
Foto: Presidency.ro

Administrația Prezidențială a publicat joi un comunicat de presă în care face precizări referitoare la comunicatul Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii din aceeași zi, explicând că Președintele republicii nu a respins propunerea în funcția de Ministru al Justiției a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci pe cea a cetățeanului cu același nume.
Klaus Iohannis acuză că, prin inducerea ideii că un judecător poate ocupa o funcție de ministru, Secția pentru judecători a CSM ar vulnerabiliza independența și prestigiul Justiției și al statutului de judecător. Președinția argumentează că, potrivit Comisiei de la Veneția, „judecătorul trebuie să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, chiar dacă nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței”.
Redăm mai jos comunicatul emis joi de Administrația Prezidențială a României:
„Președintele României nu a justificat respingerea propunerii în funcția de ministru al justiției a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci a cetățeanului român Dana-Cristina Gîrbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o funcție de ministru într-un guvern politic și care a și înaintat demisia din magistratură.
Orice altă perspectivă ar însemna că fie propunerea transmisă de prim-ministru pentru funcția de ministru al justiției era în contradicție flagrantă cu Legea fundamentală, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost în dezacord cu propriul său statut profesional.
Întrucât induce ideea că un judecător poate ocupa o funcție de ministru, opinia Secției pentru judecători a CSM este îngrijorătoare și de natură să vulnerabilizeze, prin ea însăși, independența și prestigiul justiției și al statutului de judecător.
Secția pentru judecători a CSM trebuie să explice cum ar fi putut Președintele României să numească în funcția de ministru un judecător, așa cum se afirmă explicit în comunicatul transmis public. Ingerințe cu adevărat grave la adresa independenței justiției sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesioniști ai actului de justiție, care par să condamne tocmai faptul că Președintele României a respectat legile și Constituția țării.
Ar fi fost indicat ca, înainte de a transmite comunicatul de presă, semnatarii să fi parcurs recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora judecătorul trebuie să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, chiar dacă nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței. Comisia de la Veneția consideră, totodată, că judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziție în care independența sau imparțialitatea lor ar putea fi periclitate”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Adevaratii corupti, securisti si infractori ai Romaniei, in frunte cu IohaniSS, se tem de un magistrat competent, onest si necontrolabil de catre statul paralel stalinisto-nazist de tip mafiot... si care ar putea sa devina ministrul justitiei.
Pe scurt, acestia nu vor o justitie corecta, competenta si independenta.
Doar clameaza principiul de "justitie independenta" in fata prostilor care pun botul insa, ei, vor o justitie pe care sa o poata controla.
De aceea, politrukul nazist autodeclarat, critica si este contra SIIJ...
Se teme ca, daca vine la MJ un MAGISTRAT ONEST, COMPETENT SI NEASERVIT STATULUI PARALEL SECURISTO-STALINISTO-NAZIST DE TIP MAFIOT, toate cele 49 de dosare penale, musamalizate de Lazar, Kovesi si L. Stanciu, vor fi redeschise si va infunda puscaria pe viata.
P.S.
Eram sigur ca asta va face politrukul nazist autodeclarat:
continua cu sabotarea guvernului si, implicit, a Romaniei.