

După portalul ActiveNews și alte site-uri de presă și oficiale ale celor două state românești, România și Republica Moldova, în noaptea de 1 spre 2 mai a fost atacat electronic de către hackerii Rusiei și site-ul Televiziunii Române, TVR.ro, care la ora publicării acestor rânduri era încă inaccesibil.
Ulterior, hackerii Moscovei au lovit site-urile aeroporturilor din România, ceea ce ridică nivelul agresiunii informatice nedeclarate a statului rus la adresa statului român.
Pe lista țintelor așa-zisei grupări auto-denumite KillNet se află, între altele, și site-ul Patriarhiei Române precum și cel al Trinitas TV. Interesant de observat că de pe „lista neagră” a hackerilor pro-ruși lipsesc principalele site-uri progresiste din România. Doar o observație.
ActiveNews s-a aflat pe 1 mai sub tirul mai multor atacuri concertate DDoS care au afectat temporar site-ul nostru. ActiveNews vă prezintă mai jos graficul care arată numărul de adrese prin care Rusia a ajuns să atace România: peste 3500.
DNSC informează:
„Continuă atacurile cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) auto-asumate de gruparea pro-rusă Killnet asupra unor site-uri web din România, atacuri motivate de acțiunile de sprijin ale României pentru Ucraina, în contextul invaziei acestui stat de către Federația Rusă.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) colaborează cu administratorii site-urilor web impactate, cu instituțiile abilitate și cu parteneri internaționali pentru investigarea și contracararea acestor atacuri.
Se observă o diversificare a atacurilor prin utilizarea unor noi metode care vizează infectarea cu aplicații malware de tip ransomware a sistemelor informatice ale organizațiilor deja atacate prin DDoS. În acest context, tehnicile utilizate de atacatori includ spear phishing și spoofing.
Atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, etc. pretinzând că sunt o sursă / persoană de încredere, pentru a convinge victimele potențiale să divulge informații confidențiale, date personale sau să efectueze acțiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori.
Pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime și pentru o rată de succes mai ridicată, atacatorii intenționează să utilizeze inclusiv adrese de email sau conturi de utilizator falsificate ca aparținând unor instituții publice sau organizații cunoscute din România.
Recomandăm prudență în cazul în care se recepționează mesaje ce au următoarele caracteristici:
- Sunt prezentate ca fiind solicitări urgente, inclusiv din partea autorităților;
- Sunt ciudat formulate și apar ca provenind de la o sursă sau persoană "de încredere";
- Includ linkuri sau atașamente care nu au fost solicitate;
- Cer furnizarea unor date cu caracter personal sau tehnice (parole, PIN, IP etc.).
Pentru a limita riscul infectării cu ransomware și a evita criptarea sau distrugerea datelor, este obligatorie și realizarea de copii de siguranță (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet, precum și stocarea acestor copii în locații separate.
Un ghid de securitate cibernetică pe care îl puteți folosi este disponibil la:
https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021.”
INFOGRAFIC:
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ce interes ar avea rușii să se lupte cu toată lumea? Nu au pierderi destule doar luptându-se cu Ucraina (ajutată, ce-i drept, de occident)? Se vorbește de sute de tancuri, avioane, elicoptere distruse și de vreo 20 de mii de morți.
Dar băieții ăștia din umbră care vor marele reset au tot interesul să se lărgească această nouă fereastră, ca sub pretextul războiului să poată reseta liniștiți lumea, să introducă moneda unică digitală, să sărăcească omenirea, să dea legi tot mai draconice, etc.
https://www.activenews.ro/covid-era-covid-si-marea-resetare-the-great-reset/Discursul-presedintelui-rus-Vladimir-Putin-la-Forumul-Economic-Mondial-2021.-Traducere-integrala-173639
http://government.ru/en/news/43532/
https://www.c4ir.ru/en
13 octombrie 2021 16:30 Moscova
Guvernul Federației Ruse și Forumul Economic Mondial au semnat un memorandum privind crearea unui Centru pentru cea de-a patra revoluție industrială în Rusia. Semnarea a avut loc la Centrul de coordonare al Guvernului rus.
Acționând conform instrucțiunilor prim-ministrului Mihail Mișușin, vicepremierul Dmitri Cernîșenko a semnat memorandumul pentru Rusia, iar președintele Forumului Economic Mondial, Borge Brende, a semnat pentru WEF.
