

Asociația „15 Noiembrie Brașov - 1987” și Muzeul Județean de Istorie Brașov vă invită luni, 13
iunie 2022, ora 13, la Brașov, în Piața Sfatului, unde va avea loc deschiderea Expoziției în aer liber de Fotografie Documentară „Fenomenul Piața Universității și Mineriada din 13-15 Iunie 1990”, realizată de fotografii Nic Hanu, Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea în parteneriat cu Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului - Academia Română, Asociația Artiștilor Fotografi din România și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
Expoziția are loc chiar în fața Muzeului Județean de Istorie din Piața Sfatului din Brașov, în organizarea exemplară a dlui director Nicolae Pepene, și reunește 40 de imagini ale
Fenomenului Piața Universității 1989-1990 urmat de Mineriada din 13-15 iunie 1990.
Fotojurnaliști, participanți
și organizatori ai manifestației, cei trei fotografi s-au
regăsit în anul 1990 în redacția „României libere” și s-au reîntâlnit peste 30 de ani pentru a scoate la lumină fotograme ale tumultoasei istorii recente a țării, unele absolut inedite. Artistul Florin Roștariu de la ColoRoștariu a reușit să îmbunătățească unele negative aproape distruse din colecțiile lui Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea. Astăzi, Nic
Hanu este un fotograf consacrat, autor de cărți de fotografie, membru și
fost președinte al Asociației Artiștilor Fotografi din România, Pascal
Ilie Virgil este regizor, scenarist și producător independent, iar
Victor Roncea, pe atunci fotoreporter la ziarul „Glasul” al Ligii
Studenților, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din
România și publicist la ActiveNews.
În Piața Sfatului, la orele 13.00, vor vorbi din partea Asociației partenere a LIgii Studenților din anii '90 - „15 Noiembrie Brașov - 1987” - vicepreședintele acesteia, Dănuț Iacob, profesorul Florin Palas, din partea Centrului Rezistenței Anticomuniste, istorici, oameni de artă, jurnaliști și alți participanți la evenimentele din 1990. De asemenea, se vor asculta și cântece din Piața Universității.
Expoziția a avut un caracter național itinerant, fiind expusă în 2020 și 2021 pe simezele Muzeului de Istorie al Municipiului Bucureștilor - Palatul Suțu, laFestivalul de Film Istoric „Război și Pace” de la Cetatea
Râșnov și la Muzeul Unirii din Iași - Complexul Muzeal Național Iași. La Brașov va sta în perioada iunie - iulie 2022.
Fenomenul Piața Universității
1989 – 1990 a reprezentat cu adevărat readucerea la București a axei
lumii, extirpate din spațiul public al României după ocupația bolșevică a
Rusiei sovietice. Numai la Brașov, în 1987, se mai văzuse în Agora țării o asemenea luptă deschisă și non-violentă, pentru
libertate, la care se adaugămanifestarea de credință ce nicicând nu se mai văzuse și nici nu s-a mai văzut de atunci, ca fenomen
ingenuu.
Unicitatea Fenomenului declanșat în aprilie 1990 de tinerii
care fuseseră deja pe baricadele din 1989 în același loc sacru constă și
în caracterul ei profund cultural și moral. Acolo, sub icoana Maicii
Domnului adusă de la Putna și între portretele „Românului Absolut” din
Balconul Universității, s-a recitat Doina lui Eminescu interzisă de
ocupanții sovietici, de acolo s-a transmis salutul de solidaritate al
dramaturgului "academician–golan” Eugen Ionescu, acolo au cuvântat
poetul creștin Ioan Alexandru și Părintele Constantin Galeriu, de acolo a
binecuvântat manifestația cel mai mare teolog al secolului trecut,
Părintele Dumitru Stăniloae, acolo s-a cântat „Imnul Golanilor” și
„Doamne, vino, Doamne” cu Cristian Pațurcă și Valeriu Sterian, în emoția de masă a elitei active a României și
acolo a răsunat vibrant, pentru prima oară în libertate după 45 de ani,
din pieptul a 100.000 de români, troparul Învierii Domnului: „Hristos a
înviat din morți cu moartea pre moarte călcând!”.
Finalul dramatic al manifestației, surprins și expus în fotografiile din Piața Sfatului, nu mai are nimic de a face cu energia demonstrației pașnice de 52 de zile. Dar este parte din Istoria națională ce trebuie cunoscută și de generațiile de astăzi și de cele viitoare.
Finalul dramatic al manifestației, surprins și expus în fotografiile din Piața Sfatului, nu mai are nimic de a face cu energia demonstrației pașnice de 52 de zile. Dar este parte din Istoria națională ce trebuie cunoscută și de generațiile de astăzi și de cele viitoare.
