CANALUL BÂSTROE. Aurescu a trădat interesele României pentru cele ale Ucrainei. Rezervația Naturală UNESCO Delta Dunării GRAV AFECTATĂ de decizia IMBECILĂ a Guvernului. MAE a ignorat 10 Convenții internaționale și Protestul Academiei Române

De ActiveNews și Dan Diaconu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dan Diaconu: Sarabanda trădării


Nu v-ați săturat să tot vedeți cum cei cocoțați la butoane nu fac nimic altceva decât acte de trădare a țării? Iată, din păcate, un nou episod: Canalul Bâstroe. Aurescu Bogdan, cu de la sine putere, și-a dat acordul în numele nostru ca Ucraina să utilizeze Canalul Bâstroe.
 
Respectivul canal reprezintă o dispută pe care  avem de mult timp cu partea ucrainenană. Acesta a fost făcut strict pentru a lua României exclusivitatea în ceea ce privește accesul la Gurile Dunării. Însă, dincolo de dorințele ruso-ucarinene(în această privință cele două țări beligerante sunt într-un consens deplin), respectivul canal e cât se poate de ilegal, producând daune atât mediului, cât și Canalului Chilia. Este practic o forțare pentru devierea cursului Dunării pe teritoriul Ucrainei și care are ca efect colmatarea Brațului Chilia.

Ei bine, din gâtul palmei, Aurescu a autorizat de facto Canalul Bâstroe. Este ceea ce dorea Ucraina. Aceeași Ucraină care ne-a mai blocat Dunărea scufundând nava Rostock pe partea cea mai îngustă a Brațului Sulina, scoțând acel braț din uz pentru mai mulți ani și aducându-ne nouă serioase costuri suplimentare. 

Acum vine episodul cu Canalul Bâstroe. Din moment ce ne-am dat acordul nu ni-l vom mai putea retrage. Ucraina a obținut ceea ce a vrut deoarece noi n-avem cum să mai contestăm daunele aduse mediului de acest canal. N-ai cum să spui că în timp de război canalul nu e dăunător mediului, dar în timp de pace da. E un mod hoțesc prin ntermediul căruia Ucraina - sau cine-o moșteni-o! - a obținut un acces ilegal la Dunăre. Aurescu ne-a vândut în cel mai parșivesc stil posibil! A distrus un canal al Dunării printr-o semnătură ticăloasă! Nu-mi dau seama dacă realizați pe deplin ce crimă odioasă a putut să facă acest trădător ordinar. 

Te uiți și nu-ți vine să crezi. În Portul Constanța au prioritate cerealele ucrainene. Stau șoferii români la coadă precum boschetarii. Nu-i bagă nimeni în seamă. La Galați s-a construit cale ferată cu ecartament mare ca să nu mai piardă timpul bieții ucraineni cu descărcarea cerealelor lor fără taxe portuare! E strigător la cer ceea ce se întâmplă. Pe partea cealaltă asasinul economic Virgil Popescu ne-a băgat într-o criză energetică fără precedent luptând exclusiv pentru companiile străine care au pus monopol pe subsolul nostru. Ciucă a cumpărat pe bani grei tot fierul vechi american, transformând armata într-o pușculiță a bandiților americani. Foști ambasadori ai SUA, pentru meritul că l-au ținut în brațe pe băsecsu, își trag șpăgi grele de la Fondul Proprietatea, cel în care s-au diluat participațiile statului. 

Peste tot numai furt, numai hoție. Țăranilor li se interzice să-și mai crească porci, fermierilor urmează să li se interzică să mai cultive ceva. Nu mai e bună carnea de porc. Trebuie s-o înlocuim cu insecte și cu surogate din vegetale modificate genetic. 

E o priveliște groaznică. Ziua și trădările. Permanent se atentează a buzunarul nostru și noi stăm anesteziați ca niște cretini. Oare cât vom mai accepta trădarea? CÂT???
 
Dan Diaconu - Trenduri Economice
 
Nota Redacției ActiveNews: În anul 2004, Ucraina a luat decizia executării fazei I a construcției canalului navigabil de mare adâncime pe brațele Chilia și Bâstroe fără notificarea României, considerând că proiectul nu are implicații cu caracter transfrontalier. Semnalul de alarmă a fost tras în România de Ziarul ZIUA și Asociația Civic Media care au declanșat o campanie națională, europeană și internațională de conștientizare asupra riscurilor la adresa Rezervației Biosferei Naturale UNESCO Delta Dunării și a suveranității naționale a României.
 
