Reducerea numărului de ore la școală, aprobată de Senat/ Sindicate: Vor fi dați afară 15.000-20.000 de profesori. Cătălin Sturza: Încă o reformă care va continua să împingă sistemul nostru de educație din culme în culme, după deviza „din lac în puț”

De Andrei Nicolae  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de lege pentru modificarea Legii educației privind reducerea orelor pe care elevii le petrec la școală a trecut luni de Senat, care este cameră decizională, informează Hotnews.
 
Proiectul prevede că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal.

Proiectul adoptat de Senat este același pe care l-a adoptat în luna mai Camera Deputaților, ca prim for sesizat, în urma cererii de reexaminare formulată de președintele Klaus Iohannis. Legea va fi trimisă la promulgare.

Proiectul de lege arată că numărul mediu de ore pe săptămână prevăzut în planurile cadru va fi de 20 de ore la clasele primare. La fel, la gimnaziu numărul mediu de ore va fi de 25 de ore pe săptămână, iar la liceu numărul mediu va fi de 30 de ore săptămânal

În prezent, legea educației prevede că numărul de ore minim și maxim este stabilit de ministrul Educației prin ordin de ministru. Astfel, elevii de la clasa pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână (au maximum un opțional), cei de la clasele I, a II-a și a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar la clasa a IV-a elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore. Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

După ce proiectul a trecut de Senat, unul dintre sindicatele din Educație spune că a făcut evaluări din care reiese că vor fi reduse aproximativ 15.000 – 20.000 norme, ceea ce înseamnă că tot atâția profesori vor fi dați afară din învățământ. „Ne exprimăm convingerea că viitorul Guvern, indiferent de culoarea politică, va corecta această modificare ce afectează profilul de formare, conținuturile educaționale, modalitățile de predare - învățare și evaluare, încadrarea cu personal, modificarea planurilor cadru, a programelor școlare și a manualelor școlare", se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași.
 
La rândul său, publicistul Cătălin Sturza spune că această reformă este una de suprafață, care avea efecte nefaste asupra copiilor, în special asupra celor cărora familia nu-și permite să plătească after school. Iată ce a scris Cătălin Sturza:
 
„20.000 de profesori vor fi dați afară, în urma unui proiect de lege privind reducerea numărului de ore pe care elevii le petrec la școală. Proiectul a fost, se pare, aprobat tacit de Senat și probabil și de Camera Deputaților. Proiectul mai prevede obligația pentru învățământul preuniversitar de a înscrie copiii fără CNP. (?!) Câteva observații.

Într-o lume ideală, sunt de acord cu ideea că elevii stau prea mult la școală, au prea multe ore, că o zi în care ai și fizică, și chimie, și biologie, și două ore de mate, și una de română e mult prea obositoare.

- Ba chiar eu unul sunt de acord cu C.S. Lewis care spunea că, până la 18 ani, un tânăr sau o tânără nu are cum să aprofundeze mai mult de 7-8 lucruri – și că, de aceea, exact asta ar trebui să facă și școala, să se concentreze asupra a 7-8 lucruri pe care să le aprofundeze cu adevărat, și nu asupra a câteva zeci de materii în care elevii doar își „înmoaie” degetele.

- Mai mult, cred că aceste 7-8 lucruri ar trebui să fie cele 7 arte liberale: gramatica, logica, retorica, aritmetica, geometria, teoria muzicii și filosofia. Poate cu unele variații (pachetul superior, quadrivium, ar putea include științele naturale în loc de teoria muzicii, de exemplu, pentru unii copii), însă acesta ar trebui să fie cadrul general. Și ar fi și arhisuficient, și benefic, dacă elevii ar aprofunda cu adevărat aceste lucruri. La acest cadru s-ar mai putea adăuga studiul unui instrument muzical sau pictura sau modelatul în lut – arte care ar trebui aprofundate, nu „experimentate” și grabnic abandonate.

- Mai mult, cred că abordarea curentă de tip „împrăștere pe toată harta and beyond” le furnizează elevilor în mare parte doar clișee gata digerate de alții, de tip „memă de facebook”. Clișee care formează cel mult o viziune de ansamblu foarte superficială asupra lumii. E o abordare care nu dezvoltă după mine nici curiozitatea, nici gândirea critică, nici nu aprofundează nimic – și care scoate pe bandă rulantă generații întregi de oameni obișnuiți și formați să arunce fără nici o tresărire cu clișee. Oameni care nu au nici un instrument să gândească ceva cu „capul lor” – pentru că așa au fost formați, să alunece superficial peste lucruri, și să primească concluzii de tip „sound byte” gata regurgitate de alții.

Așadar, în mod paradoxal, mai puțină educație, conform curriculumui actual, ar însemna o mai bună educație. Sunt perfect de acord cu asta.

Doar că... nu trăim într-o lume ideală.

Ci trăim într-o lume în care:

1. Din România ne pleacă profesorii, pe capete. Conform unui articol de anul acesta de pe Edupedu, peste 6.500 de profesori de liceu și gimnaziu, învățători și educatori au plecat din România DOAR în 2018. În România avem o criză de cadre didactice – și mai ales de cadre didactice cu experiență și vocație.

