

România trebuie să dea o lege a grațierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache.
Mi-e teamă că a ajuns la această cifră la fel de „riguros” precum a redactat și Nota de Fundamentare la Ordonanța de Urgență. Cine sunt cei „2.500” de beneficiari ai grațierii? Unii vor beneficia de grațierea totală a pedepsei, alții de ștergerea a jumătate din condamnarea pe care o au de executat. Ȋnsă numele celebre ale persoanelor private (de libertate) ce au peste 60 de ani sau un copil preșcolar în întreținere sunt doar vârful aisbergului.
Ȋn spatele lor, e o mare de condamnați ce au bifat zilele astea rapid tot AMR-ul de pe perete. Pentru că violatorii, pedofilii și criminalii aflați la prima faptă și care îndeplinesc aceleași condiții - peste 60 de ani sau un copil preșcolar acasă - se bucură și ei de înjumătățirea pedepsei. Indiferent de circumstanțele în care au comis infracțiunea, indiferent de cruzimea faptei. E drept? E clemență, spune Guvernul.
Și față de victime cum este? Față de societatea pe care ai protejat-o, atunci când ai trimis după gratii indivizi pe care tu, statule, i-ai considerat a fi pericol social? Față de cetățenii neprivați de libertate, care au drepturi și față de care tu, statule, ai obligații? E clemență sau e sfidare?
Ȋn România au fost identificați 16.764 copii cu părinți în închisoare, fără a-i pune la socoteală pe cei pe care părinții nu i-au declarat la intrarea în penitenciar pentru executarea pedepsei. Câți dintre acești copii ar putea avea sub 5 ani? 1.000, 2.000 sau 10.000? Ministerul Justiției n-a precizat cifra în Nota de Fundamentare. Și nici infracțiunile pentru care au fost trimiși în spatele gratiilor părinții lor.
Dar nici acești condamnați nu sunt partea aisbergului îngropat sub ape. Ci FÃPTUITORII, cei care vor beneficia și ei de această grațiere, totală sau parțială, chiar înainte de a li se fi terminat procesul. Ȋn proiectul Ministerului Justiției e precizat că „dispozițiile prezentei ordonațe de urgență se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017.” Nu condamnărilor definitive, ci „faptelor comise”.
Ceea ce înseamnă că nu vorbim doar de punerea în libertate a unor deținuți, ci și de absolvirea de pedeapsă a unor potențiali clienți ai penitenciarelor. Care acum fie sunt cercetați penal, fie se judecă prin instanțe.
Decizia 89 din 27 februarie 2003 a Curții Constituționale a României lămurește definitiv acest aspect: „de grațiere trebuie să beneficieze cei care au comis fapte penale anterior publicării legii, indiferent de momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.”
Ce făptuitori vor beneficia de grațierea totală? Cei care au comis omor din culpă și/sau vătămare corporală din culpă, precum sunt cei trimiși în judecată sau încă cercetați în dosarele Colectiv. Uciderea din culpă a mai multor persoane se pedepsește cu închisoarea de la 1,5 la 7,5 ani, iar vătămarea corporală din culpă săvârșită ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale pentru efectuarea unei anumite activități, cu închisoarea de la 8 luni la 4 ani, în cazul victimelor multiple. Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Pedeapsa maximă pentru cei acuzați în dosarul Colectiv este de 10 ani. Dacă ei aleg procedura simplificată, reducând astfel o treime din cuantum, iar judecătorul decide să nu dea cea mai mare pedeapsă, toți cei acuzați beneficiază de grațiere. Adică nimeni nu va face o zi de pușcărie pentru moartea a 64 de oameni.
Cine se mai bucură de ordonanța Guvernului? Cei condamnați sau cercetați pentru comiterea infracțiunii de violență în familie. Pentru uciderea ori vătămarea nou-născutului săvârșită de către mamă, pentru avort, vătămarea fătului sau pentru infracțiuni privind obligația de asistență a celor în primejdie. Cei condamnați sau cercetați pentru amenințare, hărțuire, folosirea unui minor în scop de cerșetorie, hărțuire sexuală, violarea vieții private, divulgarea secretului profesional, furt, abuz de încredere, simplu și prin fraudarea creditorilor, bancrută, simplă și frauduloasă, gestiune frauduloasă, deturnarea licitațiilor publice, distrugere, simplă, calificată și din culpă, tulburare de posesie, uzurparea de calități oficiale, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea de sub sechestru, trecerea frauduloasă a frontierei de stat, sustragerea de la măsurile de îndepărtare de pe teritoriul României, nedenunțarea, inducerea în eroare a organelor judiciare, favorizarea făptuitorului, tăinuirea, obstrucționarea justiției, influențarea declarațiilor, mărturia mincinoasă, presiuni asupra justiției, compromiterea intereselor justiției, supunerea la rele tratamente, nerespectarea hotărârilor judecătorești.
