
Cei doi miniștri de Externe ai Kievului, Kuleba și Aurescu, în vizită la București

La data de 3 martie 2023, redacția ActiveNews a adresa Biroului de Presă al Ministerului Afacerilor Externe al României întrebările punctuale de mai jos pe tema Scandalului Bîstroe.
După 25 de zile am primit drept răspuns o misivă care nu are legătură nici cu întrebările noastre nici cu realitatea faptică, în urma căreia am solicitat responsabilii ministerului să-și facă datoria pentru care sunt plătiți de noi, ceea ce presupune în primul rând apărarea interesului național al României nu al unei alte țări.
Aducem la cunoștința publicului corespondența cu „echipa DPCRM” MAE ascunsă în anonimat:
Sent: Friday, March 3, 2023
To: MAE <mae@mae.ro>; MAE - Biroul de presa <Presa@mae.ro>; Ministru <ministru@mae.ro>
Subject: Canalul Bîstroe
Bună dimineața!
1. Vă rugăm să ne transmiteți Conținutul/Textul Acordului excepțional dintre România și Ucraina, din iulie 2022, prin care partea română, respectiv Ministerul Afacerilor Externe, și-a dat consimțământul cu privire la tranzitarea canalelor Chilia și Bâstroe de către nave sub pavilion terț încărcate cu cereale.
2. Vă rugăm să ne menționați, în cazul în care aceste detalii nu se află în textul Acordului, care au fost datele tehnice specifice privind tonajul acestor vase și perioada pentru care s-a discutat conferirea acestui acord.
3. Vă rugăm să ne informați cine a purtat aceste discuții și cine a semnat Acordul de ambele părți.
4. Vă rugăm să informați dacă înainte de a se acorda acest consimțământ v-ați consultat cu responsabilii din MInisterul Transporturilor și MInisterul Mediului și care au fost observațiile acestora.
5. Vă rugăm să ne informați dacă ați anunțat Comisia Dunării înainte de a oferi acest acord cât și alte organizații internaționale responsabile de mediu și în mod special de Rezervația Biosferei Delta Dunării.
6. Vă rugăm să ne informați care au fost măsurile de observație pe care le-ați impus în cadrul discuțiilor cu partea ucraineană privind respectarea convențiilor internaționale și a cadrului legal bilateral existent pe această temă.
7. Vă rugăm să ne spuneți cum interpretați faptul că în ciuda cerințele MAE din 16, respectiv 20 februarie a.c., partea ucraineană a continuat lucrările pe canalul Bâstroe și nu a permis nici până azi accesul navelor românești pentru a efectua măsurătorile firești?
Vă mulțumim anticipat,
Redactor șef
Editor-in-Chief
MAE - Biroul de presa
Date: Mar 21, 2023,
Subject: Solicitare - Canalul Bîstroe
Bună ziua, Solicitarea dumneavoastră a fost înregistrată la Direcția Purtător de Cuvânt și Relații cu Mass-Media cu numărul H1/147/3.03 și vă comunicăm că veți primi un răspuns în termen de 30 zile.
Toate cele bune,
Echipa DPCRM
To: MAE - Biroul de presa
Date: Mar 22, 2023,
Subject: Re: Solicitare - Canalul Bîstroe
Bună dimineața!
Vă mulțumesc foarte mult pentru răspunsul pe care îl așteptam să vină sub această formă.
Sperăm să nu ne parvină chiar de 1 aprilie.
Cu cele mai bune urări,
Mai zâmbim și noi,
Victor Roncea
în numele
Echipei ActiveNews
Nu există un decret sau tratat/acord semnat privind permisiunea României pentru tranzitarea brațului Chilia și a canalului Bâstroe de către navele sub pavilion terț încărcate cu cereale.
MAE nu a acordat nicio permisiune părții ucrainene pentru efectuarea de lucrări de dragare de adâncire pe brațele Chilia și Bâstroe. Dimpotrivă, MAE a precizat părții ucrainene în iulie 2022 că tranzitarea, cu caracter excepțional și limitat, pe aceste canale a navelor terțe care transportă cereale ucrainene, trebuie să aibă loc cu respectarea strictă a dreptului internațional de mediu și cu precizarea clară că România își menține în totalitate poziția privind canalul Bâstroe, ceea ce înseamnă că România nu acceptă niciun fel de dragare de adâncire.
Evidențiem, totodată, faptul că eventuala blocare de către România a tranzitului de cereale ucrainene ar fi însemnat afectarea gravă a economiei ucrainene, care susține efortul de apărare împotriva agresiunii Rusiei și declanșarea unei crize alimentare mondiale, care ar fi afectat cu precădere statele în curs de dezvoltare, blocaj care ar fi acționat doar în interesul Rusiei.
TEXT NESEMNAT - NOTA NOASTRĂ
To: MAE - Biroul de presa
Date: Mar 30, 2023,
Subject: Re: Solicitare - Canalul Bîstroe
Vă salutăm și vă confirmăm primirea misivei Dvs.
Totodată vă atragem atenția că aceasta nu răspunde întrebărilor noastre.
Prin urmare vă învederăm că dacă nu răspundeți solicitărilor noastre explicite și îndrituite - adresate în interesul opiniei publice românești -, până pe data de 2 aprilie, la expirarea celor 30 de zile prevăzute de lege, vom fi obligați să ne adresăm justiției pentru obținerea acestora.
Nota bene: prin Acord înțelegem orice material scris, transmis părții de la Kiev fizic, electronic, prin sms, whatsapp, telegram, signal sau tiktok.
În cazul în care ați încurcat răspunsul pe care trebuia să ni-l adresați nouă cu cel pregătit pentru Gândul ne bazăm pe profesionalismul Dvs ca să îl găsiți pe cel corect.
Cu stimă,
Victor Roncea
(Va urma)
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
In prima situație apare întrebarea: cine a dat acordul verbal? Aurescu? Iohannis? Altcineva?
Varianta cealaltă naște si ea întrebări. Aurescu se lauda recent in Parlament ca a fost in contact permanent cu omologul sau de la Kiev. In ce a constat acest contact, din moment ce Aurescu nu l-a tras de mâneca pe ucrainian ca-si transporta mărfurile pe șest pe Chilia si Bastroe? Sau a fost doar un contact așa, mai de “gen fluid”?
Alta chestiune. In răspunsul sau, MAE menționează “caracterul excepțional si limitat al tranzitarii”. Ce înseamnă, in viziunea sa, caracter limitat? Trei nave? Zece? O suta?
Si un ultim aspect. Cunoaște MAE cate nave cu cereale ucrainiene au tranzitat pe Bastroe si Chilia din iulie 2022 pana acum? Si, doi, corespunde acest număr cu viziunea MAE despre caracterul excepțional si limitat al tranzitului? M-ar interesa sa știu răspunsul la aceste intrebari, poate ajuta @Active News
TRADARE! Asta au facut!