2. Și prin liceele patriei nu cred că veți găsi titulari care să predea 18 ore pe săptămână, cât are o normă obișnuită. Eu unul am auzit de cazuri de profesori care se apropie de 40 de ore predate pe săptămână, adică mai mult decât dublul unei norme. Și nu pentru că își doresc bani – plata cu ora pentru orele suplimentare e destul de mizeră...

3. Părinții se plâng că elevii au prea multe materii și ore, dar în același timp își doresc ca elevii să stea mai mult timp la școală. Pentru că nu au soluții, nu au unde să îi lase pe copii până la ora 18, când ei se întorc adulții de la serviciu.

4. În liceele și școlile românești se extind pe zi ce trece drogurile și rețelele de traficanți de droguri. Se spune că pe la liceele de elită din București rar găsești clase în care să fie vreun elev care să nu fi încercat măcar „iarbă” – ceva canabis.

5. Așadar, mai puține ore la școală va însemna, pentru copiii din familii fără posibilități, mai mult timp petrecut pe străzi, și implicit mai mult timp pentru diverse vicii și... droguri. Asta e realitatea, nu putem să închidem ochii. Iar pentru familiile cu posibilități materiale va însemna mai mulți bani pentru after school-uri, meditații sau diverse activități care să-i țină ocupați pe copii – măcar pentru a-i ține departe de anturaje proaste și de droguri.

6. Așa cum știu eu învățământul românesc, vor fi concediați probabil în mare parte profesorii care se apropie de pensionare. Adică acei dascăli care mai au ceva experiență, care pot să-și controleze clasele, și care de voie ne nevoie s-au obișnuit să facă față situației deloc roze din învățământul nostru. Și vor rămâne fie ăia care trag chiulul, fie cei mai tineri, care se gândesc în general cum să fugă mai repede din învățământ. Din păcate, contraselecția e o altă specialitate a guvernărilor și a sistemelor românești din ultimii 30 de ani, în general.

Și ok, să spunem că vrei să reduci într-adevăr numărul de ore – chiar nu găsești o altă soluție, ca să nu concediezi 20.000 de oameni? Să-i redistribui cumva sau să te gândești la o soluție cu mai multe ore opționale sau facultative, pentru cei care vor să petreacă mai mult timp în școală sau nu au alternative de tipul after schooluri sau meditații plătite? Dai pur și simplu 20.000 de oameni afară, când ai de fapt criză de profesori?

Despre înscrierea copiilor în învățământul preuniversitar fără CNP, nici nu mai comentez.

Acest proiect de lege pare un win-win-win, dar nu pentru cine trebuie și nu în sensul care trebuie. Guvernul va plăti mai puțini bani pentru profesori și va scăpa de o cheltuială, dând afară 20.000 de oameni, chiar dacă în școlile românești e de fapt criză de profesori. Traficanții de pastile și droguri (unii în vârstă de 14 ani, conform unui raport CIADO) vor avea o piață mai mare de desfacere. Iar elevii vor petrece mai puțin timp la școală, dar nu vor fi învățați, în același timp, cum să gândească cu „capul lor” cât timp sistemul va rămâne la fel; ci doar vor înțelege că în România se face „prea multă școală”. Rămâne cum am stabilit în ultimii 30 de ani – încă o reformă „de succes”, care va continua să împingă sistemul nostru de educație din culme în culme, după deviza „din lac în puț”.

P.S.: Inițiatorii proiectului sunt „Cati” Andronescu și Liviu Pop”.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Dan Vizanty 23.10.2019 17:54
    Veste buna pentru ofiterii din servicii si informatori. Vor fi angajati inca 3000-4000 de securisti deoarece un securist trebuie sa castige cat 5 profesori. De asemenea vor fi majorate salariile la servicii si vor fi suplimentate fodurile de protocol. Daca bugetul de stat nu face fata, nu-i nicio problema, luam bani de la FMI, Banca Mondiala. Las' ca platesc copiii nostri, sau lasa-i sa emigreze daca nu vor sa plateasca!
  • Imperiul Binelui 23.10.2019 21:37
    Nu stiu sigur despre criza de profesori. Stiu sigur ca nu prea mai sunt posturi in preuniversitar. Si mai stiu ca nu prea mai sunt copii (emigrare, avorturi cu ghiotura). Urmeaza invatamintul universitar.
    Nu se spune care anume ore vor fi reduse. Daca ne amintim de programul plavanului antinational "Romania educata", probabil ca vor taia din nou din orele de materii fundamentale (romana, mate, istorie, geografie) si vor pune "invatatori dupa poftele lor cele nestapanite", devianti de tot soiul. Se va trece pe programul de spalare intensiva a creierelor. Alt experiment nefast. Ce logica? Ce retorica?? Ce filosofie??! Doamne feri! Sa invete mucosii astia sa vorbeasca, sa gandeasca, sa argumenteze??
    Home-schooling de urgenta!
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger