
Fiica filosofului-martir Mircea Vulcănescu, acasă, în blocul din Baltă Albă unde a ajuns după ce i s-a furat de către comuniști casa clădită de tatăl său în zona Pieței Sf. Ștefan, și la inaugurarea statuii din Parcul Sf. Ștefan

Informația privind intenția de demolare a statuii marelui filosof Mircea Vulcănescu, publicată în premieră de ActiveNews, a ajuns și la importanți academicieni, care - cinste lor! - au reacționat exemplar. Așteptăm, desigur, și reacția președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, cât și a Patriarhiei Române, având în vedere că martirul de la Aiud a fost un membru excepțional al Bisericii Ortodoxe Române, care își așteaptă, tăcut și cuminte, în mormântul necunoscut, apărarea.
Academicienii Răzvan Theodorescu și Bogdan Simionescu protestează împotriva „iminentei demolări” a bustului lui Mircea Vulcănescu într-o cârdășie a unui anost consilier PNL de la Primăria Sectorului 2, Silviu Feroiu, cu primarul acesteia de la USR, Radu Mihaiu.
Agerpres transmite Protestul academicienilor:
„În mediile informate ale Capitalei circulă vestea despre pregătirea de
către autoritățile locale a iminentei demolări a monumentului lui Mircea
Vulcănescu. Dacă zvonul se adeverește, asistăm la o nouă acțiune
talibană împotriva culturii românești. Mircea Vulcănescu nu rămâne în
istoria noastră ca un efemer subsecretar de stat într-un guvern
antonescian, ci ca un eminent gânditor, sociolog și economist
interbelic, mort în temnițele comuniste. Protestăm împotriva acestei
acțiuni inculte și atragem atenția opiniei publice că această măsură
stalinistă de 'damnatio memoriae' prejudiciază grav locul bunei noastre
așezări europene”, se arată în protestul transmis Agerpres de acad.
Răzvan Theodorescu și acad. Bogdan Simionescu.
Potrivit informațiilor apărute în presă, bustul lui Mircea Vulcănescu din Parcul Sf. Ștefan ar urma să fie demolat, mai scrie Agenția Române de Presă. Știrea a ajuns în scurt timp cea mai citită știre din domeniul culturii de la Agerpres.
Totodată, filosoful Ion Papuc, soțul regretatei artiste Valentina Boștină, autoarea lucrării din Piața și Parcul Sf. Ștefan cât și a unui al doilea exemplar, aflat acasă la fiica martirului, doamna Măriuca Vulcănescu (foto sus), a transmis un mesaj prin intermediul senatorului AUR Sorin Lavric:
„Există două exemplare ale bustului lui Mircea Vulcănescu, ambele fiind turnate după modelul în ghips întocmit de soția mea, sculptorița Valentina Boștină. Un exemplar se află în casa doamnei Măriuca Vulcănescu, iar al doilea e cel pe care românii îl pot contempla în piațeta „Sfîntul Ștefan” din sectorul 2. Precizez că acest bust a fost donat de mine primăriei sectorului 2, pe vremea mandatului domnului Neculai Onțanu, mijlocitor al donației fiind regretata Ruxandra Garofeanu. La dezvelirea bustului am avut bucuria de a participa alături de Măriuca Vulcănescu, Ana Blandiana, Dan Hăulică, Eugen Simion și Mihai Șora.
Cum aud cu stupefacție că actualul primar, Radu Mihaiu, în ședința de consiliu din 28 decembrie, are de gînd să voteze o hotărîre menită a duce la demolarea statuii, îl înștiințez că, în cazul unei asemenea infamii, doresc ca bustul să se întoarcă în posesia mea, al cărei proprietar de drept sunt. În acest scop îl împuternicesc pe domnul senator Sorin Lavric să depună toate diligențele de rigoare spre a a mă ajuta să reintru în posesia bustului. Păstrez totuși speranța că actul de vandalism îndreptat asupra bustului ilustrului interbelic să nu aibă loc. Dar pentru nimic în lume bustul nu trebuie să se piardă!”
Societatea civilă românească asigură că Mircea Vulcănescu va rămâne la locul lui. Manifestări culturale sunt anunțate pentru mâine, de Sf. Ștefan, la statuia gânditorului, și pentru 28, ziua infamiei, la ora 9, în fața Primăriei Sectorului 2 din Parcul Obor.
Vom reveni cu detalii.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ingrijorator mi se pare ca nimeni din comunitaea evreilor din Romania nu se sesizeaza de faptul ca Mircea Vulcanescu care nu a fost antisermit, este "{martirizat post-mortetem" doar pentru faptul ca si-a facut datoria fata de tara, intr-un moment foarte greu al istoriei, indeplinind o functie tehnica (secretar de stat) in conducerea Romaniei.