„S-ar putea spune că acea generație frumoasă și
triumful ei de o clipă au fost doar un vis frumos care s-a risipit în
tăria zilei cu proza ei nemiloasă. Dar cine nu știe că cea mai conturată
realitate este mai întâi un vis frumos? Aici, la umbra Carpaților,
oamenii n-au încetat niciodată să creadă în puterea visării.”, scrie despre Expoziția de la Brașov academicianul Ilie Bădescu, membru al Consiliului
Științific al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului și
director al Institutului de Sociologie al Academiei Române.
Vă așteptăm luni, 13 iunie 2022, la ora 13.00, în Piața Sfatului din Brașov!
GALERIE FOTO MAI JOS
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Indiferent de tradare!
Indiferent de furtul revoltei populare si implicarea serviciilor sistemului si a altora straine!
Indiferent de jocurile politice pe care le-au facut toate otrepele romanesti vandute stapanilor straini profitand de implozia unui comunism criminal pe buna dreptate esuat!
Indiferent de rezultatul negativ aparent final!
Indiferent de jocurile tradatorilor de neam plantati in miezul revoltei!
MULTUMESC TUTUROR CELOR CARE AU LUPTAT PENTRU LIBERTATE!
Celor CURATI MORAL SI SUFLETESTE care au avut puterea si mai ales curajul sa infrunte un sistem putred si diabolic ca eu sa pot sa ma educ in libertate, sa-mi pot deschide aripile spre cele mai frumoase dorinte, sperante, teluri si sentimente infinite ce mi-au aparut in inima si m-au bantuit inca din mica copilarie!
Multumesc cu inima acelor catorva fiinte umane deosebite ce si-au accesat inconstient particica divina a imensitatii trairilor sufletesti si care au stiut ca fara libertate, absolut nimic nu conteaza! Multumesc cu toata fiinta mea tuturor spiritelor libere care au fost si vor fi mereu pe acest pamant si care mi-au confirmat prin alegerea si lupta lor ca nu, a fi liber si a simti libertatea ca pe cel mai sfant dar primit, nu este anormal, ci e cel mai pur sentiment dupa cel al iubirii!
Caci printre multi tradatori si asa-zisi luptatori pentru libertate s-au aflat cu siguranta cei cativa romani din inima Bucurestiului, curati si liberi cu adevarat in acele zile de dupa ‘89, care au inteles ca sistemul nu a cazut, ci doar si-a schimbat conducatorii! Si intelegand minciuna care urma sa acapareze tara si vietile romanilor din nou, au iesit in Piata Universitatii si au cantat alaturi de Cristian Paturca despre libertatea cea sfanta!
Acelora, doar acelora le multumesc din toata fiinta mea de spirit liber ce ma stiu inca de cand eram un ghemotoc de om care simtea ca vrea un infinit de orice ca sa simta ca respira!
Multumesc acelora nevanduti care, slava Domnului, exista si astazi printre noi!
Iti multumesc, ROMANULE PATRIOT care ai fost acolo si pentru mine, pentru ceea ce mi-ai daruit! Chiar daca acum am intrat in cea mai neagra perioada a vietii mele, ca toti ceilalti, care nu se stie cat va dura, poate toata existenta de acum pana la final, iti multumesc pentru anii pe care i-am avut liberi si in care mi-am putut implini o parte din ambitii si sperante! Iti multumesc ca mi-ai aratat ca se poate lupta cu satanistii si sistemul lor ocult creat pe pamant si ca, indiferent cum, libertatea nu se lasa din mana si chiar este cea mai sfanta! Pentru ca fara ea nu pot nici iubi, nici crea, nici spera, nu pot trai asa cum vrea sufletul meu sa traiasca!
Multumesc celor care au devenit eroi prin moartea lor, una nedreapta si adusa de niste infami!
Multumesc patriotilor adevarati in viata care au trebuit sa indure umilinte, batai, torturi, frica, disperare ca eu sa pot trai in libertate!
Indiferent de jocurile aranjate ale ocultei sataniste si ale sistemului sau de pe pamant care au insotit toata istoria umanitatii, au fost si oameni care i-au depistat instinctiv pe satanisti, i-au simtit si li s-au opus, oameni care au respirat si trait doar prin cuvantul LIBERTATE! Acelora le multumesc eu!! Iar pe unul dintre ei il avem chiar la acest ziar, nu mai e cazul sa-l mentionez pentru ca il stim deja cu totii.
Ah, SACRA LIBERTATE!!...