CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

De Victor Roncea  /  

Foto stânga: Președintele Consiliului Județean Arad, PNL-istul Cionca, interceptat de SRI în dosarul corupției din vămi, i-a acordat lui Vasile Bănescu pe 5.04.2024 Ordinul BENE MERENTI. Foto dreapta: Extrase din DOCUMENTUL CNSAS transmis ActiveNews

Foto stânga: Președintele Consiliului Județean Arad, PNL-istul Cionca, interceptat de SRI în dosarul corupției din vămi, i-a acordat lui Vasile Bănescu pe 5.04.2024 Ordinul BENE MERENTI. Foto dreapta: Extrase din DOCUMENTUL CNSAS transmis ActiveNews

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a inițiat procedura de verificare a lui Vasile Bănescu, realizator Trinitas TV și (fost, actual?) Purtător de cuvânt al Patriarhiei, în 6.06.2023, în urma unei adrese a ActiveNews din mai 2023, în care observam că, în ciuda funcțiilor sale, CNSAS nu l-a cercetat din oficiu pe numitul în cauză, potrivit Legii, mai bine de un deceniu, de când este angajat al Patriarhiei.

La solicitarea ActiveNews, sub semnătura proaspăt realesului președinte al Colegiului, dl. Constantin Buchet, CNSAS ne-a transmis că în ciuda declanșării procedurilor de verificare a colaborării sau necolaborării lui Vasile Bănescu cu Securitatea, acesta refuză să comunice datele sale de identificare de mai bine de 10 luni (DOCUMENT mai jos).

Potrivit CNSAS, instituția nu cunoaște data de naștere a lui Vasile Bănescu pentru a-l cerceta pe el și nu alt Vasile Bănescu. Oare îi poate ajuta cineva? 2 iunie 1966 reprezintă un capăt de ață?

Dl. Vasile Bănescu este angajat al Patriarhiei Române de o duzină de ani și Purtător de cuvânt de aproape un deceniu. Mai precis de la momentul incendiului criminal din Clubul Colectiv, soldat cu instalarea la Guvern a unei echipe soroșiste, progresist-legebetiste, conduse de Dacian Cioloș, și a lui Vasile Bănescu la Palatul Patriarhal.

În toată aceasta perioadă, deși Patriarhia Română este o instituție publică iar Purtătorul ei de cuvânt este o persoană publică din categoria „intelectualilor angajați” care militează pentru transparență, onestitate, anticorupție și integritate, dl. Vasile Bănescu nu și-a prezentat niciodată CV-ul. Mai mult: acest CV nu există nicăieri în spațiul online, așa cum se cade, conform celei mai banale cutume academice.

După cum am mai arătat, potrivit propriei sale prezentări, „Vasile Bănescu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă (1988-1992) din Cluj”. FOTO-CAPTURĂ:

Dar Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca a fost desființată de comuniști și reînființată de abia în 1990.

Singurele instituții teologice existente pe vremea comuniștilor în Cluj-Napoca - pentru că Ceaușescu nu voia să se spună că discriminează „naționalitățile conlocuitoare” - erau cele catolice și reformate maghiare.

În pofida controversei publice, Vasile Bănescu, întâmplător ginere al ultimului cancelar al președintelui Ceaușescu, nomenclaturistul Silviu Curticeanu, nu a binevoit să clarifice aceste zone obscure din cariera sa. Ciudățenia în cauză ne-a determinat să solicităm instituțiilor abilitate lămurirea oficială a petelor din biografia lui Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Pr. Dr. Mircea Cristian Pricop i-a solicitat, de asemenea, omologului său de la București, în februarie anul acesta, să-și prezinte public CV-ul:

„Apreciați că un purtător de cuvânt al unei instituții (bisericești sau nu) trebuie să aibă Curriculum vitae publicat pe un site instituțional sau academic de largă acoperire? Aveți un Curriculum vitae disponibil? Aveți bunăvoința să îl oferiți publicului prin intermediul unui astfel de mijloc de transparență?”, a întreabat, public, Pr. Dr. Mircea Cristian Pricop.

De altfel, același lucru ÎL SOLICITĂ, de data aceasta OFICIAL, și CNSAS: datele sale de identitate „precum și un curiculum vitae amănunțit”. Cu toate acestea, de peste 10 luni de zile, Vasile Bănescu refuză să se conformeze cererii, pentru a se putea declanșa verificarea sa de către CNSAS. Are ceva de ascuns?

DOCUMENT CNSAS:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

IMNUL CARPATIN-FĂGĂRĂȘENILOR - Ion Gavrilă Ogoranu (+1 mai 2006):

