
Foto:jurnalul.ro

Ministerul Culturii și Identității Naționale, condus de Valer Daniel Breaz, a confirmat faptul că statuia „Gardianul Carpaților”, amplasată de UDMR în localitatea Șoimeni, județul Harghita, nu are avizele legale, după cum reiese dintr-o adresă comunicată de minister către Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, preluată de cotidianul Informația Harghitei.
Potrivit jurnalistului Dan Tanasă, o adresă a Ministerului Culturii către Formului Civic al Românilor „Pentru statuia Gardianul Carpaților, amplasată în anul 2015 în satul Șoimeni, comuna Păuleni Ciuc, județul Harghita, menționează negru pe alb că nu s-a solicitat aviz pentru această lucrare, așa cum, de altfel, nu s-a cerut aviz nici pentru alte trei.
Ridicată în 1915 ca simbol al protecției granițelor Imperiului Austro-Ungar față de România, statuia „Gardianul Carpaților” a fost incinerată de Armata Română la intrarea în Transilvania, în 1918, și a fost interzisă de autoritățile române.
În aceeași adresă, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), organizație civică reprezentativă a celor 400.000 de români din județele Transilvaniei de Sud-Est, a solicitat răspuns la întrebarea dacă autoritățile locale au solicitat și primit avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale – Comisia Națională pentru monumente de for public, pentru următoarele monumente:
1.Bustul lui Károly Kratochvil, un ofițer al armatei austro-ungare, amplasat în anul 2009, pe strada Independenței, în municipiul Târgu Secuiesc, județul Covasna;
2. Gardianul Carpaților, amplasat în anul 2015 satul Șoimeni, comuna Păuleni Ciuc, județul Harghita.
3. Secuiul rătăcitor, bust amplasat în parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc, reprezentându-l pe criminalul de război, Wass Albert, statuie contestată din acest motiv vehement de către Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel” și Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA) afiliat la Anti Defamation League (ADL – B’naiB’rith);
4. Statuia soldatului maghiar, amplasată în anul 2010, în comuna Reci, județul Covasna.
Prin urmare, FCRCHM solicită autorităților locale și centrale să ia de îndată măsurile legale față de edificarea acestor monumente cu caracter militar fără autorizații legale.
Istoricul statuii
Statuia originală a fost realizată din lemn de cioplitorul Szaszak Ferenc în 1914. Ea a fost dăruită de moșierul Lyka Dome orașului Cluj-Napoca, dar a fost dezvelită abia la data de 18 august 1915, cu ocazia celei de-a 85 zi de naștere a Împăratului Franz Joseph. Tradiția spune că văduvele și orfanii aveau dreptul să bată câte un cui în statuie în speranța că le va merge mai bine. În cadrul ceremoniei de dezvelire, primul cui a fost bătut în numele Împăratului Franz Joseph de groful Bethlen Odon, care a donat cu această ocazie 1000 de coroane. În 1918, statuia a fost incinerată și distrusă complet de Armată Română, ridicarea ei fiind interzisă. După 1989, reprezentanții minorității maghiare au încercat să relanseze procedurile de ridicare a statuii, însă acest lucru nu s-a realizat. Astfel, statuia a fost relocată în Ungaria, în localitatea Szilvasvarad. Vineri, 5 iulie, o copie fidelă a statuii de 6 metri, realizată de cioplitorul Horvath Beres, a fost dezvelită în Șoimeni. Ordinul "Gardienii Carpaților” a fost instaurat pentru prima dată de Principele Arpad, menirea lui fiind de a apăra pasurile și cheile Carpaților de eventualii cotropitori.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Abramburico, la SUPT!
Rovano, la SUPT!
Birchallino, la SUPT!
Olguto, la SUPT!
Goorghiu, la SUPT!
Raluco, la SUPT!
Ludovic, la SUPT!
Bogdanel, la SUPT!
Tigannis, la SUPT!
...
Dragoș Dumitriu
119012
”Creștem moștenirea trecutului masonic, atât de întrepătruns cu cel al devenirii națiunii noastre, până când vom ajunge noi înșine înaintașii cu care să se legitimeze cei ce ne vor urma”
Talentatul actor născut la Suceava, Stelian Nistor, descendent al străvechii familii nobiliare bucovinene care l-a dat pe marele istoric Ion Nistor, are onoarea, în următorii cinci ani (2020 – 2025) de a fi Președintele Conferinței Mondiale a Ritului Scoțian Antic și Acceptat.
Stelian Nistor este Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat în România, rit a cărui patentă a fost adusă de Constantin Moroiu – fondatorul Marii Loji Naționale Române (1880), un mare patriot și un reformator – uneori ulterior controversat – al ritualisticii.
În prezent, Ritul Scoțian Antic și Acceptat este cel mai răspândit pe plan mondial, fiind practicat în circa 85% dintre Loji.
”Succesul internațional este categoric al României”, a declarat Stelian Nistor. ”Acasă creștem moștenirea trecutului masonic, atât de întrepătruns cu cel al devenirii națiunii noastre, până când vom ajunge noi înșine înaintașii cu care să se legitimeze cei ce ne vor urma”.
Ne așteaptă noi răspunderi și încercări, de data asta la nivel mondial – ”știm de unde venim și, încrezători în destinul Țării noastre, mergem înainte!”, a declarat Stelian Nistor, conform Mediafax.
O altă mare figură a masoneriei readuse după 1990, Dan Amedeu Lăzărescu, spunea că masoneria este un mare atu al României, explicând că, dacă la capitolul diplomație sau lobby, alte state, cum ar fi Ungaria, ne depășesc ca putere, în schimb noi recuperăm acest decalaj prin puterea masoneriei românești. Relațiile de frățietate create la nivel mondial nu pot decât să ajute România, îmi spunea, la mijlocul anilor, 90, Dan Amedeu Lăzărescu.
Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice
https://ro.sputnik.md/analytics/20190612/26368192/Succes-urias-Masonic-Romania-presedinte-al-celei-mai-puternice-Conferinte-Mondiale.html