CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

De Victor Roncea  /  

Foto stânga: Președintele Consiliului Județean Arad, PNL-istul Cionca, interceptat de SRI în dosarul corupției din vămi, i-a acordat lui Vasile Bănescu pe 5.04.2024 Ordinul BENE MERENTI. Foto dreapta: Extrase din DOCUMENTUL CNSAS transmis ActiveNews

Foto stânga: Președintele Consiliului Județean Arad, PNL-istul Cionca, interceptat de SRI în dosarul corupției din vămi, i-a acordat lui Vasile Bănescu pe 5.04.2024 Ordinul BENE MERENTI. Foto dreapta: Extrase din DOCUMENTUL CNSAS transmis ActiveNews

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a inițiat procedura de verificare a lui Vasile Bănescu, realizator Trinitas TV și (fost, actual?) Purtător de cuvânt al Patriarhiei, în 6.06.2023, în urma unei adrese a ActiveNews din mai 2023, în care observam că, în ciuda funcțiilor sale, CNSAS nu l-a cercetat din oficiu pe numitul în cauză, potrivit Legii, mai bine de un deceniu, de când este angajat al Patriarhiei.

La solicitarea ActiveNews, sub semnătura proaspăt realesului președinte al Colegiului, dl. Constantin Buchet, CNSAS ne-a transmis că în ciuda declanșării procedurilor de verificare a colaborării sau necolaborării lui Vasile Bănescu cu Securitatea, acesta refuză să comunice datele sale de identificare de mai bine de 10 luni (DOCUMENT mai jos).

Potrivit CNSAS, instituția nu cunoaște data de naștere a lui Vasile Bănescu pentru a-l cerceta pe el și nu alt Vasile Bănescu. Oare îi poate ajuta cineva? 2 iunie 1966 reprezintă un capăt de ață?

Dl. Vasile Bănescu este angajat al Patriarhiei Române de o duzină de ani și Purtător de cuvânt de aproape un deceniu. Mai precis de la momentul incendiului criminal din Clubul Colectiv, soldat cu instalarea la Guvern a unei echipe soroșiste, progresist-legebetiste, conduse de Dacian Cioloș, și a lui Vasile Bănescu la Palatul Patriarhal.

În toată aceasta perioadă, deși Patriarhia Română este o instituție publică iar Purtătorul ei de cuvânt este o persoană publică din categoria „intelectualilor angajați” care militează pentru transparență, onestitate, anticorupție și integritate, dl. Vasile Bănescu nu și-a prezentat niciodată CV-ul. Mai mult: acest CV nu există nicăieri în spațiul online, așa cum se cade, conform celei mai banale cutume academice.

După cum am mai arătat, potrivit propriei sale prezentări, „Vasile Bănescu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă (1988-1992) din Cluj”. FOTO-CAPTURĂ:

Dar Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca a fost desființată de comuniști și reînființată de abia în 1990.

Singurele instituții teologice existente pe vremea comuniștilor în Cluj-Napoca - pentru că Ceaușescu nu voia să se spună că discriminează „naționalitățile conlocuitoare” - erau cele catolice și reformate maghiare.

În pofida controversei publice, Vasile Bănescu, întâmplător ginere al ultimului cancelar al președintelui Ceaușescu, nomenclaturistul Silviu Curticeanu, nu a binevoit să clarifice aceste zone obscure din cariera sa. Ciudățenia în cauză ne-a determinat să solicităm instituțiilor abilitate lămurirea oficială a petelor din biografia lui Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Pr. Dr. Mircea Cristian Pricop i-a solicitat, de asemenea, omologului său de la București, în februarie anul acesta, să-și prezinte public CV-ul:

„Apreciați că un purtător de cuvânt al unei instituții (bisericești sau nu) trebuie să aibă Curriculum vitae publicat pe un site instituțional sau academic de largă acoperire? Aveți un Curriculum vitae disponibil? Aveți bunăvoința să îl oferiți publicului prin intermediul unui astfel de mijloc de transparență?”, a întreabat, public, Pr. Dr. Mircea Cristian Pricop.

De altfel, același lucru ÎL SOLICITĂ, de data aceasta OFICIAL, și CNSAS: datele sale de identitate „precum și un curiculum vitae amănunțit”. Cu toate acestea, de peste 10 luni de zile, Vasile Bănescu refuză să se conformeze cererii, pentru a se putea declanșa verificarea sa de către CNSAS. Are ceva de ascuns?

