
Foto: Wikipedia

ACTUALIZARE 22:00 Purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, a anunțat că cercetările efectuate sâmbătă la Caracal au vizat în principal stabilirea prezenței Luizei Melencu în locuința lui Gheorghe Dincă. Este vorba de cealaltă adolescentă, care a fost dată dispărută în luna aprilie, și despre care Gheorghe Dincă a recunoscut că ar fi omorât-o când a fost interogat despre sechestrarea Alexandrei Măceșanu. Totodată, anchetatorii au dispus o expertiză informatică a celor trei telefoane mobile găsite în locuința inculpatului.
„Cercetarea la fața locului (...) a vizat în special fixarea prezenței Luizei la domiciliul inculpatului. Cu ocazia cercetării criminalistice au fost ridicate trei urme biologice, a fost efectuată o conducere în teren și (...) o activitate efectuată de către poliție, de căutare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, sâmbătă la Caracal, pentru Agerpres.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Un comunicat al procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) referitor la cazul din Caracal a fost publicat sâmbătă pe pagina web a instituției. Documentul reafirmă că analizele probelor ridicate din gospodăria lui Gheorghe Dincă dovedesc prezența profilului genetic al Alexandrei Măceșanu în rămășițele incinerate. DIICOT subliniază că rezultatul expertizei nu este o informație confidențială în cadrul urmăririi penale, ci una de interes public, care a fost comunicată în primul rând familiei victimei.
„DIICOT continuă activitățile începute in ziua de ieri, potrivit comunicării anterioare, prin cercetarea efectuată de echipe complexe, a locuinței inculpatului, echipe formate din procurorii care efectuează UP, polițiști specializați în cercetarea infracțiunii de omor, criminaliști și polițiști din cadrul structurii specializate a IGPR – DCCO.
Precizăm că, în urma analizelor de laborator ale probelor ridicate, efectuate până în prezent, a rezultat profilul genetic al unei SINGURE persoane, respectiv Măceșanu Alexandra Mihaela, concluzie fundamentată științific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinților Alexandrei.
Concluzia ne-a fost comunicată aseară, 2 august, de către reprezentanți ai INML, urmând ca astăzi să ne fie transmis și raportul specialiștilor conținând aceleași date.
După ce a primit datele, DIICOT a procedat la informare in regim de urgentă, conform dispozițiilor art. 1 al. 2 din OUG nr. 78/2016 privind organizarea și funcționarea DIICOT și art. 62 al. 2 din Legea nr. 304/2004 cu modificările și completările ulterioare privind organizarea judiciară.
Concluzia expertizei nu este o informație confidențială în cadrul urmăririi penale, ci este o informație de interes public, care trebuia comunicată familiei, fapt pentru care, familia victimei a fost de îndată și neîntârziat anunțată, din respect și compasiune față de suferința pe care o resimte, având in vedere și solicitarea acesteia in același sens, respectiv de a nu lua cunoștință din alte surse de informare.
În raport de această concluzie, urmărirea penală continuă cu certitudine, între altele și pentru infracțiunea de omor calificat, prev. de art. 188 al. 1 CP raportat la art. 189 lit. a, h CP.
La finalul activităților din ziua de astăzi, vom reveni cu un nou comunicat / declarație de presă și nu în ultimul rând, transmitem Condoleanțe familiei îndurerate!”, se arată în comunicatul emis sâmbătă de DIICOT.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
https://www.stiripesurse.ro/un-inginer-chimist-dinamiteaza-cazul-caracal-ceea-ce-vad-ca-se-vehiculeaza-in-spa-iul-public-sunt-ni-te-aiureli-ni-te-baliverne_1372167.html
Inginerul chimist Corneliu Ivașcu, fostul director tehnic al Combinatului chimic din Arad Archim, a declarat pentru Q Magazine că tot ce se spune în spațiul public sunt „baliverne”. Nu este posibil ceea ce declară criminalul de la Caracal, susține Ivașcu, care spune că pentru a arde un corp îți trebuie o sursă puternic oxidantă.
„Nu este posibil ceea ce declară criminalul de la Caracal. Pentru a arde un corp, îți trebuie o sursă puternic oxidantă, adică trebuie introdus un surplus de oxigen sau, cum făceau pe vremuri fierarii cu foalele, pentru că altfel nu ardea cărbunele. Degeaba ai doar benzina dacă nu ai și aer. Îți mai trebuie, obligatoriu, o substanță oxidantă să reacționeze cu substanțele organice. Nu știu care sunt interesele, dar am sesizat că, pe voi, presa, vă trimit după ceea ce vor ei. Dacă era o ardere completă, nu poate fi vorba de ADN. La temperatura care ar fi fost necesară pentru incinerare, proteinele nu mai există. Puțin probabil să se mai poată găsi vreo urmă în urma unei arderi. Ar trebui să existe un fragment care nu a fost supus arderii flăcării. Să fi fost supus unei temperaturi de doar 400-500 de grade. Doar în acest caz ar mai rămâne tiparul inițial al ADN-ului. Dacă s-a descompus termic îți rămâne o jumătate de moleculă, iar pentru analiză îți trebuie ciclul complet. O proteină este compusă dintr-un lanț de aminoacizi. ADN-ul dă miliarde combinații ale aminoacizilor. Tocmai pe asta se bazează ADN-ul. Secvența, de la un individ la altul, este unică. În momentul expunerii la flacără directă, lanțul de aminoacizi se rupe. Se pot găsi fragmente de secvență, care nu sunt edificatoare. Puțin probabil ca, la o temperatură ridicată, să aibă întreaga secvență completă. Ceea ce văd că se vehiculează în spațiul public sunt niște aiureli, niște baliverne”
Evident că nu a putut arde acele oase complet; nici în crematorii nu ard complet (fochiști leneși, mai o economie etc.) și rămân fragmente de DNA (din crematorii) și se recomandă testarea. Există de peste 20 de ani tehnologie de extragere profil.DNA din fragmente de DNA - ii zice MiniSTR