
FOTO: Minionii și bananele, mai importanți decât Baltagul

Cristina Tunegaru este o profesoară de limba și literatura română făcută cunoscută de Hotnews pentru anunțul său de a refuza să mai predea „autori canonici” precum Eminescu, Slavici sau Sadoveanu. Totodată, domnișoara Tunegaru i-a adresat câteva vorbe grele și primăriței Gabriela Firea, fapt care i-a crescut instant calitatea profesională în ochii unora.
Nu mai departe de ieri, Cristina Tunegaru s-a arătat „revoltată” pentru că elevilor de gimnaziu li se recomandă să citească romanul Baltagul, de Mihail Sadoveanu. De asemenea, pe aceeași listă se află și Mara, de Ioan Slavici. Motivul? Ambele opere prezintă femei care acceptă să se dedice integral familiei, chiar dacă sunt bătute de soții lor. Ea consideră că astfel de femei reprezintă un model „nociv” pentru societatea de astăzi și nu va recomanda elevilor să le citească, pentru că în opinia ei, femeia puternică este cea care nu se validează „doar prin căsătorie sau maternitate”.
„Aceasta este tipul de dragoste prezentat unor copii de 14 ani care sunt la vârsta învățării comportamentelor sociale și a rolului lor în raport cu ceilalți. Potrivit canonului literar, romanele „Baltagul” și „Mara” nu ar avea în centru doar tema iubirii, ci și imaginea unor femei puternice. Sunt celebrele femei puternice ale literaturii noastre clasice. Dar felul în care ele se dedică total familiei, chiar acceptând să fie lovite de bărbați în virtutea dăruirii totale prin cununie, creează un model cultural nociv pentru societatea de astăzi. Din literatura română clasică lipsesc modelele feminine pozitive, femeile puternice, independente, care să nu fie validate doar prin căsătorie sau maternitate”, a scris ea pe facebook.
Practic, profesoara care predă la școala din comuna Pătrăchioaia din județul Ilfov, își confirmă opțiunile „progresiste” pe care le exprimase anterior. Mai precis, în această vară, Cristina Tunegaru a realizat o propunere de manual pentru clasa a V-a, pe care a publicat-o pe internet.
În cartea de 164 de pagini, pe lângă o dezbatere despre minioni și banane( Vezi mai jos), Tunegaru propune elevilor texte din Louise Fitzhugh, o scriitoare americană lesbiană, cu al cărui personaj „Harriet”( din Harriet spionează), profesoara își începe enumerarea celor cu care elevii vor face cunoștință. Mai mult decât atât, personajul Harriet este unul cu care comunitatea lesbienelor din SUA s-a identificat, din cauza faptului că se comportă precum o neadaptată și se îmbracă precum un băiat. Cartea a fost interzisă în câteva școli din SUA din cauza faptului că „ar fi un exemplu nepotrivit pentru copii”: Harriet este sfătuită să mintă, să spioneze, să înjure, etc. În această propunere de manual. opera Harriet spionează ocupă un loc central, iar fetița este unul dintre „eroii preferați” indicați copiilor.
Tot în manual, Tunegaru le-ar recomanda elevilor să citească opera „Dă mai departe” scrisă de Catherine Ryan Hyde.
Ryan Hide este autoarea nuvelei „Jumpstart the World”, în care o adolescentă singură și aflată într-o relație proastă cu mama sa care se îndrăgoștește de un transexual, mai precis de o femeie care se crede bărbat. Evident, cartea a fost hiperbine primită de comunitatea LGBTQ, care a și premiat-o în acest sens.
Bomboana de pe colivă este lista lecturilor recomandate de către Cristina Tunegaru, loc încare nu se regăsește niciun autor român! Roald Dahl, Alexei Tolstoi, E.B.White, Catherine Ryan Hyde, Louise Fitzhugh, Gary Paulsen, Tom Michell, sunt autorii recomandați de profesoara de Limba și Literatura Română pentru copiii de clasa a V-a, dacă Ministerul Educației i-ar aproba manualul.