DOCUMENT CNSAS:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

PREȘEDINTELE IRANULUI UCIS. ȘTIREA ȘI VIDEO ÎN DIRECT DIN ZONĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
 • Radu Comsuta 18.04.2024 00:23
  Sunt tare curios să știu și eu de ce-și ascunde omul ăsta identitatea? Abia aștept să aud ce bombă va dezvălui ancheta CNSAS-ului. Faptul că e căsătorit cu fiica unuia dintre cei mai apropiați oameni ai lui Ceaușescu, Silviu Curticeanu, deja promite multe surprize. Prin urmare îmi frec mâinile anticipativ și aștept cu nerăbdare să se facă lumină.
 • Hombre 18.04.2024 09:37
  Acum nu ca tin cu lupul, dar Patriarhia romana NU ESTE institutie publica. Asa cum nu este nici Biserica Armeana, Martorii lui Iehova sau alte culte recunoscute oficial de stat. Ele sunt INSTITUTII DE UTILITATE PUBLICA. Adica persoane juridice de drept privat care satisfac interesul public în domeniul lor de activitate.
  Cautati definitii in Codul administrativ la articolul 5.
 • Constantinescu Valentin-Ionut 18.04.2024 11:34
  Interesant...adica prea nefericitul banescu il da pe trompa pe Dumnezeu la secu...ca treaba cu preafericitu daniel ciobotea e lamurita de ani de zile....
 • Dorel Timpa 26.04.2024 23:51
  Asta , Bănescu, e James Bond agentu 007 undercover.
  Secu, bineînțeles, posibil masonel
  O sa aflam despre el, ca și despre base, după ani și ani, cînd nu va mai fi in funcție, că era securist
 • Dorel Timpa 28.04.2024 08:36
  La orice job, și într-un amarit de magazin sau un birou pricăjit, trebuie să-ți trimiți c.v.
  La aștia, nu e asa, și chiar daca baga un c.v. la înaintare, e unul fals, așa, la vrajeala, că doar tatăl lor e tatăll minciunii, diavolul.
  La securiști și la comuniști mă refer, care trebuie plantați în funcții cheie, sa nu înțelegeți altceva.
 1. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 2. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 3. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 4. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

 5. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 6. Eurovision câștigat de o ARĂTARE într-un nou afront homosexualist asupra muzicii și bunului simț

 7. Artistul ieromonah Savatie Baștovoi despre cei ”21 de rabini”: ”Nu filmul, ci CARTEA este forma cea mai potrivită de predică”

 8. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (II) - Starea de urgență planetară

 9. Marea minciună a lui Antihrist, dezvăluită: Francmasoneria, "religia mondială unică" - O opinie catolică (VIDEO)

 10. Președintele Iranului ar fi murit! - ACTUALIZARE din presa iraniană. Israelul susține că a fost un asasinat. MOSSAD? Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi s-a prăbușit în cursul zilei - VIDEO / ULTIMA FOTOGRAFIE OFICIALĂ

Ultima oră

20:29

Fostul director al CDC: “Este timpul să recunoaștem efectele secundare semnificative ale vaccinurilor Covid-19”

20:00

A apărut o lucrare unică: ISTORIA MIȘCĂRII LEGIONARE. 20 mai și 10 decembrie 1922 și 24 iunie 1927 în Istoria României

19:59

România, aproape de colapsul demografic: În 2022, din țara noastră au plecat peste 200.000 de persoane și aproape 19.000 de copii sub 15 ani

19:10

Profesorul Gheorghe Buzatu și Permanențele Istoriei. In Memoriam Gheorghe Buzatu (6 iunie 1939 – 20 mai 2013)

18:30

Pr. Ioan Istrati: ÎNALTUL PIMEN. 4 ani de la adormire (25 august 1929 - 20 mai 2020)

17:56

Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei, amenință: “Dacă avem și cea mai mică dovadă că Israelul a fost implicat, vom reacționa dincolo de orice imaginație” - VIDEO

17:30

Ion Cristoiu înainte de alegerile din 20 mai 1990: Ion Iliescu vs Piața Universității și visul lui Gorbaciov: confirmarea Puterii comuniste prin intermediul alegerilor libere. România ar fi astfel un caz unic în lume. ISTORIA POST-DECEMBRISTĂ

16:56

Ortacul tot ortac! Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei, l-a îmbrâncit pe liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene: “Vezi că te bat”

15:38

Adrian Onciu: Drumul anevoios către negocieri de pace

15:00

George Simion, de Ziua Familiei: ”Să ne amintim că Referendumul pentru Familie din 2018 a fost SABOTAT de întreaga clasă politică: de la „tradiționalii” de la PSD, la cei PNL, la USR-PMP și Klaus Iohannis”

13:58

Azi i-a expirat Mandatul: Mai este legitim Zelenski?

13:43

Momentul când trupul neînsuflețit al președintelui iranian a fost recuperat de salvatori - VIDEO

13:35

Incendiu la Parchetul Vaslui. O angajată ar fi dat foc unor acte și ar fi încercat să se sinucidă

12:40

Cinci zile de doliu național în Iran. Prim-vicepreședintele Mokhber, desemnat președinte interimar

12:10

"Nu am fost noi". Israelul anunță că nu a fost implicat în moartea președintelui iranian