"Cenzură și Control sau Cătușe", scrie avocatul Dan Chitic într-un text despre revoltătoare arestare a fondatorului Telegram, Pavel Durov. Îl prezentăm integral:
"Asta a fost alegerea pe care a avut să o facă Pavel Durov, patronul rețelei Telegram. Se pare ca a făcut o alegere corectă și curajoasă și a păstrat libertatea de exprimare pe rețeaua Telegram și, mai grav pentru el, nu a permis "back-doors” pentru cei de la CIA.
Efectul? Pavel Durov a fost arestat noaptea asta la Paris, la coborârea din avionul său. Cofondatorul miliardar al Telegram Group Inc., care are 39 de ani, călătorea în străinătate cu avionul său privat din Azerbaidjan și a fost arestat pe aeroportul Bourget din Paris în urma unui mandat de arestare francez emis în timp ce se afla în zbor. Se pare că el a făcut obiectul unui mandat de percheziție emis de Direcția Națională a Poliției Judiciare din Franța, pe baza unei „anchete preliminare”.
Platforma Telegram deranja toate guvernele din "Lumea Libera”: libertatea totală de exprimare și imposibilitatea de a urmări mesajele dintre persoane au făcut ca Telegram să ajungă la peste 900 de milioane de utilizatori, dar, în același timp, l-au transformat pe Durov într-unul dintre cele mai mari pericole pentru "lumea civilizată”, l-au adus în postura de a fi un veritabil "criminal ".
Potrivit unor surse, Durov a avertizat anterior arestării sale despre încercările Statelor Unite de a compromite Telegram.
Pavel Durov, fondatorul platformei de mesagerie criptată Telegram, a dezvăluit încercările SUA de a sparge securitatea aplicației și de a-și supraveghea utilizatorii în timpul unui interviu cu jurnalistul Tucker Carlson în aprilie.
„Primim prea multă atenție din partea FBI și a altor agenții de securitate ori de câte ori venim în SUA”, a spus Durov, amintindu-și încercările agenției de a-l interoga de fiecare dată când intră în țară.
„Au fost curioși să afle ce biblioteci open source sunt integrate în aplicația Telegram din partea clientului. Și încercau să-l convingă [inginerul lui Durov] să folosească anumite instrumente open source pe care apoi le va integra în codul Telegram care, după înțelesul meu, ar servi drept uși din spate.”
Un "back-door”, O "ușă din spate”, este un termen pentru acces secret încorporat într-o aplicație care permite agențiilor guvernamentale și altor actori să rupă criptarea și să spioneze utilizatorii. SUA au depus eforturi pentru a monitoriza tot traficul de internet din întreaga lume, fostul contractant CIA Edward Snowden dezvăluind capacitățile de spionaj în masă ale NSA, în timp ce guvernul SUA a lucrat și pentru a modela conținutul discuțiilor online prin influența agențiilor de informații asupra rețelelor sociale importante.
„Am experimentat personal o presiune similară în SUA”, a continuat el. „De câte ori mergeam în SUA, aveam doi agenți FBI care mă întâmpinau la aeroport, puneau întrebări… Înțeleg că au vrut să stabilească o relație pentru a controla mai bine Telegram”.
Pentru faptul ca nu a "cooperat” și a păstrat Telegramul ultimul loc de exprimare liberă la nivel mondial, acum Durov riscă până la 20 de ani de pușcărie!!! Posibilele acuzații împotriva lui Durov sunt legate de terorism, droguri, fraudă, spălare de bani și conținut de abuz asupra copiilor, a informat presa franceză…
„A fost o țară occidentală, un aliat al administrației Biden și un membru NATO entuziast care l-a închis”, a spus jurnalistul american Tucker Carlson despre arestarea lui Pavel Durov în Franța.
„Pavel Durov stă într-o închisoare franceză în această seară, un avertisment viu pentru orice proprietar de platformă care refuză să cenzureze adevărul la ordinul guvernelor și agențiilor de informații. Întunericul coboară rapid în lumea fostă liberă”, a avertizat Carlson.
De astăzi, în mod oficial libertatea de exprimare a devenit o crimă în Uniunea Europeană!"
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Dupa parerea ta, care platforme sunt sigure, sigure ? Care au ZERO security breaches?
Daca spui ca si-a tras-o singur, inseamna ca esti copac singur in aceasta lume, hombre, dejame !
Eroi precum Pavel Durov , ce lasa libertatea de exprimare lumii, sunt tinte predilecte ale securismului progresist pentru ca prin platforme precum Telegram , lumea amortita din lagarele de gazare incepe sa auda glasul LIBERTATII !
Forwarded this email? Subscribe here for more
Pavel Durov, din Azerbaidjan în Franța
Frumentarius
Aug 25
READ IN APP
photo by Wikimedia Commons
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat, în seara de 24 august, pe aeroportul Le Bourget, la sosirea din Azerbaidjan, relatează postul de televiziune francez TF1. Durov este cetățean atât al Rusiei, cât și al Franței (din 2021). Are, de asemenea, cetățenia Emiratelor Arabe Unite și a statului Saint Kitts și Nevis (insule din Caraibe).