În anul 2005-2006 Comisia de Anchetă a identificat mai multe efecte cu caracter transfrontalier (ex. lucrările de dragaj împreună cu creșterea concentrației de sedimente în aval de zonele de dragaj vor afecta hidrologia zonei și habitatele pentru pești, descărcarea sedimentelor în mare va afecta zona litorală românească, intensificarea traficului și pierderea habitatelor va produce un efect cumulat la scară mare și pe termen lung asupra păsărilor și peștilor) subliniind totodată că acestea sunt valabile și pentru faza a II-a a execuției canalului ucrainean, precum și ulterior, în perioada de exploatare.
 
Potrivit oamenilor de știință de la World Wide Fund for Nature (WWF), Delta Dunării, unde fluviul se varsă în Marea Neagră, este „cea mai importantă zonă umedă din Europa”, acum afectată prin traficul pe Canalul Bâstroe. 
 
„Din punct de vedere ecologic, Canalul Bâstroe nu este o soluție acceptabilă pentru navigația pe Dunăre. Efectele ei sunt devastatoare și, așa cum a demonstrat Comitetul pentru Implementarea Convenției Espoo, va avea un impact transfrontieră major asupra unor sisteme naturale de importanța internațională și globală,” a declarat în 2008 Michael Baltzer, Director al WWF Programul Dunăre-Carpați. 
 
De asemenea, măsură de folosire a canalului Bâstroe evită controlul românesc, respectiv al NATO și UE, asupra navelor ucrainene care tranzitează din Dunare în Marea Neagră.
 
Decizia încalcă mai multe convenții internaționale, între care Convenția privind Evaluarea Impactului asupra Mediului în Context Transfrontieră - Espoo, Convenția asupra zonelor umede - Ramsar - 1971, Convenția privind protecția patrimoniului mondial cultural și natural - Paris, 1975; Convenția privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa - Berna, 1979; Convenția privind diversitatea biologică - Rio de Janeiro, 1992; Convenția privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale - Helsinki, 1992; Convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea: - Sofia, 1994, Convenția de la Berna, Convenția CMS de la Bonn, Convenția de la Belgrad și Convenția UNESCO.
 
În 2004 Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Adam Ereli critica lipsa de acțiune a guvernului ucrainean în urma îngrijorărilor exprimate de Uniunea Europeană, România, Germania și diversele grupările de mediu. Adam Ereli amintea că Administrația Bush a criticat public construirea sa, când lucrările abia începeau. De atunci, lucrările au continuat fără întrerupere, a spus Ereli, citat de BBC și Civic Media. Administrația americană era îngrijorată că realizarea canalului va avea un impact semnificativ asupra biosferei regiunii Deltei Dunării, una din cele mai bogate de acest tip de pe planetă.
 
Protestul Academiei Române față de construirea și exploatarea Canalului Bâstroe, ignorat de MAE
 

ACADEMIA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA CONSTRUCȚIEI CANALULUI BÂSTROE


"Academia Romana isi exprima pe aceasta cale ingrijorarea fata de intentia Guvernului Ucrainei de a construi un canal de 160 de kilometri in Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii in ciuda numeroaselor avertismente venite din partea oamenilor de stiinta si a organizatiilor ecologiste din Europa. Avertismente indreptatite: daca acest proiect ar fi dus la capat, 280 de specii de pasari (inclusiv 70% din intreaga populatie de pelican alb si jumatate din numarul de cormorani pigmei din cati exista, azi, pe intreaga planeta), ar fi in pericol. Specialistii romani si straini atrag atentia ca, dincolo de asemenea date, exista primejdia ca intreaga Rezervatie a Deltei – de o valoare inestimabila pentru lumea europeana – sa suporte, in urma unor asemenea socuri, consecinte incalculabile. Pe buna dreptate, doamna Catherine Day, directorul general pentru mediu din Comisia Europeana, a cerut recent Ucrainei sa stopeze lucrarile de construire a Canalului Bastroe pana ce se va face un studiu amanuntit si obiectiv asupra mediului. Academia Romana considera ca este o propunere rationala si spera ca autoritatile ucrainene, respectand bogatele traditii umaniste ale tarii lor, o vor lua in seama.