Și, mai presus de toate, prevederile acestei ordonanțe îi va ferici pe toți cei ce sunt cercetați sau condamnați pentru infracțiuni de corupție. Pe acei cetățeni privați. De libertate.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Luati de studiati TEXTUL ordonantei inainte da a va da cu parerea: http://www.luju.ro/institutii/min-justitiei/iata-proiectul-de-gratiere-ministerul-justitiei-a-publicat-ordonanta-de-urgenta-privind-gratierea-pentru-evitarea-unei-hotarari-pilot-la-cedo-se-gratiaza-in-intregime-pedepsele-cu-inchisoare-de-pana-la-5-ani-nu-beneficiaza-de-gratiere-infractiuni-precum-l
Calin Popescu Tariceanu: "Din punct de vedere strict personal, consider ca pana la urma chiar si cei condamnati si sunt acum in inchisori si ispasesc o pedeapsa, pana la urma, sunt totusi oameni. Acestor oameni nu le putem incalca demintatea."
Gratierea se aplica si in cazul condamnatilor care au primit pedepse cu suspendare. De pilda seful Camerei Deputatilor si presedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare si 4 ani de incercare in dosarul Referendumul.
Florin Iordache, ministrul Justitiei: "Discutam numai de fapte usoare, cu pedepse pana la 5 ani, care nu se aplic recidivistilor si o noutate e ca dorim recuperarea prejudiciului. Deci se pot gratia numai persoanele care isi achita datoriile stabilite de instanta."
"Gratierea este conditionata de achitarea despagubirilor la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva, in termen de 1 an de la punerea in libertate."
Numai ca putin mai jos in proiect apar exceptiile. Sunt gratiati partial, adica li se injumatateste pedeaspa, detinutii care au implinit deja 60 de ani, femeile gravide sau bolnavii incurabili in faze terminale, indiferent de infactiunea pentru care au fost condamnati.
Acestia scapa si de plata pagubelor datorate statului roman. Poate cel mai cunoscut detinut caruia i se potrivesc cele doua prevederi este omul de afaceri Dan Voiculescu. Are 71 de ani, deci automat pedeaspa i se reduce de la 10 la 5 ani. Cum a executat deja doi ani si jumatate de inchisoare, s-a comportat bine dupa gratii si a scris mai multe lucrari stiintifice, poate fi beneficiarul gratierii. Mai mult, nu mai trebuie sa achite prejudiciul de 60 de milioane de euro creat in dosar. Deja daca 2 randuri se adeveresc/ realizeaza aceasta OUG este mizerabila.. Chiar daca il ascund pe Voiculescu, Dragnea and co in spatele gravidelor
"Nu beneficiaza de prevederile art.1 cei care au savarsit urmatoarele infractiuni:
A. Infractiuni reglementate de Codul Penal:
1) infractiunile contra sigurantei statului prevazute in art. 155-173 Cod penal anterior si in art. 394-412 Cod penal in vigoare;
2) infractiunile de omor prevazute in art. 174-177 Cod penal anterior si in art. 188-191 Cod penal in vigoare;
3) vatamare corporala grava prevazuta de art. 182 Cod penal anterior si in art. 194 Cod penal in vigoare;
4) lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte prevazute de art. 183 Cod penal anterior si in art. 195 cod penal in vigoare;
5) lipsirea de libertate in mod ilegal prevazute de art. 189 Cod penal anterior si in art. 205 cod penal in vigoare;
6) violarea de domiciliu prevazuta in art. 192, alin 2 Cod penal anterior si in art. 224 alin.2 cod penal in vigoare
7) santajul prevazut in art. 194 Cod penal anterior si in art. 207 cod penal in vigoare
8) violul prevazut de art. 197 Cod penal anterior si in art. 2018 cod penal in vigoare ;
9) actul sexual cu un minor prevazut de art. 198 Cod penal anterior alin 2-4 si in art. 220 alin 2-4 cod penal in vigoare ;
10) agresiunea sexuala prevazuta in art. 219 Cod penal in vigoare
11) coruptia sexuala prevazuta de art. 202 Cod penal anterior si in art. 221 cod penal in vigoare ;
12) incestul prevazut de art. 203 Cod penal anterior si in art. 377 cod penal in vigoare;
13) furtul prevazut de art. 209 Cod penal anterior si in art. 229 cod penal in vigoare;
14) talharia prevazuta de art. 211 Cod penal anterior si in art. 233 – 234 cod penal in vigoare;
15) pirateria prevazuta de art.212 Cod penal anterior si in art. 235 cod penal in vigoare, precum si talharia sau pirateria urmata de moartea victimei prevazuta de art. 236 cod penal in vigoare;
