

Academia Română a organizat, pe 30 ianuarie 2024, conferința intitulată „Copiii și tehnologia digitală: între panici morale și optimism tehnofil”, cu participarea Dr. Anca Velicu, cercetătoare la Institutul de Sociologie din Academia Română.
În comunicatul de pe site-ului Academiei în care este anunțat evenimentul se menționează:
„Apariția fiecărui nou mediu de transmitere a informațiilor a readus în spațiul public îngrijorările legate de potențiala influență negativă pe care ar avea-o mediul asupra publicului vulnerabil care, în ultimul secol, a fost redus la copii. Utilizarea internetului nu a făcut excepție de la acest tipar, doar că de această dată viziunea tehnofobă a panicilor morale s-a întâlnit cu o viziune tehnofilă. În această logică, având în vedere potențialul noului mediu de a anula distanțele spațiale dintre utilizatori și de a stoca o cantitate (cvasi)nelimitată de informație, internetul a fost creditat cu posibilitatea de a oferi acces neîngrădit la cunoaștere. În această logică, copiii au fost considerați ab initio privilegiați prin simplul fapt că s-au născut după apariția internetului și definiți prin sintagma „nativ digital".
Dar unde se situează cu adevărat copiii când este vorba de internet? Care sunt practicile online ale acestora? Au toți copiii, din start, aceleași oportunități și întâlnesc ei aceleași riscuri când este vorba despre internet? Sunt riscurile internetului aceleași din epocile anterioare sau există și riscuri specifice, emergente? Cercetătoarea Anca Velicu propune o analiză pornind de la aceste întrebări și folosind o abordare sociologică în care viețile digitale ale copiilor vor fi explicate din perspectiva modelului ecologic a lui Bronfenbrenner și în paradigma societății riscului dezvoltată de Ulrich Beck și Anthony Giddens.”
În cadrul conferinței a avut o intervenție foarte pertinentă Părintele Mihail Stanciu, care poate fi ascultat de la minutul 1:34:45:
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Epidemie de sănătate publică în America: singurătatea!
“Statul Utah este primul care a spus că ORICINE sub 18 ani NU are voie să folosească social media, cu excepția cazului în care are permisiunea explicită a părinților…
..tehnologia a schimbat în mod fundamental modul în care interacționăm unii cu alții și cum comunicăm între noi și, din păcate, a înlocuit adesea ceea ce înainte erau conexiuni bogate în persoană, cu conexiuni online, care adesea sunt de calitate inferioară. Și, în cele din urmă, vedem că oamenii se confruntă pur și simplu cu schimbări majore în viețile lor.
..experiența cu social media a evidențiat importanța cantității de conexiuni în detrimentul calității.”
https://www.chilieathonita.ro/2023/06/26/pandemia-singuratatii-declarata-in-sua-medic-chirurg-general-discuta-riscurile/
Doamne, miluiește.
https://cronicarortodox.wordpress.com/2024/02/01/copiii-si-tehnologia-digitala/