

Avocatul Gabriel Bălașa, fost judecător timp de 25 de ani și colaborator al site-ul Juridice.ro, se întreba, pe bună dreptate, într-un articol al publicației de specialitate scris încă din 2008 (!), „a cui este Curtea Constituțională?”. Dacă ar fi fost ascultate observațiile sale de atunci, România nu ar fi ajuns în situația neleguită de azi. Iată sinteza sa de excepție:
„Din ce putere face parte Curtea Constituțională?
Recunosc ca nu sunt un specialist in drept constitutional, dar am o mare nelamurire pe care doresc sa v-o impartasesc:
– Din ce putere face parte Curtea Constitutionala ?
Pentru ca potrivit art. 1 alin. 4 din Constitutie se arata clar ca in statul roman exista 3 si doar 3 puteri :
– puterea legislativa
– puterea executiva
– puterea judecatoreasca
Or, Curtea Constitutionala nu face parte din autoritatile publice prevazute de Titlul III din Constitutie, titlu care reglementeaza cele trei puteri constitutionale prevazute in art.1 din Constitutie, ci din Titlul V.
Curtea Constitutionala care, in mod gresit, cred eu, este vazuta ca fiind apropiata de puterea judecatoreasca nu face parte din aceasta putere, iar acest lucru cred ca este simplu de vazut din Constitutia pe care o avem.
Si atunci nu pot sa nu ma intreb: Curtea Constitutionala este o
structura care se afla deasupra celor 3 puteri constitutionale si careia
Constitutia i-a acordat de fapt intr-un mod indirect dreptul de a
controla statul roman prin controlul ce-l poate exercita asupra
puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca?
Sau poate ca trebuie sa vedem cine numeste judecatorii de la Curtea Constitutionala, pentru a vedea apoi care dintre puterile constitutionale sunt cele reprezentate in aceasta Curte Constitutionala?
Din pacate nu gasesc inca un raspuns clar la aceasta problema, raspuns care cred eu ca ar lamuri putin actele si deciziile Curtii Constitutionale, precum si jocurile care se fac cu ajutorul acesteia.
Iar de aici incolo am putea sa ne intrebam daca avem intr-adevar nevoie de o asemenea Curte Constitutionala, sau daca nu cumva este nevoie de o reglementare mai clara in ceea ce priveste statutul acestei curti, statut care da pina la urma si sensul in care trebuie sa functioneze aceasta Curte Constitutionala.
Si mai importanta decat cele aratate mai sus este stabilirea unui principiu potrivit caruia orice putere trebuie sa aiba o limita, limita constituita in primul rind din conformitatea acesteia cu scopul si vointa societatii din care face parte, si care pina la urma trebuie sa legitimeze exercitarea oricarei puteri constitutionale.”
Citiți și
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
“Domniile Voastre, 9 CCR-isti, sunteți amabili să ne prezentați public Statutul si baza legală care vă susține activitatea, raportul asupra activităților în ultimii ani, cine specific vă atribuie un rol și care este el, rolul, rugând să folosiți un limbaj pe înțelesul TUTUROR.
Întrebare de rezervă, gruparea d-voastră este controlată de cine, cui dați socoteală de ceea ce cugetați și decideți și de la cine primiți “comenzi”? Căci este ciudat să faceți ce faceți ca efect al propriei d-voastră putere cerebrală!
Nu puteți fi chiar atât de răufăcători/răuvoitori
și corupți încât să fi împins Țara numită România în DICTATURĂ!
Cu alte cuvinte, ca m-am enervat, cine vă pune la dispoziție hârtia higienică după ce vă căcați în ochii românilor? Câte straturi are?
"Let me issue and control a nation's money and I care not who writes the laws." — Mayer Amschel Rothschild.
Adica "Dați-mi pe mânã finanțele unei țări și nu-mi pasă cine scrie legile".
Cum, adica nu se stie cine controleaza TOT in Romania prin finantă (hârtia higienică)? Intrebati-l pe tov. guvernator "etern" Mugur Isarescu...
https://bankingnews.ro/calin-georgescu-mugur-isarescu-clubul-de-la-roma.html
"Presupusa legătură dintre Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și candidatul la alegerile prezidențiale Călin Georgescu, inoculată în spațiul public de imagini în care cei doi apar împreună și de informații care plasează o asociere directă a celor două persoane în cadrul Asociației Române pentru Clubul de la Roma, este o temă reală și extrem de sensibilă în aceste zile în care România își joacă cartea democrației la alegerile prezidențiale din data de 8 decembrie 2024, unde au rămas în cursă Călin Georgescu și Elena Lasconi."
"...Guvernatorul BNR s-a delimitat de candidatul la funcția de Președinte al României, printr-un comunicat remis de Asociația Română pentru Clubul de la Roma, organism în cadrul căruia ocupă funcția de președinte.
”Asociația Română pentru Clubul de la Roma (ARCoR) își reafirmă angajamentul față de promovarea valorilor fundamentale care stau la baza unui viitor sustenabil și echitabil pentru toți, în contextul provocărilor globale actuale. Totodată, dorim să precizăm că, în actualul context electoral, ARCoR reafirmă angajamentul ferm al asociației pentru valorile europene și atlantice, reflectate de calitatea de membru al României în UE și NATO și dorește să se delimiteze de utilizarea neadecvată a istoricului acestei asociații în campania electorală”, subliniază ARCoR.