirabil pe care îl publicăm integral mai jos, în format video", se scrie pe Ziaristi Online. Interviul din care redăm câteva extrase mai jos se constituie și drept o critică dură a clasei politice actuale dar și a intelectualilor români, îndemnați de Alex. Ștefănescu să-l urmeze alături de "această mișcare de renaștere națională". Ultimele semnături pentru Marian Munteanu mai pot fi strânse până miercuri, 12 octombrie, ora 18.00, la cortul electoral al Alianței Noastre din Piața Universității sau la centrele din țară, informează ActiveNews.

„România este una dintre puținele țări din lume în care patriotismul este pedepsit”

Sunt sufletește alături de Alianța Noastră România încă de dinainte de a se înființa", afirmă Alex. Ștefănescu, considerând momentul înființării Alianței ca o continuare firească și necesară a insurecției anticomuniste din decembrie 1989 și a Fenomenului Piața Universității 1990 iar pe Marian Munteanu drept "un lider harismatic și providențial". În politică, "am avut numai motive de dezamăgire și de scepticism. De abia de astăzi încep să sper că se va schimba ceva în România". Alex Ștefănescu afirmă că liderii Alianței Noastre "își propun să impună această valoare supremă: patriotismul. România este una dintre puținele țări din lume în care patriotismul este pedepsit. Cine declară că este patriot este persiflat sau chiar acuzat. Eu prin patriotism înțeleg un atașament sufletesc față de toți cei care trăiesc între granițele României: români, evrei, germani, unguri... Ca dovadă că avem această libertate de gândire - nedisciminatorie - este chiar faptul că am votat un sas ca președinte al României, spune scriitorul.

Politicienii care ne conduc de multe ori își bat joc de noi și de țara noastră

Avem o țară frumoasă în care s-ar putea trăi mai demn dacă această aspirație n-ar fi zădărnicită de conducătorii actuali ai țării. Nu este un simplu pamflet politic ceea ce spun. Politicienii care ne conduc de multe ori își bat joc de noi și de țara noastră. Și aproape nimeni nu reacționează. Valori importante ale României se scurg ca și cum ar fi o hemoragie la nivel național. E trist că se întâmplă așa, că tinerii simt că n-au nici o șansă în propria lor țară. M-am bucurat foarte mult acum să aflu că s-a înființat un partid al patrioților și nu pot să nu fiu alături de cei de care ar fi alături și Mihai Eminescu", crede Alex. Ștefănescu, un cercetător al vieții lui Mihai Eminescu. „Eu scriu chiar acum o carte despre Eminescu și îi cunosc foarte bine gândirea lui. Își iubea foarte mult țara fără să fie xenofob, cum zic unii, încercând să sancționeze patriotismul", afirmă criticul literar. "În România ești considerat vinovat dacă îți iubești țara. Eminescu este numit naționalist în sensul de xenofob când Eminescu era un patriot", spune cărturarul oferind și exemple prin care îi contrazice pe detractorii lui Eminescu și îndemnând tinerii să-i citească articolele din ziarul "Timpul" pentru a se lămuri asupra profunzimii gândirii marelui român. "Eminescu făcea parte dintr-o Societate secretă pentru românii din Transilvania, "Carpații", și era permanent urmărit de poliția secretă a Imperiului austro-ungar pentru patriotismul lui. Iar cel care făcea raportul scria: "are spirit organizatoric; e periculos. Așa și astăzi....

„Și Eminescu și George Călinescu și-au dorit o Catedrala a Neamului”

La întrebarea reporterului Victor Roncea despre Eminescu și Catedrala Mânturii Neamului, reputatul critic afirmă tranșant: „Și Eminescu și George Călinescu - care avea o vocație a monumentalității - și-au dorit o Catedrală a Neamului. Acum se ridică diverși - unii din naivitate alții din rea intenție - împotriva Catedralei Mântuirii Neamului. Unii spun așa: "acum ne trezim să facem o Catedrală?”... Păi acum, pentru că acum suntem în sfârșit în stare, după ce n-am fost lăsați... A apărut și acest cântec care sabotează ideea de Catedrală a Neamului. Este o piesă propagandistică și o mare aroganță din partea realizatorilor ei: de unde știi tu ce preferințe are Dumnezeu? Sunt foarte bucuros că se construiește o Catedrală, pentru că în felul acesta restaurăm ceva din demnitatea noastră creștină originară. Religia creștină face parte din identitatea poporului meu și indiferent dacă aș fi sau nu credincios e o problemă de cultură generală să-ți înțelegi propria religie. De aceea am și pledat pentru predarea Religiei în școli”, susține Alex. Ștefănescu.

