

Școală în trei schimburi, aproape 40 de elevi în clasă, legi referitoare la educație care se bat cap în cap, sunt doar câteva din problemele vechi cu care întâmpinăm noul an școlar.
În Capitală, dar și în țară, multe școli se dovedesc neîncăpătoare pentru elevii care, de luni, le vor trece pragul, ajungându-se la program în trei schimburi și clase aglomerate, cu aproape 40 de elevi.
Cei mai afectați sunt elevii de la clasa pregătitoare, care vor avea ore de curs în intervalul 11-14. Acest program, în care elevii trebuie să fie atenți la cursuri, se suprapune, de fapt, cu intervalul de timp în care cei mici au nevoie de odihnă și de masa de prânz.
În al doilea rând, părinții sunt nevoiți să găsească soluții pentru a asigura supravegherea copiilor nu doar după orele de curs, prin înscrierea la un after school, ci și înainte de cursuri, respectiv în intervalul 8-11.
În mod firesc, se pune întrebarea cum de școala își asumă un anumit număr de clase, când în realitate nu are capacitatea să primească un număr atât de mare de elevi.
Pe de o parte, școala este finanțată în funcție de numărul de elevi. Potrivit legii, „în anul 2019, valoarea costului standard per elev/preșcolar este de 5.384 lei”. Prin urmare, cu cât școala are mai mulți elevi, cu atât finanțarea la care are dreptul este mai mare.
Pe de altă parte, legea permite înscrierea la școală nu doar a elevilor care au domiciliul în circumscripția școlii, ci și a celor care au rezidență în zonă, adică viză de flotant. Așa se face, că la o școală unde sunt arondați 40-60 de elevi (ceea ce se poate verifica simplu, printr-un recensământ în zonă), sunt înscriși chiar și de patru ori mai mulți elevi.
Astfel, în urma unui adevărat trafic cu vize de flotant, realitate cunoscută, dar în fața căreia autoritățile preferă să închidă ochii, se ajunge la ore de curs în trei schimburi și la clase cu aproape 40 de elevi, cînd legea Educației prevede cel mult 25 de elevi în clasă.
Un cerc vicios fără ieșire. Soluții?
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
RENATIONALIZAREA RESURSELOR FUNDAMENTALE PENTRU POPULATIE !
O data cu revenirea la marota "liberalizarii" facturile vor exploda! Trebuie sa iesim in strada sa punem mana in beregatile banditilor care se joaca cu viata si sanatatea familiilor si copiilor nostri! Ori va treziti ori vom crapa pe frig si intuneric in MIZERIE!
https://www.cotidianul.ro/piata-gazului-natural-trebuie-sa-se-reliberalizeze/?unapproved=245286&moderation-hash=759a50cf69c48adf19946c2b9c06cabf#comment-245286
Asistam de câteva zile la zbaterea surda a unor impotenți politici care încearcă sa schimbe guvernul sau măcar sa îl blocheze.
Nu e ceva nou, în fiecare primavara și toamna, aceleași personaje au adoptat aceeași tactica penibila, pentru ca realitatea le-a trântit ușa în nas: nu pot face o alta majoritate politica.
Iar ipocrizia lui Ludovic Orban este de-a dreptul ridicola, el cere Guvernului sa demonstreze ca are susținere, în timp ce el, Orban, nu e un stare sa depună o moțiune de cenzura prin care sa demonstreze contrariul.
În ceea ce îl privește pe Klaun, acesta este exact cum îl stim: habar nu are ca unul dintre principalele obiective ale unui stat de drept este ca instituțiile sa funcționeze iar Constituția sa fie respectata.
El o încalcă zilnic strigând sloganuri despre incompetenta deși cred ca este evident ca incompetenta se afla la el în palat.
Să revin puțin la chestiunea cu pensiile și salariile:
Pensiile se plătesc de CNPP asa ca nu este absolut nici o problema cu treaba asta cu interimatele.
Salariile la ministere se plătesc prin semnătura ordonatorului principal de credite care, de regula, este secretarul general al ministerului, iar în cazul în care sa zicem ca ar fi ministrul, activitatea se poate delega pe principiile prevazute în legea 500/2002 a finantelor publice.
Bani sunt și asa cum spuneam în interviurile precedente mai degrabă nu asiguri bani pentru cumpărat hârtie decât sa nu plătești salarii sau sa nu asiguri sistemul de urgență sau plata pensiilor.
Chestiunea asta tâmpită a unora care blochează activități pentru apoi sa folosească blocajul dând vina pe ceilalți tine doar la prosti.
Asa va considera ei pe voi, votanții lor?
Atâta respect va arata mințind în ultimul hal, deși legile îi contrazic?
Dar ce face Klaun dacă MFP nu ii mai face deschidere de credite bugetare pentru cheltuielile lunare(inclusiv salarii) și nu mai are curent sa vadă pe unde merge sau sa asculte muzica germana la difuzor?
Whatever, tara merge înainte!
Cu toți oamenii ei!
Inclusiv cu idioții.
Enjoy!
https://www.facebook.com/adrian.caciu/posts/2360374467383089