Plânge bebelușul: cum reacționez? (P)

De ActiveNews  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
Una dintre primele întrebări pe care ți le pui ca mamă este dacă să lași copilul să plângă uneori sau să îl iei în brațe de fiecare dată. Familia extinsă este gata să îți dea fel de fel de sfaturi, dar care este calea de aur?
Până de curând, câștigase teren o teorie conform căreia bebelușul care plânge nu trebuie alinat, ci lăsat să plângă până când învață să fie independent.

Dar tot mai multe cercetări recente arată că adevărata independență se construiește ulterior pe temelia primului an din viață al omului, în funcție de felul în care mama sau persoana care l-a îngrijit i-a răspuns la nevoile emoționale. Astfel de nevoi se exprimă în primul an de viață prin plâns.
Copiii ai căror mame sau îngrijitoare au reacționat imediat la disconfortul lor când erau bebeluși dezvoltă o abilitate mai mare de a face față stresului, de a susține relații interumane sănătoase și de a avea succes școlar. Într-un cuvânt, se bucură de o stimă de sine mai mare și prezintă cea mai mare șansă la o viață împlinită și echilibrată. 
Așadar, să punem bazele Școlii părinților – A fi părinte, învățând să fim părinți buni începând de la primele luni de viață ale copilului nostru!

Îl alini mereu sau îl mai lași și neconsolat?

Oare este adevărat că, dacă ții copilul prea mult în brațe, acesta va deveni mai nesigur pe el însuși și mai dependent de tine? Până nu de mult, în unele cercuri se vehicula ideea că mama nu trebuie să reacționeze imediat la plânsul copilului. Însă tot mai multe studii contrazic această teorie. Cei mai mulți experți le sfătuiesc pe mame să răspundă la aceste nevoi emoționale ale copilului, să îi fie alături imediat pentru a-l liniști.
Toți bebelușii se atașează în mod natural de persoana care le poartă de grijă, chiar și atunci când aceasta se poartă mai distant cu ei. Felul în care se formează acest atașament este un factor-cheie care influențează întreaga viață ulterioară a copilului (și a adultului care va deveni).

Prezența mamei îl învață pe copil să-și gestioneze în mod sănătos emoțiile
Atașamentul poate fi unul sănătos, securizant, sau unul nesigur. Copiii care își formează un atașament sănătos, securizant, își văd mama sau îngrijitoarea ca o sursă de mângâiere și confort. Aceasta se constituie într-o bază psihologică sigură și solidă, care le dă încrederea de a explora lumea și a se juca. Acești copiii duc dorul mamei când ea pleacă de lângă ei și se simt ușurați când o văd că se întoarce. Dacă o văd că vine la ei de fiecare dată când sunt supărați și plâng, ei își vor forma convingerea că au mereu alături pe cineva care le oferă protecție și siguranță. Pe această bază emoțională solidă, de încredere, ei își vor dezvolta o personalitate încrezătoare în forțele proprii, devenind adulți competenți și empatici, care vor putea forma atașamente puternice și de încredere și cu alte persoane din viața lor.

Aproximativ 35% dintre copii formează totuși atașamente nesănătoase, nesigure. Nu și-au putut forma convingerea că mama sau îngrijitoarea le este mereu alături când au nevoie de ea. Aceasta se întâmplă mai ales în familiile dezorganizate sau în cazul mamelor bolnave ori depresive, care nu pot fi mereu alături de bebeluși atunci când aceștia plâng. Uneori, astfel de copii fac eforturi nefirești de a atrage atenția mamei sau, dimpotrivă, renunță să mai încerce vreo conexiune cu ea.

Rezultatul este că devin extrem de dependenți (îi îngrozește plecarea mamei de lângă ei) sau capătă un grad inadecvat de independență pentru vârsta lor (abia dacă observă plecarea mamei). 
Alții sunt speriați sau se comportă haotic în prezența părinților. Sunt copii care, ca și adulți, vor deveni vulnerabili la probleme precum anxietatea, mânia sau depresia. Aceștia ar putea avea probleme și pe plan social, nu doar psihologic, fiind tentați să se dea mari și să fie neascultători în mod programatic, precum și nemotivați la școală.

Atașamentul nesigur

Cei mai mulți specialiști au ajuns la concluzia ca ceea ce face diferența între un atașament sigur și unul nesigur este reacția părintelui la nevoile emoționale ale copilului. Ignorarea, respingerea acestora sau reacția inconstantă și așadar imprevizibilă la aceste nevoi îi va crea copilului un tip de atașament nesigur. Acesta va fi afectat pe viață de un comportament distant, excesiv de controlator sau chiar abuziv și ostil al părintelui.

Atașamentul securizat: dependența transformată mai târziu în independență

Atașamentul sigur, sănătos, se creează atunci când părintele reacționează în mod constant cu sensibilitate și consolator la reacțiile copilului. Când copilul se simte mereu înțeles, capăăt încredere în el însuși și în cei din jur.
Conceptul-cheie al acestei teorii a atașamentului este că, în mod paradoxal, această dependență a copilului de părinte în prima parte a vieții duce în cele din urmă la independență ulterioară. Cu alte cuvinte, doar copilul care simte că poate conta pe părinți și că aceștia îi sunt mereu alături va putea vedea mereu lumea ca pe un mediu sigur, în care se pot descurca fără teamă și care paote fi explorat pe deplin.
Aceasta nu înseamnă să îi faci copilului pe plac în toate și să-i împlinești orice dorință. Ci să îi arăți atenție, să îi asculți doleanța și să i-o iei în seamă, chiar dacă nu i-o îndeplinești.
De exemplu, dacă bebelușul începe să plângă când vrei să-l schimbi, nu e cazul să renunți la acțiune și nici să te enervezi, ci să vorbești cu calm: „Știu că nu-ți place, dar o să te simți mult mai bine imediat, ai să vezi”. Nu cuvintele sunt importante, ci faptul că ești acolo, lângă copil, și îi dai de înțeles că îi vezi disconfortul. 

Primul an de viață este esențial pentru dezvoltarea copilului

Acest tip de atenție este esențial mai ales în primul an de viață, deoarece atunci creierul copilului se dezvoltă cu viteza luminii, mai ales partea dreaptă, care prelucrează emoțiile. Bebelușii nu rămân cu amintiri din această perioadă, dar se bazează pe experiență pentru a prelucra emoțiile. 

Ceea ce vor învăța va fi să apeleze la o persoană (mama, părintele, îngrijitorul) care să îi ajute să-și gestioneze stresul. Dar asta numai în cazul în care această persoană le-a fost alături cu iubire dintotdeauna. Răspunsul și disponibilitatea emoțională a părintelui la copil consolidează această legătură.

Iar acest atașament se va consolida încontinuu pe măsură ce copilul crește și explorează o lume înconjurătoare tot mai vastă. Chiar și adolescenții – poate mai ales ei – au nevoie de a-și simți părinții alături indiferent de reacțiile și acțiunile lor. Legăturile emoționale stabilite în primul an de viață cu părinții și consolidate de-a lungul copilăriei și la adolescență vor ajuta copilul să devină un adult dezvoltat firesc din punct de vedere psihologic și emoțional. Un astfel de adult va putea fi la rândul său un bun părinte pentru copiii lui.

Pentru mai multe informații despre cum poți deveni un părinte mai bun, accesează www.afiparinte.ro.
 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Ultima oră

23:30

Corbul și dragonul sau modelul politic ortodox

23:00

Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

22:49

Florin Palas: Kominternul n-o murit, dor un pic s-o odihnit!

21:10

SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

20:00

George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

19:22

Anca Alexandrescu: Nicușor Dan și-a mărit singur salariul și și-a pus și un bonus de 50%

19:13

NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"

19:00

Virgiliu Gheorghe: Sunt oameni care frecventează Biserica si vorbesc cu multa ură față de George Simion lăudându-l pe Nicușor Dan care susține homosexualismul, educația sexuală pentru copii și festivalul satanist UNTOLD. Ce legătură are cu Hristos?

18:57

Conferință AUR despre relansarea mineritului și metalurgiei în Munții Apuseni

18:21

Magdalena Radu: De ce îl votez pe George Simion

18:00

A ÎNCEPUT! VIDEO: Firul nevăzut al serviciilor secrete la 6 luni de la anularea alegerilor. Col. (r) SRI Ion Dedu dezvăluie ițele ședințelor CSAT și CCR care au produs lovitura de stat constituțională. Noi documente decriptate la ActiveNews

17:41

Patrick André de Hillerin despre apocalipsa intelectualilor: Cât de prost stau Cristian Preda și Tănase Stamule la calcule - FOTO-CAPTURI

17:25

Sorin Faur: ”În frunte cu Liderul, băsiștimea e fiartă”

17:05

George Simion: Sunt și voi rămâne alături de poporul român! Dialog cu asociațiile și sindicatele – primul pas spre o Românie condusă cu respect

16:20

Radu Soviani în Libertatea: Despre dubioasa intervenție a BNR pentru devalorizarea leului. Mugur ”Manole” Isărescu a rămas fără ceai de tei?