Avem o datorie morală imensă față de basarabeni

Despre basarabeni, omul de cultură consideră că "trebuie să ne simțim vinovați pentru soarta lor" și că "avem o datorie morala imensă față de ei": "O bucată de țară ni s-a luat cu forța!". Alex. Ștefănescu amintește și o emoționantă relatare a poetului basarabean Grigore Vieru: Mă înduioșează o evocare a lui Grigore Vieru care spune că în satul lui de pe malul Prutului, biserica fusese transformată într-un depozit de grâu și de Paști, când mama lui voia să sfințească cozonacii, pasca și ouăle roșii, le sfințea ridicând mâna în văzduh ca să scalde aceste bucate sfinte în sunetele clopotelor de peste Prut, că peste Prut, în România, erau biserici. Și le sfințea în zvonul de clopot românesc... Au suferit mai mult decât noi basarabenii. Și noi am suferit foarte mult dar ei au fost chiar ostracizați. Au fost deportați în Siberia, li s-a interzis și limba, n-aveau voie nici să pretindă că limba pe care o vorbesc este limba română. Până nu demult... Am fost recent în Basarabia și un ministru al Culturii n-avea curaj să zică Limba Română. De Ziua Limbii Române - 31 august - zicea "să apărăm limba nostră" și permanent zicea "limba noastră"; nu zicea Limba Română. Îi era frică! Basarabenii sunt cu totul și cu totul români și și-au păstrat identitatea românească făcând mari sacrificii”. Alianța Noastră România este alături de românii din Basarabia și românii de pretutindeni, afirmă Alex. Ștefănescu.

Fără cultură suntem desființați ca popor”

În ce privește Ministerul Culturii, Alex. Ștefănescu afirmă că acesta este unul dintre cele mai importante ministere ale țării și n-ar trebui să se dea unuia sau altuia doar așa, ca "premiu de consolare" unor oameni politici care n-au primit alte ministere. „Ministerul Culturii apără ceea ce s-ar putea numi ADN-ul Poporului Român. Identitatea lui, felul lui de-a fi. Noi cum ne legitimăm in fața lumii? Foarte bine că suntem receptivi față de cultura occidentală. Și eu sunt un mare iubitor al culturii occidentale dar în primul rând trebuie să avem propria noastră cultură, pentru că altfel suntem desființați ca popor. Un om cultivat este ceea ce este un pământ cultivat. Dacă un pământ necultivat este sălbatic, un om necultivat este sălbatic. Cultura nu este și nu poate fi incoloră, cultura are specificul țării respective. De aceea este și frumos să dialogăm cu alte culturii...”, consideră scriitorul. 

„Intelectualilor să nu le mai fie rușine să-și iubească țara” 

Pentru intelectuali, criticul literar are următorul mesaj: „Să lase deoparte snobismul, să nu mai țină seamă de faptul că există riscul să fie catalogati naționaliști, să nu le mai fie rușine să-și iubească țara!”  Alex. Ștefănescu se confesează și despre situațiile cu care se confruntă cu unii confrați: "Uitați, eu când scriu ceva despre cât de importantă este pentru mine România, intelectuali de elită vin și mă felicită în șoaptă. Îmi zic: "ce mult curaj ai avut!". De ce să-mi trebuiască curaj ca să spun ceea ce face parte din firescul vieții: îmi iubesc mama, îmi iubesc soția, îmi iubesc copiii, îmi iubesc oamenii de pe strada pe care locuiesc, îmi iubesc orașul, îmi iubesc zona în care m-am născut, în Bucovina, îm iubesc țara! Adică nu este normal să iubim acea colectivitate de care aparținem? Intelectualii ar trebui să lase deoparte acest complex de inferioritate, această teamă nejustificată că "se compromit" și să-și iubească țara. Iar iubirea nu trebuie să constea doar în declarații ci în acțiune concretă, patriotică, pentru binele țării noastre".