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (10)
  • Radu Comsuta 18.04.2024 00:23
    Sunt tare curios să știu și eu de ce-și ascunde omul ăsta identitatea? Abia aștept să aud ce bombă va dezvălui ancheta CNSAS-ului. Faptul că e căsătorit cu fiica unuia dintre cei mai apropiați oameni ai lui Ceaușescu, Silviu Curticeanu, deja promite multe surprize. Prin urmare îmi frec mâinile anticipativ și aștept cu nerăbdare să se facă lumină.
  • Hombre 18.04.2024 09:37
    Acum nu ca tin cu lupul, dar Patriarhia romana NU ESTE institutie publica. Asa cum nu este nici Biserica Armeana, Martorii lui Iehova sau alte culte recunoscute oficial de stat. Ele sunt INSTITUTII DE UTILITATE PUBLICA. Adica persoane juridice de drept privat care satisfac interesul public în domeniul lor de activitate.
    Cautati definitii in Codul administrativ la articolul 5.
  • 1821 18.04.2024 12:08
    Chiar si in situatia ca Patriarhia nu este ''institutie publica'', desi primeste salarii si buget de la stat, Banescu nu poate lucra la Patriarhie fara documente si contract de angajare.
    Asa ca, sa ne spuna PF Daniel ce date de identificare are salariatul lui !
  • Radu Comsuta ► 1821 18.04.2024 14:00
    Corect!
  • Hombre ► 1821 18.04.2024 16:03
    Fals. Doar persoanele din institutii publice si autoritati publice pot fi luate la raspundere. BOR este institutie PRIVATA si nu e obligata sa dea nici un fel de date despre angajati. Da, ea primeste bani de la stat, conform legii cultelor (489/2006), dar ramane totusi o institutie privata. Faptul ca are si utilitate publica nu o obliga sa isi faca publice datele.
  • Roncea.ro ► Hombre 18.04.2024 16:48
    Nu trebuie să-l oblige nimeni pe tovarăș. Doar bunul simț și onestitatea. Dacă le are...
  • Constantinescu Valentin-Ionut 18.04.2024 11:34
    Interesant...adica prea nefericitul banescu il da pe trompa pe Dumnezeu la secu...ca treaba cu preafericitu daniel ciobotea e lamurita de ani de zile....
  • 1821 18.04.2024 12:04
    Nefericitul asta s-ar putea sa aiba date de nastere diferite(una in ''buletin si alta in realitate),ADICA, SERVICIUL DE INFORMATII AL CARUI OFITER ACTIV ESTE L-A LANSAT LA ''ACOPERIREA'' DE LA PATRIARHIE, CU UN DOSAR CONTININD O AUTOBIOGRAFIE ''LEGENDA''.
    Daca Daniel este banuit a fi fost cadru al SIE, e de presupus ca si Banescu este tot de la SIE.
    N-ar strica sa fie intrebat si SIE despre DATELE DE IDENTIFICARE ALE LUI BANESCU, SA VEDEM CE RASPUNS PRIMESTE CNASAS.
    DAR TREBUIE INSISTAT SI LA PATRIARHIE, FIINDCA NU CRED CA A ANGAJAT PE CINEVA INTR-UN POST ATIT DE IMPORTANT, FARA DOSAR/ACTE.
    DACA PATRIARHIA REFUZA, NE APROPIEM DE SUPOZITIA MEA DE MAI SUS.
  • Dorel Timpa 26.04.2024 23:51
    Asta , Bănescu, e James Bond agentu 007 undercover.
    Secu, bineînțeles, posibil masonel
    O sa aflam despre el, ca și despre base, după ani și ani, cînd nu va mai fi in funcție, că era securist
  • Dorel Timpa 28.04.2024 08:36
    La orice job, și într-un amarit de magazin sau un birou pricăjit, trebuie să-ți trimiți c.v.
    La aștia, nu e asa, și chiar daca baga un c.v. la înaintare, e unul fals, așa, la vrajeala, că doar tatăl lor e tatăll minciunii, diavolul.
    La securiști și la comuniști mă refer, care trebuie plantați în funcții cheie, sa nu înțelegeți altceva.
Ultima oră

21:14

Interviu emoționant The Defender cu o fostă membră a formației “The Pussycat Dolls”, afectată de reacții adverse severe în urma vaccinului Covid - “Am trăit un adevărat coșmar.” “Credeam că o să mor.” “Legătura cu Dumnezeu este cea mai importantă”

20:38

Podcast Pe Drept Cuvânt: Av. Florentin Țuca, în dialog cu conferențiara universitară Dr. Lavinia Tec: “Joaca de-a Dumnezeu este, pentru omenire, riscul major al momentului” - VIDEO

18:36

”LA DATORIE, ÎN PRIMA LINIE” - Actorul Brian McCardie, care a jucat în serialul polițist britanic “Line Of Duty”, a murit subit, la vârsta de 59 de ani

18:00

A apărut cel mai mare concurent al lui George Simion: Radu Simion. Ce reacție a avut liderul AUR

17:04

Un alt denunțător care a atras atenția asupra defectelor aeronavelor Boeing a murit – avea doar 45 de ani

16:30

VALEA BINELUI - Acasă pentru Părintele Nicolae Tănase și cei 500 de copii ai săi. Nu-i uitați de Sfintele Paști!

15:40

Cutremurător: 25 de Metode prin care este distrusă America (VIDEO)

14:30

Președintele Columbiei anunță ruperea relațiilor diplomatice cu Israelul ”pentru că are un guvern care comite un genocid” în Gaza

14:10

Opinii Politice. Răzvan Constantinescu: PROGRAM ECONOMIC PREZIDENȚIAL, PE SCURT

13:55

A decedat de o boală incurabilă omul care a ridicat din temelii actualul sediu al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, fost al Romtelecom

13:37

Bogdan Tiberiu Iacob: O întrebare legitimă: totuși, cîte servicii fac interceptări în România?

12:35

Rușii se delectează la Moscova cu echipamente NATO capturate în Ucraina, inclusiv indestructibilul tanc american M1 Abrams - VIDEO

12:15

A murit prea devreme polițista de top Aura Daniela Hurmuz, colonel în rezervă și secretarul Asociației Internaționale a Polițiștilor, filiala Poliția Capitalei - România

12:00

Prof. Florin Popescu: Ungerea Domnitorului Ștefan Cel Mare în Joia Mare a anului 1457. Pascalia este matricea istoriei noastre.

01:00

2 mai: Sfântul Atanasie al III-lea al Constantinopolului, dascăl în Țara Românească, traducător al Psaltirii și viețuitor la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Galați. Moaștele sale se află la Harkov, în Ucraina