

Ȋn restaurantele din Italia, pateul de limbă de privighetoare este o delicatesă. De ani de zile, braconierii italieni vin în România și împușcă păsări din specii protejate, pe care le duc apoi în țara lor, unde le vând, pe bani grei. La noi, partidele de vânătoare se desfășoară cu concursul și participarea localnicilor. Care nu fac muncă patriotică.
Este o adevărată rețea infracțională, nedestructurată până acum de DIICOT.
Zilele trecute, vameșii italieni din aeroportul Orio (Bergamo) au descoperit, în bagajele unor vănători italieni întorși din România, un număr impresionant de păsări ucise ilegal, printre care se aflau inclusiv specii protejate, scrie Gazeta Românească, preluând cotidianul Vicenza Today.
La intervenție au participat carabinierii și Garda Financiară italiană. Ȋn urma acțiunii lor, au fost descoperite nu mai puțin de 1.119 păsări, transportate în interiorul bagajelor de opt pasageri care se întorceau de la Bacău.
Unele exemplare făceau parte din specii protejate, chiar pe cale de dispariție: privighetori, ciocârlii, mierle, becațe, presuri, măcălendri, sfrâncioci, pițigoi, cânepari, cinteze și altele.

„Păsările erau băgate în pungi sigilate, în bagajul de cală, cu elemenți de ladă frigorifică printre pungi. Totul se desfășura sub acoperirea unui act care indica doar că păsările sunt ciocârlii de câmp și că au fost vânate (a se citi — braconate) la Săbăoani, sub oblăduirea AVPS Roman. Știrea a apărut deja în presa italiană și atestă faptul că România este un rai al braconierilor", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Societății Ornitologice din România.
Cei opt vânători au fost reținuți.
Felicităm autoritățile din Italia pentru vigilența lor. Dar rămâne întrebarea: cum au reușit italienii să treacă, cu geamantanele lor pline de păsări moarte, prin aeroportul din România?
Ȋn 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. Ȋn 2010, în județul Brăila au fost prinsi 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe. Ȋn 2011, vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România și care aveau ca destinație Italia. Ȋn 2013, un alt italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Sigur că e mai greu pentru italieni să ucidă privighetori în Croația vecină lor unde este pasărea națională [Iranul de asemenea onorează privighetoarea ca simbol național].
A mai rămas ceva în România ce NU este de jefuit?
Cum poți să omori o privighetoare ca să faci paté din limba ei? Lăsând la o parte cântecul ei unic, superb, care ne bucură sufletul, câte păsărele trebuiesc ucise NUMAI pentru o lingură de paté din limba lor? Toată privighetoarea cântărește 18-23 grame.
Va veni o zi când numai pe youTube îi vom mai putea auzi cântecul:
https://www.youtube.com/watch?v=teP1pE6S7tQ&t=47
CE PUTEM FACE?
1. Protecția naturii ESTE una dintre sarcinile de serviciu ale Consiliul Județean Bacău; vezi pagina lor de internet http://www.csjbacau.ro/p_domenii.html
Rog cititorii și redacția activeNews să-i sensibilizeze pe prietenii lor din județul Bacău și mai ales să bombardeze Consiliul Județean Bacău cu sesizări. Adresa lor este:
Calea Mărășești nr. 2, cod 600017, Bacău, județul Bacău
Numere de telefon:
Președinte Sorin BRASOVEANU: 0234-534 481
Vicepreședinți: 0234-536 777
Secretar general Elena Cătălina ZARA: 0234-534 225
Administrator public: Valentin PALEA: 0234-537 200 int. 138
Centrala: 0234-537 200
Fax: 0234-535 012
----------------------------------------------------------------------------
E-mail: Sorin BRAȘOVEANU, președinte: presedinte@csjbacau.ro
--------------------------------------------------------------------------------
Program de funcționare:
LUNI - JOI: 08:00 - 16:30
VINERI: 08:00 - 14:00
2. Să declarăm ciocârlia pasăre națională.