
Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă, 23 aprilie, în jurul orei 14:30, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. ActiveNews vă urează ca Sfintele Paști să vă aducă bucurii sufletești și împliniri duhovnicești, pace în suflet și biruințe întru slava Domnului și Mântuitorului nostru și a neamului românesc. Hristos a Înviat!
Marele duhovnic Părintele Cleopa Ilie, ne învață: Sfânta Lumină nu reprezintă Învierea la noi pe pământ, ci
pogorârea în iad, că trebuia să se împlinească prorocia lui Isaia: „Cei
ce ședeau în întuneric și în umbra morții, lumină va străluci peste voi;
cei ce ședeau în întuneric și în umbra morții, va veni peste voi lumină
mare”. Sâmbătă, Mântuitorul a fost în iad cu sufletul. La noi,
când a înviat la miezul nopții, a înviat cu tot cu trup, duminica, dar
la ei a fost numai cu sufletul și i-a scos. (Ne vorbește Părintele Cleopa, vol.12, îngrijit de Părintele Ioanichie Bălan, Editura Episcopiei Romanului, p. 136)
Ceremonia de la Sfântul Mormânt a fost oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Din motive de securitate, evenimentul s-a desfășurat cu limitarea participanților la 1.000 de persoane în interior și alte 500 în curtea exterioară a Bisericii Sfântului Mormânt, după cum au transmis Basilica și Trinitas TV (video)..
De la această ceremonie, Reprezentantul Patriarhiei Române, Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, merge direct la Aeroportul din Tel Aviv pentru a transporta candela cu Lumina Sfântă spre București.
Sfânta Lumină va fi oferită delegaților eparhiilor Patriarhiei Române, la Aeroportul Internațional Otopeni. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.
Sfânta Lumină
Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanță pentru Biserica Ortodoxă.
Ceremonialul începe în dimineața Sâmbetei Mari și are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.
După amiază, în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox și începe tradiționala procesiune care presupune înconjurarea de trei ori a Sfântului Mormânt.
După Procesiune se desigilează Mormântul iar schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice, duce înăuntrul lui candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.
În continuare, Patriarhul se dezbracă de veșmintele arhierești pentru a arăta smerenie și evlavie față de Iisus Hristos și rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.
După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră și reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmărește pe patriarh.
Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citește în genunchi rugăciunea specială și îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare și sfințire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată și se răspândește în Biserică.
În același timp aprinde și candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se plinește cu ieșirea Patriarhului și împărțirea flăcării sfinte credincioșilor, mai informează sursele citate.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Fragment dintr-un mesaj pascal „al Întâistătătorilor „bisericilor” creștine din Turcia”, ca si cum ar fi fost adresat Singurului Trup al Domnului, Singurei Bisericii pe care o mărturisim in Crez!
Ei speră să culeagă roadele ecumenismului sectelor pe care le-au numit „biserici” la pseudo-sinodul din Creta. Unde ne sunt preotii si episcopii marturisitori?
Ei stau bine merci in nepasare! Din moment ce nu au reacționat la pseudo-sinodul din Creta, oare vor reacționa acum?
„Dragi frați și surori în Hristos,
Hristos a înviat!
Într-adevăr, a Inviat!
În calitate de Întâistători și reprezentanți ai „bisericilor” creștine din Turcia, suntem încântați să ne adresăm tuturor credincioșilor în timp ce sărbătorim Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Din păcate, încă o dată Paștele în bisericile din est și vest nu va fi sărbătorit în aceeași zi, ci, in anul acesta, cu o diferență de o săptămână.
Ne rugăm să găsim în curând soluția necesară care să permită tuturor creștinilor din întreaga lume să sărbătorească cea mai importantă sărbătoare a credinței noastre la aceeași dată.
O bună oportunitate pentru o astfel de inițiativă ar putea fi aniversarea a 1700 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Nisa in anul 2025. […]”
Bartholomeu Patriarh din Fanar
Ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη ο πατρ. Βαρθολομαίος, προαναγγέλλει κοινό Πάσχα με τους αιρετικούς το 2025. | ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ
https://tasthyras.wordpress.com/2022/04/23/%ce%be%cf%8d%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%84/#more-49144