Durov a fost reținut de angajați ai Jandarmeriei Transport Aerian pe motiv că omul de afaceri a fost inclus pe lista persoanelor căutate din Franța. Mandatul de arestare a fost emis de poliția judiciară franceză în baza unei „anchete prealabile”, ale cărei detalii nu au fost dezvăluite. Oficiul responsabil cu combaterea violenței împotriva minorilor (Ofmin) a emis un mandat de percheziție împotriva lui Pavel Durov, în calitate de serviciu care coordonează o anchetă preliminară pentru infracțiuni, de la fraudă la trafic de droguri, la urmărire cibernetică, până la crima organizată și terorism. Lui Durov i se reproșează că nu a acționat împotriva utilizărilor de natură criminală ale Telegram, de către abonații săi, în special „prin lipsa moderației și refuzul colaborării cu agențiile de ordine”.
Pavel Durov riscă până la 20 de ani de închisoare în Franța.
Mandatul de arestare pentru Durov este valabil doar în Franța, notează TF1. Omul de afaceri știa că este „persona non grata” și a evitat să viziteze țările europene. Dar nu se cunoaște de ce, acum, Pavel Durov a aterizat, cu un avion privat, pe un aeroport francez. Potrivit Flightradar24, avionul lui Durov și-a schimbat brusc traiectoria de zbor în timp ce se afla deasupra orașului francez Reims, cu aproximativ 20 de minute înainte de a ateriza la Paris. Avionul s-a întors și s-a îndreptat spre sudul Franței, dar cinci minute mai târziu, avionul a revenit pe coridorul care ducea la Le Bourget din Paris. Poate că, până la urmă, controlorii de trafic aerian francezi i-au forțat pe piloți să aterizeze în capitala Franței, scrie GazetaRu.
Pavel Durov a zburat în Franța din Azerbaidjan. Vladimir Putin s-a aflat în capitala Azerbaidjan într-o vizită de două zile, în perioada 18-19 august. Angajații Administrației i-ar fi propus președintelui rus o întâlnire cu fondatorul Telegram, dar acesta ar fi refuzat, susțin surse Baza. Pe de altă parte, canalul Telegram INSIDER-T scrie că Durov a fost invitat la reședința președintelui azer Ilham Aliyev, iar Vladimir Putin era acolo. Și cei doi s-au întâlnit. Canalul Telegram REDACTED P6 susține că relatările despre presupusa întâlnire eșuată dintre Putin și Durov sunt răspândite la ordinele Administrației prezidențiale ruse. „Nu există nicio confirmare dacă Durov s-a întâlnit cu Putin. În același timp, de la miezul nopții până la ora trei dimineața, Telegram a încetat în mod neașteptat să funcționeze pe teritoriul Rusiei”, notează canalul Telegram „Derzhimorda”. The Last Insider susține că Roskomnadzor a efectuat teste pentru a bloca complet Telegram în noaptea de 20 august. Pe 21 august, INSIDER-T a confirmat că Rusia a testat cu succes blocarea Telegram: rețeaua a fost dezactivată timp de o oră pentru utilizatorii din Federația Rusă și țările din Asia Centrală.
Oxu.Az, citând canalul Telegram Baza, scrie că unii oficiali ruși au primit ordin să ștergă corespondența oficială din Telegram după ce Pavel Durov a fost reținut. E vorba de angajați ai agențiilor de aplicare a legii, ai guvernului și Administrației, înalți oficiali ai Ministerului rus al Apărării și mai mulți oameni de afaceri. Se sugerează că serviciile de informații franceze vor încerca să obțină acces prin Durov la corespondența Telegram.
Miliardarul de 39 de ani, Pavel Durov, este cunoscut drept fondatorul rețelei sociale Vkontakte, lansată, în 2006, împreună cu Ilya Perekopsky, și al platformei de mesagerieTelegram, lansată în august 2013. Inițial, sediul companiei a fost la Berlin, dar, în 2017, Durov a anunțat mutarea sediului în Dubai. Telegram este un serviciu de mesagerie gratuit, open-source, care oferă criptare și un API verificat de experți independenți. Refuzul Telegram de a furniza FSB-ului chei de criptare a dus la blocarea platformei în Rusia pentru mai bine de doi ani.
În 2011, Mail.ru Group a achiziționat 39,99% din acțiunile VKontakte deținute de Mirilashvili și Leviev. Acțiunile rămase au fost împărțite între Durov (12%), familia Mirilashvili (40%) și Leviev (8%). În 2012, Alisher Usmanov, principalul proprietar al Mail.ru Group, a transferat controlul acestor acțiuni lui Durov, care a rămas CEO. În aprilie 2013, Mirilashvili și Leviev și-au vândut 48% din acțiunile fondului United Capital Partners (UCP) al lui Ilya Shcherbovich, Durov și Mail.ru Group aflând despre tranzacție abia după ce aceasta a fost finalizată.