16) inselaciunea prevazuta de art 215 alin 2-5 Cod penal anterior si in art 244-245 cod penal in vigoare;
17) ultrajul prevazut de art. 239 Cod penal anterior si in art. 257 cod penal in vigoare;
18) tortura prevazuta de art. 267 1 Cod penal anterior si in art. 282 cod penal in vigoare;
19) represiunea nedreapta prevazuta de art. 268 Cod penal anterior si in art. 283 cod penal in vigoare;
20) evadarea prevazuta de art. 269 Cod penal anterior si in art. 285 cod penal in vigoare;
21) inlesnirea evadarii prevazuta de art. 270 Cod penal anterior si in art. 286 cod penal in vigoare;
22) parasirea postului si prezenta la serviciu in stare de ebrietate prevazuta de art. 275 alin. 3 Cod penal anterior si in art. 331 alin. 3 cod penal in vigoare;
23) neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa prevazuta in art. 329 alin. 2 cod penal in vigoare
24) nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive prevazuta de art. 279 1 Cod penal anterior si in art. 345 alin 2-4 cod penal in vigoare;
25) falsificarea de monede sau de alte valori prevazuta de art. 282 Cod penal anterior si in art 310-312 cod penal in vigoare;
26) falsificarea de valori straine prevazuta de art. 284 Cod penal anterior;
27) detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori prevazuta de art. 285 Cod penal anterior si in art. 314 cod penal in vigoare;
28) luarea de mita prevazuta de art. 254 Cod penal anterior si cod penal in vigoare;
29) darea de mita prevazuta de art. 255 Cod penal anterior si art. 290 cod penal in vigoare;
30) traficul de influenta prevazut de art. 257 Cod penal anterior si art. 291 cod penal in vigoare;
31) cumpararea de influenta prevazut de art. 292 cod penal in vigoare ;
32) nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri prevazute de art 302 2 alin. 2 Cod penal anterior;
33) relele tratamente aplicate minorului prevazute de art. 306 Cod penal anterior;
34) traficul de stupefiante prevazute de art. 312 Cod penal anterior;
35) falsificarea de alimente sau alte produse prevazute de art. 313 Cod penal anterior si in art. 357 cod penal in vigoare;
36) proxenetismul prevazut de art. 329 Cod penal anterior si in art. 213 cod penal in vigoare;
37) constituirea unui grup infractional organizat prevazut de art. 367 cod penal in vigoare;
38) racolarea minorilor in scopuri sexuale prevazuta de art 222 cod penal;
39) sclavia prevazuta de art. 209 cod penal;
40) traficul de persoane prevazuta de art. 210 cod penal;
41) traficul de minori prevazuta de art. 211 cod penal;
42) folosirea serviciilor unei persoane exploatate prevazuta de art. 216 cod penal ;
43) folosirea prostitutiei infantile prevazuta de art. 216 alin 1 cod penal;
44) pornografia infantila prevazuta de art. 374 cod penal;
45) fraudele comise prin sistemul informatic si de plata electronice prevazute de art. 249 – 251 cod penal;
46) traficul de migranti prevazuta de art. 263 cod penal;
47) facilitarea sederii ilegale in Romania prevazuta de art. 264 cod penal
48) divulgarea informatiilor secrete de stat prevazuta de art. 303 cod penal;
49) ultrajul judiciar prevazut de ar. 279 cod penal;
50) cercetarea abuziva prevazuta de art. 280cod penal."
Adica dvs. aveti 0 (zero) cultura juridica si va mai si expuneti! Ar fi de ras daca n-ar fi de plans. Pentru ca nu va expuneti cu trei prieteni la o bere, ci intr-un spatiu public, in postura de editorialist, formator de opinie. Iar asta presupune o mare responsabilitate, pe care - din pacate - nu dovediti ca o aveti sau ca v-o asumati.
Cum exact puteti face afirmatia ca "POT beneficia si condamnatii pentru toate acele infractiuni insirate in ordonanta. Inclusiv omor, pedofilie, samd.", cand in exact art.2 sunt insirate EXCEPTIILE de la art.1. Si acolo scrie clar ca NU POT :)
Va recomand sa mai studiati subiectul; eventual cautand sa aflati si alte pareri, nu d-alde feisbuc, Kovesi, Iohanis, Lazar, care au anumite interese - unii - si frici, - altii - si care, pe deasupra, se fac vinovati de manipulare, eventual folosind logica... Ati putea incepe prin a lectura si aprofunda Constitutia Romaniei a propos de separatia puterilor in stat, prerogativele Guvernului si Parlamentului Romaniei samd - asta doar in ce priveste subiectul.