Oamenii de stiinta din Romania si Ucraina stiu cat de usor este sa distrugi un spatiu natural si cat de dificil (deseori chiar imposibil) sa-l refaci. Rolul nostru este de a interveni si de a atrage atentia opiniei publice din tarile noastre si, in genere, din lume asupra unor asemenea proiecte (cum este proiectul Canalul Bastroe) care, din ratiuni diferite (de cele mai multe ori economice), desfigureaza si dezechilibreaza armonia lumii ce ne poarta si ne hraneste…

Tinand seama de toate acestea, Academia Romana intentioneaza sa trimita un memoriu Academiei de Stiinte a Ucrainei – academie cu care am semnat un protocol de colaborare – propunand ca specialistii din cele doua institutii sa se intalneasca si sa discute, liber si cu maxima obiectivitate, situatia mediului din Delta Dunarii si urmarile pe care le pot avea asemenea proiecte initiate de oamenii politici din regiune. Delta Dunarii este, repetam, un bun comun (un bun european) si rolul nostru este sa-l protejam.”

 

The Romanian Academy is against building Channel Bastroe

"The Romanian Academy takes this opportunity to express its concern at the intention of the Ukrainian Government to built a 160-kilometer channel in the Danube Delta Biosphere Reserve, despite numerous warnings coming from scientists and ecology organizations in Europe. These warnings are well - grounded: if the project were carried out, 280 bird species (including 70% of the entire population representing the white pelican and half of the Pygmeaus cormorants existing today on our planet) would be jeopardized. Romanian and foreign specialists are warning that beyond such data the entire Delta Reserve is in danger, although the Danube Delta is priceless in Europe. Due to such shocks, it might suffer unpredictable consequences. Mrs. Catherine Day, environment general director in the European Commission, was right to ask Ukraine to stop building operations on channel Bastroe till completing a detailed, objective study on the environment. The Romanian Academy considers this to be a sensible proposal and hopes that Ukrainian authorities will consider it, thus respecting the long humanist tradition in their country.

Romanian and Ukrainian scientists know how easy it is to destroy a natural space and also how difficult (and sometimes impossible) it is to reconstruct it. It is our role to get involved and direct the public opinion's attention towards such projects (such as channel Bastroe), Because of different reasons (most of the times economical reasons), it destroys and eliminates the harmony of the world that carries and feeds us...

Considering all these, the Romanian Academy intends to send a material to the Ukrainian Science Academy - an academy we signed collaboration agreement with. It will propose the specialists in the two institutions to meet and have free, objective debates on the situation of the Danube Delta environment and on the consequences that might effect from projects belonging to politicians in the area. We are repeating that the Danube Delta is public property (European property) and it is our duty to defend it"

The Romanian Academy, 2004

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (8)
  • roman ortodox 18.07.2022 14:58
    Dan Diaconu, la zero comentarii la ce te aștepți? Afla unde e Bogdan Aurescu si sa primească ce merita. Exista procurori, lucrurile nu pot rămâne asa
  • Tic 18.07.2022 21:32
    As fi comentat de azi dimineață de când am citit știrea,dar am amuțit de furie și de durere. Pe acest ministru de externe, ca și pe celalalt care a semnat primul tratat cu mizeria numita Ucraina(Israel european), Adrian Severin, nepot al Anei Pauker, ar trebuie sa il dam în judecata noi oamenii. Dar eu nu mai sunt cetățean român, asa ca nu știu dacă îmi pot permite sa fiu parte în cauza colectiva. Dar as da bani pt susținerea în instanță a unei asemenea acțiuni. Am strabunic mort la 27 ani la Mărășești, am unchi mari(frați ai bunicii și veri ai ei, morți pe la Stalingrad și in prizonierat) pt România asa cum este, iar nu mutilata de niște nemernici care pana acum ne tratau cu dispreț, neobrazare și cinism, sub paravan, dar acum pe față! Credeți ca nu îmi pasă? As ieși la drumul mare sa împart dreptatea asa cum simt!
    Îmi plătesc impozitele pt ceea ce mai am în țară (casa părintească, doua morminte în care sunt îngropate cateva generații,) am grija de trei căței găsiți în urma cu 7 ani pe DN 1,am ajutat prieteni în tara aflați în cumpănă, am fost înșelat de romani în care aveam încredere, dar as face și mai mult, căci tot acasă a rămas ACASĂ, chiar dacă țara m-a lăsat în '90 pe dinafară porții întreprinderii unde munceam de am apucat drumul străinătății. Și credeți-mă nicicând și de nimic, nu mi-a fost mai aprins dorul, decât ca de ACASĂ.
    Acum ma gândesc ca doar sa comentam nu ajunge și câteodată vorbele sunt de prisos!
  • Catalin1972 18.07.2022 15:27
    Aurescu susține ca ideea ca guvernul României sa aibe grija în primul rand de romani ,e propaganda putinista !!?? Ce ticălos Putin asta. ..
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25684300-aurescu-aud-uneori-voci-din-romania-care-promoveaza-narativele-propagandei-ruse-intreband-nu-ajutati-romania-locul-ucrainei-raspunsul-meu-clar.htm
  • Orizont 19.07.2022 11:43
    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/embassy-all-americans-should-leave-ukraine-immediately

    https://www.zerohedge.com/geopolitical/us-signals-ukraine-it-can-use-himars-against-russian-targets-crimea

    https://warnews247.gr/epektasi-rosikon-epicheiriseon-diatagi-plirous-dialysis-tis-oukranias-kai-katalipsis-tou-45-ton-edafon-tis-olonychtioi-vomvardismoi-therizoun-oi-snipers/
  • Lori2002 19.07.2022 15:30
    Stupefiant! Gasca de tradatori de la guvernare nu are limite! Ne fura padurile, apele, economia, demnitatea, libertatea si in curand poate si teritoriile. Si noi nu facem nimic?! Unde sunt politicienii patrioti, procurorii, serviciile, cei pe care ii platim ca sa aiba grija de noi?! Chiar am ramas singuri pe lumea asta?!
  • Lori2002 19.07.2022 15:42
    Stupefiant! Gasca de tradatori de la guvernare nu are limite! Ne fura padurile, apele, economia, demnitatea, libertatea si in curand poate si teritoriile. Si noi nu facem nimic?! Unde sunt politicienii patrioti, procurorii, serviciile, cei pe care ii platim ca sa aiba grija de noi?! Chiar am ramas singuri pe lumea asta?!
  • Chrisz 20.07.2022 07:57
    Numele Canalului Bastroe nu mai exista pe Google maps. A primit un nou nume Novostambul River. Asta asa ca sa nu mai poata fii identificat
  • Dd 23.07.2022 12:57
    https://www.sculesiechipamente.ro/coasa-600-mm-211109/
Ultima oră

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni

23:00

La Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, maicile adună plante medicinale și le transformă în leacuri pentru lume. Cum puteți comanda - Reportaj VIDEO excepțional

21:50

A apărut revista „Familia Ortodoxă”, numărul din aprilie - Tema numărului: De ce suntem dezbinați? - FOTO

20:57

Internetul Corpurilor “va duce la dezvoltarea Internetului Creierelor” până în 2050 – studiu RAND Corporation, organizație strâns legată de Comisia Trilaterală – Apariția trans-omului: tehnologiile de augmentare umană

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea

18:00

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

17:55

NewsMoldova: Constructorii drumurilor Bucovinei mai au o speranță legitimă după ultimul termen din procesul cu Gheorghe Flutur: aceea că Înalta Curte va sancționa graba Curții de Apel Târgu Mureș

17:30

Loreta Popa, un om dedicat primei sale iubiri: CUVÂNTUL! Interviu ActiveNews cu promotoarea Muzeului Național al Literaturii Române: ”Fără acces la educație copiii noștri nu vor mai fi în stare nici să se semneze, dar să citească”

17:12

George Simion: Vom anunța “un bloc comun, democratic”, cu 30 de partide, pentru locale, pentru a bloca actuala coaliție - “Suntem în plină lovitură de stat”

16:54

Luminița Arhire: PUIUL VOPSIT GALBEN-ALBASTRU, CU TREI TRANDAFIRI PE TÂRTIȚĂ

16:00

Prot. Dr. Ioan Lisnic: Personalități marcante din sudul Basarabiei care au votat Unirea cu Patria Mamă-România

15:11

Noi dezvăluiri despre atentatul de la Moscova: Numărul victimelor ar putea fi mult mai mare decât cel anunțat oficial

14:45

Scholz îi face concurență lui Macron: ”Putin trebuie să-și retragă trupele din Ucraina”