Propunerea de manual a Cristinei Tunegaru poate fi consultată aici.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Insa, daca Cristina Tunegaru refuza sa isi faca treaba pentru care e angajata, parintii trebuie sa faca presiune si scoala sa o concedieze. N-are decat sa faca propaganda lgbt-ista de la ONG-uri, nu de la catedra.
Am descoperit un manual frumos, intuitiv, placut vazului, care pune accent pe dezvoltarea imaginatiei si efortului in echipa. Asta ar fi o parere personala.
Este cert este faptul ca articolul dezinformeaza crunt. In manual sunt prezenti autori romani precum Marin Sorescu, Delavrancea, Lucian Blaga, Cezar Petrescu, Constantin Chirita. Exista chiar un capitol intreg numit
" Traditii si obiceiuri romanesti", iar textele din literatura universala nu sunt deloc nepotrivite pentru un copil de gimnaziu.
Dar na, meriți o medalie că ești un "progresiv" și nu ai probleme cu îndoctrinarea neo-marxistă și neo-feminista a copiilor tăi, cu introducerea cărților unor faimoși activiști homosexuali în lectura lor.
Cu parere de rau, chiar nu cred ca "este dracul atat de negru" precum faceti sa para din articol.
Manualul este doar o propunere. Daca acesti aparatori ai valorilor, de banci ocrotitori, de FMI salvatori de la guvernarea statului vor considera ca nu este bun, nu va fi aprobat. Ma bazez pe "alfabetismul" functional al domnului ministru Liviu "Genunche" Pop ca va evalua cartea si va lua decizia corecta.
"Nu este dracu atât de negru" însemnă defapt că fie nu îți pasă ce li se bagă pe gât copiilor tăi (dacă ai copii, dacă nu ai atunci înțeleg nepăsarea) la școală și ce non-valori li se impun, fie ești de acord cu propaganda neo-marxistă.
Deci stai linistit, la ora de romana, elevii vor recita in continuare pe de rost 2-3 strofe din Luceafarul si vor copia de pe net, pentru tema de acasa, caracterizarea lui Gheorgita Lipan.
Nu spun ca aceste opere nu ar trebuii studiate. Cu siguranta trebuie sa ramana in programa, dar abordate in alt mod. Tocmai acest mod diferit de abordare mi s-a parut interesant in manualul propus, nu ca ar trebui studiate neaparat operele de acolo (care, ca si parere personala, nu sunt inadecvate pentru un elev de gimnaziu)
Daca elevul suporta psihic sa afle ca, de exemplu: "Ion se prăbușise sub lovitura a doua care‑i crăpase țeasta. Lovitura următoare n‑o mai simți, după cum nu simțise durere nici la cea dintâi… Venise de‑a dreptul de la cârciumă, amețit" sau "George recunoaște omorul, ca răspuns la întrebarea judecătorului, mărturisind și cauza: „‑Pentru că venise la nevastă‑mea" sau "preotul Belciug, căruia ii părea rău de Ion, dar în același timp se bucura că Biserica va câștiga prin moartea lui, moștenindu‑i averea", cu siguranta nu va claca la pataniile spioanei Harriet
Din nou, eu nu propun vreo obligativitate la ce trebuie forțați copii să studiere, asta ar fi o discuție separată...oricum consider tu ar trebui să poți îți înveți copii despre minioni și banane sau poveștile personajului androgin Harriet dacă asta te reprezintă mai mult decât realitatea țăranilor români din Ardeal la începutul secolului 20....numai că nu vreau să fiu eu forțat să finanțez prin taxele mele persoane sau părerile unei persoane precum Cristina Tunegaru.
Nu cred ca lecturile nu sunt potrivite pentru varsta copilului meu.Sunt, cu siguranta. Ele ii vor placea tare mult unui copil crescut ca afara. Afirm cu siguranta ca aceste lecturi atractive au rolul de a-l transforma pe copilul meu. Si ce stiu sigur e ca nu vreau ca ea sa semene cu un minion. Imi surade mai mult modelul Vitoria Lipan. Parol!
"Cine-au îndrăgit străinii,
Mâncă-i-ar inima câinii,
Mânca-i-ar casa pustia,
Și neamul nemernicia!"
Mâncă-i-ar inima câinii,
Mânca-i-ar casa pustia,
Și neamul nemernicia!