„Hotărâți-vă, dragi denigratori ai lui Marian Munteanu: ori era cu Securitatea, ori cu legionarii”

Pe Marian Munteanu l-am admirat în Piața Universității și chiar mi-au dat și lacrimile, atunci când reușea să electrizeze mulțimile. Era de o demnitate incoruptibilă. M-a impresionat apoi faptul că a fost bătut de mineri... A fost bătut, la Spitalul de Urgență, până și de asistentele care l-au primit. Un om pe targă, grav rănit, a mai fost lovit o dată. Apoi m-a impresionat că i-a iertat și pe mineri și pe acele femei care nu știau ce fac. Este un om puternic, curajos si bun. O combinație de calități rar întâlnită. El mereu a fost considerat periculos și, ca atare, denigrat. A fost urmărit și de Securitate - si nu a fost informator al Securității, cum într-un mod mizerabil s-a afirmat. Și despre Coposu s-a spus că a fost agent al Securității. Coposu era chemat să dea declarații,ca toți deținuții politic. Marian Munteanu a fost chemat să dea declarații pentru că îl frecventa pe Petre Țuțea, unul dintre cei mai mari filosofi ai noștri, care le-a insuflat patriotismul tinerilor. Iar Marian Munteanu a dat niște declarații din care reieșea că acele întâlniri sunt inofensive - ca să minimalizeze. Apoi, pe de-o parte este acuzat că a colaborat cu Securitatea și pe de altă parte că a fost cu legionarii, care erau anticomuniști. Păi, hotărâți-vă, dragi denigratori ai lui Marian Munteanu, ori era comunist ori era anticomunist?! Nici nu știu ce să mai inventeze! Ar face orice ca să-l denigreze!", spune Alex. Ștefănescu.

De ce trăim atât de urât într-o țară atât de frumoasă?” 

Oamenii ar trebui să fie mai interesați de politică și de problemele naționale și să-și pună întrebări despre soarta țării și viitorul ei, este de opinie intelectualul. De pildă:„Ce se întâmplă în țara mea? Cui îi este vândut pământul din țara mea? De ce se taie pădurile? De ce românii nu au locuri de muncă? De ce trăim atât de urât într-o țară atât de frumoasă? Ce se întâmplă cu copiii noștri obligați să plece și să devină personaje secundare în alte țări? De ce ne pierdem cei mai înzestrati copii - luati de străini să muncească pentru ei precum turcii făceau cu ienicerii si spahii? Cum am ajuns așa? De ce în relațiile cu alte țări nu suntem demni și acceptăm orice condiții ni se impun? Până și Albania este mai demnă. Ungurii - nu acceptă orice, pun condiții, și sunt o țară mai mică decât noi! Și după ce se vor întreba să se gândească: ce oameni politici vor să schimbe această situație? Cei care-și iubesc țara să înțeleagă că suntem într-un moment foarte primejdios pentru România și avem nevoie de oameni care să facă să renască România”, concluzionează scriitorul.

„Sunt optimist. Sunt convins că această nouă inițiativă va avea câștig de cauză și că românii își vor regăsi identitatea, că ne vom simți din nou stăpâni în propria noastră țară. Se va dovedi că în România se poate trăi frumos cum s-a mai trăit”, mai consideră literatul în interviul citat.

Bucovineanul Alex. Ștefanescu este membru al Uniunii Scriitorilor Români din 1977 și redactor șef al revistei "România literară". A scris zeci de cărți și piese de teatru și peste 5.000 de articole de critică literară. Din Colegiul Alianței Noastre România fac parte numeroase personalități, între care îi amintim pe academicianul Sorin Dumitrescu și eminescologul Nae Georgescu, scriitoarele și jurnalistele Doina Alexandru și Marilena Rotaru, sau regizorul Nuțu Cărmăzan și sensei Florentin Marinescu, alături de luptătorii anticomuniști de la 1987 și 1989 Gavrilă Filichi, de la Brașov și, respectiv, Ioan Savu de la Timișoara.


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • sese 12.10.2016 22:03
  Un oportunist ordinar acest stefanescu..... Nu ca munteanu ar fi mai breaz!!!!!!!!! Iar daca cel care-l gireaza e "regizorul " zgarmazan, orice discutie pleaca spre cotetul gainilor..... O adunatura sinistra de care lumea "cea mare" n-are habar. Citeste pe ici, pe colo niste articolase care MANIPULAEAZA cu crasa nesimtire si, iac-asa, mormolocii se trezesc iar in fata urnelor. Si voteaza aceeasi SINISTRITATE de 27 de ani!!!!!!!
  p.s. ilie serbanescu e o .... "personalitate"!?!?!?!??!??!?!????!?!?
  p.s. bag seama ca va "bagati in seama" cu "AL-DE-SUS". Fiti atenti ca EL nu judeca cu BÎTA!!!!!
 1. Manuela Hărăbor spulberă filmul lui Ciprian Mega, ”21 de rubini”: ”O mizerie neo-marxistă. Mă întreb de ce nu apare în film cel care a tăiat și a spânzurat în ultimii ani în interiorul BOR-ului și care încă nu a fost înlăturat, respectiv Vasile Bănescu”

 2. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 3. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 4. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 5. Pr. Călin Sămărghițan: ”21 de rubini” al lui Ciprian Mega

 6. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

 7. Scandal monstru la Eurovision. Reprezentanta ”non-binară” a Irlandei a făcut un show satanist care i-a pus pe fugă chiar și pe fani

 8. Cel mai controversat și discutat film al momentului: 21 DE RUBINI - VIDEO INTEGRAL

 9. Elena Dulgheru: ”21 de rubini” - tabloul social este dominat de nedreptate, din care cu greu se străvede o firidă de speranță și de har izbăvitor

 10. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

Ultima oră

23:03

Un palestinian creștin-ortodox oferă detalii despre calvarul pe care îl îndură creștinii din Gaza - “Există o intenție clară de anihilare a poporului palestinian” - VIDEO

22:33

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști, semnificația sărbătorii Învierii, manifestările lui Hristos cel Înviat – VIDEO LIVE

22:19

DNA, primele precizări despre dosarul care l-ar viza pe Nicușor Dan. Reacția primarului Capitalei

21:02

Scrisoare spre știința prim-ministrului Marcel Ciolacu și către ministra Învățământului Ligia Deca - Despre rectorul plagiator Dan Marcel Iliescu de la Universitatea Ovidius din Constanța

20:32

Focuri de armă la granița României cu Ucraina: Un bărbat care încerca să treacă ilegal granița către România a fost împușcat în cap

19:38

Dr. Ana Mihalcea prezintă o descoperire a doctoriței Geanina Hagimă: Un document oficial al SUA - “Armele biologice reprezentate de bacterii modificate genetic producătoare de amiloid pot explica cheagurile imense” la injectați

17:35

Cum se simte Florin Piersic. Ce mesaj a transmis marele actor prin medici - “O să spună lucrurile pe care nu le-a spus până acum”

15:45

Vladimir Putin susține că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu Ucraina: ”Au aruncat acordurile noastre la coșul de gunoi”

14:57

De ce un Guvern Mondial ar fi Sfârșitul Lumii

14:25

Parteneriat Opoziția: Dincolo de aparențe – conflictul din Ucraina

13:18

Președintele Slovaciei: Robert Fico a scăpat de moarte "la mustață"

12:42

Declarația comună a președinților Federației Ruse și Republicii Populare Chineze

10:37

Proprietarii de vehicule electrice spun că mașinile lor îi îmbolnăvesc - o șoferiță susține că Tesla i-a provocat sângerări nazale, dureri corporale și căderea părului

10:21

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, în Alba Iulia

09:14

Israelul anunță că trimite trupe suplimentare în Rafah și intensifică operațiunile militare