

Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) a publicat recent o prognoză privind alegerile din 2024 pentru Parlamentul European, în care constată un viraj accentuat a preferințelor alegătorilor din UE spre partidele de dreapta naționaliste eurosceptice.
„Alegerile pentru Parlamentul European din 2024 vor înregistra o orientare majoră spre dreapta în multe țări, partidele populiste de dreapta radicală câștigând voturi și locuri în întreaga UE, în timp ce partidele de centru-stânga și verzi pierd voturi și locuri”, se menționează în prognoză.
Populiștii antieuropeni ar putea ajunge în fruntea sondajelor în nouă state membre (Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia și Slovacia) și să ocupe locul al doilea sau al treilea în alte nouă țări (Bulgaria, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Portugalia, România, Spania și Suedia).
Conform prognozei ECFR, aproape jumătate dintre mandate (aproximativ 49%) vor fi ocupate de europarlamentari din zona „populistă”, „radicală” sau „antieuropeană”. Iar principalele grupuri politice centriste din PE – Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, Partidul Socialiștilor și Democraților (S&D) de centru-stânga, grupul centrist Renew Europe (RE) și Verzii (G/EFA) – vor pierde mulți eurodeputați.
Astfel, potrivit predicției, în cadrul Parlamentului European, ar putea apărea pentru prima dată o coaliție de dreapta populistă formată din creștin-democrați, conservatori și europarlamentari de „dreapta radicală”.
Acest „viraj brusc către dreapta” va avea probabil consecințe semnificative asupra politicilor la nivel european, ceea ce va afecta orientările în politica externă a UE, în special în ceea ce privește chestiunile de mediu, unde noua majoritate se va opune acțiunilor UE de „combatere a schimbărilor climatice”, mai menționează predicția.
„Principalii câștigători în alegeri vor fi cei din dreapta populistă. Principalul câștigător va fi grupul de dreapta radicală Identitate și Democrație (ID), care ne așteptăm să câștige 40 de locuri și, cu aproape 100 de europarlamentari, să devină al treilea grup ca mărime în noul Parlament.
De asemenea, anticipăm că grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) va câștiga 18 locuri. Și, dacă Fidesz din Ungaria (care ne așteptăm să câștige 14 locuri) decide să se alăture ECR în loc să rămână alături de europarlamentarii neafiliați, ECR ar putea depăși RE și ID și să devină al treilea grup ca mărime.
Ne așteptăm ca grupurile ECR și ID să reprezinte împreună 25% dintre europarlamentari și să aibă mai multe locuri la un loc decât PPE sau S&D pentru prima dată.” - se mai menționează în prognoză.
ECFR prezice pierderi semnificative de locuri pentru PPE în Germania, Italia, România și Irlanda, dar câștiguri semnificative în Spania. Se estimează că S&D va pierde multe locuri în Germania și Olanda și va câștiga cele mai multe locuri în Polonia. De asemenea, se așteaptă ca RE să piardă cele mai multe locuri în Franța și Spania și să obțină cele mai multe în Cehia și Italia.
Se mai așteaptă ca ECR să obțină multe locuri în Italia, ca urmare a faptului că partidul Frații Italiei (FdI) a ajuns una dintre cele mai mari delegații din Parlamentul European (cu 27 de locuri). Modelul ECFR mai prevede că ECR va pierde locuri în Polonia și va câștiga cele mai multe locuri în România și Spania, pe lângă Italia. De asemenea, ID va pierde multe locuri în Italia, odată cu declinul Lega, dar aceste pierderi vor fi compensate de câștiguri semnificative în Franța, Germania, Olanda, Polonia, Portugalia, Bulgaria și Austria.
Principalul rezultat al alegerilor în multe state membre va fi succesul partidelor populiste anti-establishment. Partidele populiste probabil vor câștiga cel puțin 6% din voturi în 2024.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
În aceste condiții în România se pregătește partidul unic, fără doctrină politică, bazat doar pe furtișagul celor ce pot în detrimentul celor care nu pot fura...
Si in Romania va castiga AUR fara probleme. Cel putin 37-38%
În AUR chiar George Simion a spus că sunt infiltrați, unii i-a descoperit și i-a dat afară, pe alții îi urmărește și pe alții probabil nu-i știe, care vor să distrugă și din interior partidul. Încercați să vă închipuiți cât de greu este, să fii din exterior atacat și din interior…
Să dea Bunul Dumnezeu, să lumineze poporul și să iasă toți la vot! Indiferent pe cine vor să voteze, doar pe ăștia care sunt de 33 de ani și care au distrus tot, pe ăștia să nu-i voteze, să iasă toți la vot. Pentru că e vorba de procente, dacă ies toți nu se poate să fure așa mult…
Și la urma urmei, nu avem nimic de pierdut, țara este făcută praf, este vândută, trebuie să riscăm (cum spun unii că nu vor să riște cu un partid ,,extremist”), poate vom trage lozul cel câștigător, altă șansă nu avem, trebuie să încercăm cu AUR.
E ca și când suntem pe marginea prăpastiei și vine un foc puternic din spate… ori stăm aici și așteptăm să fim arși, să ne mistuie focul, ori ne aruncăm în prăpastie și poate nu-i prăpastia așa de mare cum spun unii, sau poate vom cădea într-un copac și ne vom salva… Asta este, dacă în al 12-lea ceas poporul nu înțelege suntem terminați…
Dacă printr-o minune ajunge AUR la conducere, nu are rădăcini puternice ca psd și pnl și peste 4-5 ani poți să-i schimbi mai ușor, pe când pe ăștia de acum (așa ne trebuie că i-am lăsat zeci de ani, cică votau când un partid, când altul și când colo ei erau două într-una, furau împreună, își făceau afaceri împreună …) chiar dacă vine AUR la conducere, foarte, foarte greu îi va tăia din rădăcini pe hoți… Sperăm, pentru că George Simion este un luptător foarte puternic, este foarte curajos și nu se lasă bătut cu una cu două, în partidul lui sunt mulți ca el… sunt lucruri care nu-mi plac, dar dacă așteptăm un partid Zână, putem aștepta mult și bine…
Eu spun că dacă bunul Dumnezeu ne ajută să căștige AUR peste 50%, ar fi bine că măcar vom ști una și bună…dacă este albă sau dacă este neagră…nu avem nimic de pierdut și eu cred că vom avea de câștigat.
Dumnezeu și Maica Domnului să fie cu noi, cu poporul român și cu această țară!
Doamne, luminează și binecuvântează poporul român și România!
Scepticismul și experiența ma îndeamnă sa privesc cu prudență orice variantă, dar nu pot accepta sa iau de bun ce îmi vând "elitii" & Co.Din contra. Ca și cu vaxxul. Deci, Doamne ajută să fie cum ne este noua bine.
Ce înseamnă
Strict tehnic este vorba despre introducerea unei căsuțe fără vreun însemn politic pe buletinele de vot. Iar ștampilarea acestei căsuțe, contabilizarea ei la numărătoarea finală și reprezentarea ponderii acestui tip de vot în componența Parlamentului (prin fotolii goale) va reflecta corect voința românilor care nu acordă credit partidelor aliniate la startul alegerilor și doresc ca voința lor să fie recunoscută oficial. Și în cel mai democratic mod. Nefiind vorba despre schimbarea structurii Parlamentului nu este necesară nici modificarea Constituției – principala piedică invocată de politicieni atunci când sunt somați să respecte referendumul din 2009.
La fel ca toate celelalte, voturile albe se numără și ponderea lor totală se scade din numărul de parlamentari calculat la nivelul țării în raport cu numărul populației, Ce rămâne se repartizează partidelor proporțional cu numărul de voturi obținute de fiecare, În ceea ce privește redistribuirea voturilor obținute de formațiunile care nu ating pragul minim trebuie regândit modul de calcul, eventual și nivelul pragului minim, dar soluții se găsesc în mod cert.
Concluzia: dacă partidele/politicienii sunt buni și reușesc să-i convingă pe alegători capătă o ștampiluță în căsuțele lor iar voturile albe au o pondere mică iar candidații ajung în număr mare în Parlament. Dacă nu, Parlamentul se populează cu un număr mai mic de aleși. Situație în care, pe lângă avantajele materiale substanțiale si imediate pentru bugetul de stat (cost cap parlamentar român egal 10.000 euro pe lună), distinșii politicieni nu ar mai putea să ne împuie ani de zile capetele cu marea lor cotă de reprezentativitate de
care se bucură. Reprezentativitate calculată într-un mod de-a dreptul pervers la finalul oricăror alegeri după cum vom arăta în continuare. Pentru exemplificare folosim cifrele și scorurile rezultate la ultimele alegeri parlamentare, cele din 2020.