Centrul va facilita punerea în aplicare a proiectelor globale ale WEF în Rusia, precum și va contribui la adaptarea celor mai bune practici din lume pentru întreprinderile digitale din Rusia. Acesta va servi drept platformă de reunire a liderilor din sectorul IT global, din domeniul producției, cercetării și afacerilor, precum și a principalelor companii rusești și instituții guvernamentale pentru studierea și introducerea celor mai recente soluții IT în Rusia.
Dmitri Cernîșenko a declarat că guvernul, în colaborare cu regiunile și comunitatea de afaceri, a depus eforturi susținute pentru a promova transformarea digitală, desemnată de președintele Vladimir Putin drept unul dintre obiectivele naționale. Aceste eforturi includ, de exemplu, mutarea serviciilor publice online și conversia la un flux de documente electronice pentru a face viața mai ușoară pentru oameni și pentru întreprinderi. În conformitate cu instrucțiunile președintelui, guvernul a dezvoltat software rusesc și a încercat să stimuleze cererea de microelectronică.
"Astăzi, Rusia este proactivă în construirea unei economii digitale care cuprinde toate sectoarele industriale, sfera socială, precum și administrația publică. Asistăm acum la o dezvoltare fără precedent, de ultimă oră. Scopul principal al Centrului rus pentru a patra revoluție industrială este de a crește gradul de conștientizare a rolului Rusiei în cadrul comunității mondiale de experți și de a face schimb de experiență și expertiză cu Forumul Economic Mondial și cu partenerii săi din întreaga lume. Anul viitor, împreună cu WEF, intenționăm să lansăm proiecte privind un cadru juridic experimental, inteligența artificială și internetul lucrurilor. Primele proiecte vor fi lansate înainte de sfârșitul acestui an și vor include transportul autonom, medicina și prelucrarea datelor. Rusia a implementat în mod activ tehnologia IA în ultimii ani. În prezent, există peste 800 de proiecte de acest tip, iar unele dintre ele au dobândit deja vizibilitate pe piețele internaționale. În general, cooperarea cu WEF se va desfășura în diverse domenii, cum ar fi politica de date, mobilitatea urbană, sprijinul pentru exporturi și promovarea tehnologiilor IT rusești pe piețele externe", a declarat Dmitri Cernîșenko.
"Descoperirea tehnologică rapidă perturbă sistemele noastre economice și sociale. Este nevoie de acțiuni coordonate și orientate spre impact pentru a gestiona această schimbare", a declarat Borge Brende. "Noul Centru pentru a patra revoluție industrială de la Moscova va fi o parte importantă a rețelei globale a Forumului. Este important să lucrăm dincolo de granițe pentru a contura un viitor care nu lasă pe nimeni în urmă."
Dmitri Chernyshenko a adăugat că centrul va fi găzduit de ANO Digital Economy. Un acord corespunzător a fost semnat, de asemenea, între organizația autonomă non-profit și WEF.
"Suntem încântați să ne alăturăm rețelei globale de centre pentru cea de-a patra revoluție industrială. Organizația noastră reunește cele mai importante companii digitale din Rusia. Vom lucra împreună cu directorii acestor companii pentru a explora și adapta cele mai bune soluții internaționale în materie de inteligență artificială, internetul obiectelor și politica de date, precum și alte domenii promițătoare pentru dezvoltarea economiei digitale. Vom contribui la promovarea practicilor rusești în alte țări", a comentat Yevgeny Kovnir, CEO al ANO Digital Economy.
Centrul pentru cea de-a patra revoluție industrială va contribui la crearea unei colaborări sistematice și a unui dialog constructiv între companiile IT din Rusia, agențiile guvernamentale și internaționale, precum și comunitățile de experți din întreaga lume.
Vicepremierul a mai precizat că centrul se va deschide la 15 octombrie. Obiectivele sale principale pentru următoarele două luni vor fi înființarea unui comitet executiv și elaborarea unui plan de lucru pentru 2022.
Lansată în 2018 de către Forumul Economic Mondial, rețeaua globală a Centrelor pentru cea de-a patra revoluție industrială este o platformă internațională de cooperare axată pe gestionarea noilor tehnologii și a transformării digitale.
http://government.ru/en/news/43532/