La începutul lunii august, Pavel Durov a fost inclus pentru prima dată în rating Bloomberg Billionaires Index (BBI). El s-a clasat pe locul 279 (al 17-lea printre ruși) cu o avere de 9,15 miliarde de dolari. Potrivit Forbes, averea sa este de 15,5 miliarde de dolari.
Comentând reținerea lui Durov, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a amintit că în 2018, 26 de organizații non-guvernamentale occidentale au cerut autorităților ruse „să nu mai creeze obstacole în activitatea” Telegram și au condamnat decizia tribunalului rus. Diplomatul se întreabă dacă acum vor cere eliberarea lui Durov.
Tatyana Moskalkova, comisarul pentru drepturile omului în Federația Rusă: „este destul de evident că adevăratul motiv al arestării lui Pavel Durov este încercarea de a închide Telegram, o platformă de internet de unde poți afla adevărul despre evenimentele actuale din lume. Acest lucru provoacă proteste din partea tuturor celor care luptă pentru libertatea de exprimare și construirea unei lumi multipolare.”
Elon Musk: „o reclamă convingătoare” pentru Primul Amendament la Constituția SUA, care garantează libertatea de exprimare. „În Europa în 2030, vei fi executat pentru că îți place un meme. #FreePavel.”
Tucker Carlson: „Pavel Durov a fugit din Rusia când guvernul a încercat să preia controlul asupra companiei sale. Dar, în cele din urmă, nu Putin l-a arestat pentru că a permis publicului să se bucure de libertatea de exprimare. A fost o țară occidentală, un aliat al Administrației Biden și un membru entuziast al NATO, cea care l-a închis. Pavel Durov stă astăzi într-o închisoare franceză, un avertisment pentru orice proprietar de platformă care refuză să cenzureze adevărul la ordinul guvernelor și agențiilor de informații. Întunericul coboară rapid asupra lumii fost libere.”
Christo Grozev: „necooperarea lui cu FSB în favoarea libertății de exprimare este, din păcate, complet neutralizată de necooperarea sa cu nimeni pentru a împiedica TG să fie folosit pentru toate lucrurile oribile. A fost alegerea lui. Era posibil să faci una și să nu faci cealaltă?”
France 24 a remarcat că platforma lui Durov „se poziționează ca o alternativă la platformele deținute de SUA, care au fost criticate pentru exploatarea comercială a datelor personale ale utilizatorilor”. Telegram s-a angajat să nu dezvăluie niciodată nicio informație despre utilizatorii săi. Business Insider consideră că arestarea lui Pavel Durov a avut loc pe fondul presiunii internaționale tot mai mari asupra rețelelor sociale pentru a modera conținutul din aplicațiile lor: „Uniunea Europeană, unde Franța este un membru cheie, a introdus, recent, o lege a serviciilor digitale care impune companiilor importante de tehnologie să modereze strict conținutul ilegal de pe platformele lor sau să se confrunte cu amenzi mari”.
Rata Toncoin a scăzut în primele ore după ce a apărut vestea arestării lui Pavel Durov. (TON -Telegram Open Network - Blockchain este o platformă de tipul Proof-of-Stake, asemănător Ethereum. Activul nativ al blockchain-ului TON se numește Toncoin. Blockchain-ul Telegram Open Network a fost lansat de Pavel Durov și fratele său Nikolai în 2018. În pofida faptului că Durov este un fan al proiectului, Toncoin este dezvoltat în mod independent de Telegram. Proiectul TON a primit un impuls consistent în ianuarie 2022, când Andrey Rogozov s-a alăturat Fundației TON. Rogozov a fost director general al VK).
Până duminica după amiază, nici Telegram, nici autoritățile franceze nu au comentat arestarea lui Durov. Poliția Națională Franceză a declarat pentru Bloomberg că nu deține informații despre arestare, iar Parchetul din Paris a afirmat că nu comentează, în acest stadiu, în conformitate cu „procedurile unei anchete în curs”. Ambasada Rusiei în Franța a declarat că a cerut acces consular la Pavel Durov. Diplomații ruși au luat legătura cu avocatul fondatorului Telegram încă de la reținerea acestuia. Vicepreședintele Dumei de Stat, Vladislav Davankov, a trimis o scrisoare ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în care îi cere să faciliteze eliberarea lui Pavel Durov: „arestarea lui Durov poate avea un fundal politic și poate fi folosită ca instrument de acces la informațiile personale ale utilizatorilor Telegram. Acest lucru este inacceptabil", a scris Davankov pe canalul său de Telegram.
Acum fiecare intelege , dupa " mintea si discernamantul sau " privind cazul in speta , care va fi " puternic mediatizat din septembrie in colo , de catre fiecare parte in dorinta " mediatizarii si manipularii sale " mai putin in Romania , dar foarte activ in EUROPA DE VEST si SUA referiutor la " libertatea de exprimare si cenzura , controlul ei de catre stat. Rame de vazut , daca a fost o stire " a momentului " sau o " stire cu bataie lunga"