Conform datelor oficiale și verificabile oricând, la alegerile în cauză prezența a fost de 33,24%, adică din totalul de 18.191.396 de români cu drept de vot s-au prezentat la urne 5.901.915. Situație în care cinci partide – PSD, PNL, USR, AUR, UDMR – au avut scoruri mai mari de 5% și au ajuns în Parlament. Ponderea fiecăruia: PSD – 33,24%, PNL – 28,9%, USR – 15%, AUR – 9%, UDMR – 5,74%. Așa scrie negru pe alb în analele Autorității Electorale Permanente și cu cifrele acestea ne scot ochii politicienii de aproape patru ani invocând reprezentativitatea de care se bucură. Niciunul nu suflă o silabă legată de faptul că aceste procente se raportează doar la prezența la vot. Una absolut penibilă, de doar 33,24%, ceea ce nu-i împiedică pe
politicieni să-și trâmbițeze oricât de des suportul cetățenesc de care se bucură.
Dacă românii s-ar osteni însă să apeleze la aritmetica simplă, ar descoperi că băștinașa politică e și mai jalnică decât credeau. Concret, raportate la numărul total de români cu drept
de vot, respectiv 18.191.396 la momentul alegerilor parlamentare din 2020, scorurile partidelor care populează (doar câteva ore pe săptămână!) Parlamentul sunt următoarele: PSD – 9.45%, PNL – 8,24%,
USR – 5,07%, AUR – 2,96%, UDMR – 1,89%. Șocant dar aritmetic adevărat.
Contestarea acestor calculele prin replici și îmbârligături filozofice legate de binefacerile și costurile democrației este inutilă și deplasată atunci când vine din partea unor politicieni a căror prestație a determinat 66,76 la sută dintre români, adică două treimi din populație, să nu se prezinte la vot după 30 de ani de tranziție. Sau capitalism de cumetrie – așa cum însuși Ion Iliescu a catalogat modelul social indus și păstorit în România post 1989 de propriul său partid, PSD – partidul care a guvernat cea mai mare perioadă de timp
ghinionista noastră țară.
De ce le pute politicienilor referendumul din 2009
Am pomenit la început despre referendumul din 2009. Pentru cei care au uitat, reamintim că pe 22 noiembrie 2009 (data primului tur prezidential) românii au votat in favoarea trecerii la un Parlament unicameral format din 300 de alesi. Conform statisticilor oficiale, pentru această schimbare au votat 77,78% din totalul celor
9320240 de români care s-au prezentat la urne în aceea zi. Ca urmare, referendumul a fost validat de Curtea Constituțională și asta însemna că politicienii erau obligați să purceadă la modificările respective.
Clasa noastră politică a spus însă NU si așa a rămas până în zilele noastre, De ce este ignorat cu obstinație referendumul de 15 ani este lesne de priceput până și de analfabeții funcționali cu care, tot înconformitate cu zicerile oficiale, sistemul nostru educațional inundă România de cel puțin două decenii încoace: aproximativ 150 de parlamentari ar rămâne fără locuri de muncă iar din portofoliul liderilor politici s-ar evapora o mulțime de sinecuri destinate apropiaților și/sau cumparării influenței în partide și nu numai.
Este adevărat că modificările impuse de referendumul în cauză sunt greu de făcut deoarece trecerea la un Parlament unicameral impune modificarea Constituției. Se putea oricând însă – și se poate în continuare – să se respecte voința românilor și să se aplice parțial referendumul în cauză. Respectiv să se limiteze, printr-o simplă lege, numărul de parlamentari la trei sute, senatori și deputați la grămadă, Măsură care nu numai că ar diminua serios numărul semidocților (sau chiar zerodocților în multe cazuri) care trec ca niște lebede mute
prin Parlament timp de una sau mai multe legislaturi, dar ar aduce și economii de 18 milioane de euro anual la bugetul de stat (150 de parlamentari x 10.000 euro/lună x 12 luni). Iar dacă adaugăm și pensiile speciale de care surplusul (total inutil) de parlamentari vor beneficia în viitor, socoteala arată și mai bine dar din păcate doar pentru noi, nu și pentru politicienii care au în mâini pâinea și cuțitul. Nouă ne este rezervat doar circul de care pare că nu ne mai săturăm deși au trecut mai bine de 30 de ani de la premieră.
Acum consider dintre noi va alege varianta sa , nici Dzeu nu se amesteca in alegerea ta , spune Biblia , dar nici nu trebuie sa te mai vaieti dupa alegerea ta , ca ai fost indus in eroare , sau ai ales : raul cel mai mic , cum des se motiveaza acum , dupa 34 de ani , " DE ALEGERI " Doamne ajuta
Acolo unde nu poate omul, poate Dumnezeu!
Este nevoie de foarte multă rugăciune și pocăință. Maica Domnului să ne acoperă cu Sfântul ei Acoperământ!
Doamne ajută!
Cu Dumnezeu înainte, toți la vot!
Doamne ajută!