Editura Litera a pus pe piață un manual de „Educație socială” pentru clasa a V-a, în care părinții sunt prezentați în rol de „opresori”, a semnalat stiripesurse.ro.
Editura a reacționat sfidător la articolul stiripesurse.ro care atrage atenția asupra problemei. Deși articolul conține un link spre întregul manual, reprezentanții editurii susțin că lecțiile problematice sunt scoase din context și solicită chiar eliminarea articolului de pe internet.
Lecția problematică din manual
Programa școlară pentru clasa a V-a cuprinde o materie intitulată „Educație socială”. Manualul de Educație socială conține însă lecții de-a dreptul revoltătoare, în care părinții sunt prezentanți în rol de opresor, iar fuga de acasă este prezentată ca o soluție.
Manualul de educație socială pentru clasa a V-a de la Editura Litera este realizat de Liliana Zascheievici, Nicoleta-Laura Crețu, Tamara Mănatu, Elena Nedelcu și Maria-Dorina Stoica.
La finalul manualului, copiilor li se propun două scenarii pentru piese de teatru educative. În primul scenariu, o fată pe nume Maria este în rol de „oprimată”, pentru că tatăl ei, „opresor”, nu este de acord să meargă la un liceu din oraș. Deznodământul este acela că Maria și sora ei, deja căsătorită, plănuiesc să fugă împreună de acasă.
În al doilea scenariu, un băiat pe nume Andrei este „oprimat” pentru că mama lui, „opresor”, nu este de acord ca el să devină chitarist, ci dorește să învețe pentru a deveni medic. În final, tatăl lui Andrei, divorțat anterior de mama copilului, îl cheamă pe acesta să se mute la el, mărturisindu-i că și el a plecat de acasă din cauza soției și a soacrei.
Lecția de la pagina 94 și întregul context pot fi văzute în varianta pdf integrală a manualului, AICI!
Într-o replică transmisă redacției stiripesurse.ro, Editura Litera susține că lecția a fost „scoasă din context”, deși lecția era prezentată integral, iar expunerea copiilor la scenete în care părinții sunt numiți „opresori” și în care sunt prezentate situații cu impact emoțional pentru copii de 10-11 ani ar fi ceva perfect normal și educativ. Contextul la care face referire editura pur și simplu nu există, simpla formulare a scenetelor fiind de natură să inducă în mintea elevilor de clasa a V-a idei dăunătoare pentru vârsta lor.
ȘtiripeSurse mai precizează că Editura Litera a reacționat sfidător la articolul care
atragea atenția asupra problemei. Deși articolul conține un link spre
întregul manual, reprezentanții editurii solicită chiar eliminarea articolului de pe
internet. Vă lăsăm și pe Dvs să decideți:
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Vai de soarta noastra cu asa profesori!