

Rapoartele MCV pentru România și Bulgaria, publicate marți, nu monitorizează independența justiției, cadrul legal sau lupta împotriva corupției, ci obediența guvernelor de la Sofia și București, precum și dublele standarde din UE, scrie Cotidianul.
Potrivit sursei citate, dacă rapoartele mai sus menționate ar fi vizat cu adevărat justiția sau lupta împotriva corupției, atunci raportul MCV pentru Bulgaria ar fi trebuit să fie distrugător. În schimb, raportul din octombrie 2019 concluzionează că Bulgaria a îndeplinit criteriile stabilite de MCV în ce privește independența justiției, cadrul legal și crima organizată.
„Pentru activiștii anticorupție din Bulgaria, actualul raport este dezamăgitor și chiar ofensator, pentru că ei susțin că Parchetul General de la Sofia și-a mentinut structura de tip sovietic, că toate deciziile privind investigarea sau neînceperea urmăririi penale stau în pixul unui singur om – procurorul general (Sotir Țațarov, în funcție din 2012). Parchetul General a pierdut sute de procese la CEDO, pentru că nu respectă dreptul la un proces corect în Bulgaria și, nu de puține ori, recurge la detenția arbitrară a cetățenilor. CEDO a subliniat, încă din 2009, problemele legate de structura Parchetului General de la Sofia, însă, vreme de 12 ani, Comisia Europeană, în rapoartele MCV, s-a făcut că nu vede aceste probleme”, scrie Cotidianul.
În plus, independența justiției din Bulgaria, subliniază ironic Cotidianul, este confirmată de afacerea Yaneva Gate, din 2015, de scandalul procurorilor Atanasov și Abdulova sau de scandalul apartamentelor de lux din 2019, în care au fost implicați președintele Comisiei pentru Combaterea Corupției, Plamen Georgiev, și adjunctul său, Anton Slavcev.
Cu toate acestea, raportul favorabil Bulgariei se poate explica, consideră Radosveta Vassileva, "printr-o complicitate între Partidul Popular European, Comisia Europeană și premierul bulgar, membru al familiei PPE”.
„Nu pot exista decât două motive pentru care Bulgaria a beneficiat de un raport MCV atât de bun: fie incompetența specialiștilor Comisiei, fie complicitatea PPE, consideră Vassileva”, scrie Cotidianul.
În ceea ce privește România, raportul MCV din 2019 nu este decât o armă de campanie servită de PPE președintelui Klaus Iohannis, cu câteva săptămâni înainte de prezidențiale.
„Raportul MCV dur în cazul României, la fel și avertismentele Rusiei lui Putin sau criticile Americii lui Trump la adresa României arată un lucru îmbucurător – există încă un stat roman”, este concluzia articolului publicat de Cotidianul.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Stau la vorba cu un domn ce a lucrat intr-o firma de consultanta pentru fonduri europene.
Il intreb cum functiona firma si imi povesteste ca in prima faza agentii de vanzari luau o lista cu firme si sunau intreband daca respectivii voiau sa beneficieze de fonduri europene, indiferent ce ar fi vrut acestia sa faca cu banii si indiferent de suma. In general raspunsul e da.
Atunci se deplaseaza la sediul firmei agentul de vanzari pt a îi face o evaluare a ”potentialului” – pe baza de contract, fireste si costa cam 1500-2000 lei numai raportul de evaluare. Elaborarea raportului dureaza ceva si apoi se comunica firmelor daca pot primi fonduri. Inevitabil, concluzia e ca da, pot primi.
Urmeaza faza a doua: se incheia un al doilea contract de prestari servicii, cu o durata de 3 luni, prin care se cerea un avans de cateva mii de euro clientului pentru ca firma sa îi intocmeasca proiectul. Clientului i se cerea sa depuna tot soiul de documente: bilanturi, inregistrari contabile, studii, proiecte etc. In marea majoritate a cazurilor, clientul nu reuseste sa le depuna in temen de 3 luni, iar angajatii firmei de consultanta nici nu îl sprijina in intocmirea lor. După 3 luni, contractul expira si la revedere! Firma de consultanta ramane cu banii pe intocmirea acelui ”raport de expertiza” care e praf in ochi precum si cu avansul ori chiar pretul intregului contract de intocmire proiect.
Il intreb daca firma a si obtinut finantari reale pe proiecte. Imi spune ca da, dar foarte putine, acestea fiind afisate intr-o vitrina pt a lua ochii clientilor J. Isi aminteste zâmbind de un client care a zis ca vrea 2 mil. Euro si a adaugat: unul pentru mine, unul pentru tine...!
Morala e ca genul asta de afaceri se bazeaza pe prostia si lacomia oamenilor – si merge chiar bine!
Aviz amatorilor: fondurile europene nu se acorda pentru orșice. Sunt domenii destul de inguste si conditii destul de restrictive de acordare a lor. Cine isi propune sa faca astfel se proiecte trebuie sa stie exact pentru ce pot fi acordate si la ce institutie se depun proiectele. Daca dati peste astfel de ”consultanti” cereti-le sa va arate Ghidul solicitantului aplicabil și perioadele cand se depun proiectele, sa va spuna prin ce institutie se vor acorda fondurile. Sunati apoi dvs in persoana la acea institutie sa verificati informatiile.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=696851100800552&id=100014270051029