Mircea Platon, despre viziunea pe care Ministerul Educației o propune școlii din România: E, practic, un act de terorism cultural. Practic, prin acest program, românii vor fi antrenați să devină imigranți în propria limbă

De Andrei Nicolae  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eseistul și cercetătorul Mircea Platon critică noua viziune a Ministerului Educației asupra învățământului numindu-l un „act de terorism cultural”.

Într-un articol publicat în revista „Contemporanul” Platon argumentează afirmând că „prin acest program, românii vor fi antrenați să devină imigranți în propria limbă. Noțiunile și abilitățile primare care li se vor preda până la 16 ani îi vor lăsa incapabili să analizeze mesaje mai complexe, să facă analiza manipulărilor și sinteza cunoștințelor, să își rotunjească un orizont de cultură, să devină cetățeni reponsabili”.


Acesta scrie că insistența autorităților de a reforma, continuu, sistemul de învățământ românesc, „nu poate să indice decât intenția de a ne dresa întru demență senilă”.

„Ultima manifestare a acestor intenții malevolente a avut loc recent, când Ministerul condus de Ecaterina Andronescu și de experții de la Institutul de Științe ale Educației a emis un document intitulat: „Educația ne unește. Viziune asupra viitorului educației în România”. „Viziunea” ministerului asupra viitorului educației în România e una sinucigașă. Practic, avem în față un fel de scrisoare de adio a cuiva care urmează să își curme zilele. Și nu oricum, ci luând cu sine cât mai multe victime: copiii noștri. E, practic, un act de terorism cultural”, scrie Platon.
 
Mircea Platon consieră că „prin acest program, românii vor fi antrenați să devină imigranți în propria limbă. Noțiunile și abilitățile primare care li se vor preda până la 16 ani îi vor lăsa incapabili să analizeze mesaje mai complexe, să facă analiza manipulărilor și sinteza cunoștințelor, să își rotunjească un orizont de cultură, să devină cetățeni reponsabili. Soiul de alfabetizare funcțională la care îi va expune „viziunea” experților de la Institutul de Științe ale Educației nu va modela decât consumatori de sloganuri și de emoții, oameni capabili să descifreze enunțuri primare, dar incapabili să înțeleagă texte literare clasice sau să analizeze/ deconstruiască discursuri electorale sau clipuri electorale mincinoase”.

Conform acestuia, viziunea programului elaborat de instituția Ecaterinei Andronescu are obiectivul de a produce indivizi globalizați, un act de capitulare al României în fața marilor corporații.

„Practic, prin acest program, românii vor fi antrenați să devină imigranți în propria limbă. Noțiunile și abilitățile primare care li se vor preda până la 16 ani îi vor lăsa incapabili să analizeze mesaje mai complexe, să facă analiza manipulărilor și sinteza cunoștințelor, să își rotunjească un orizont de cultură, să devină cetățeni reponsabili. Soiul de alfabetizare funcțională la care îi va expune „viziunea” experților de la Institutul de Științe ale Educației nu va modela decât consumatori de sloganuri și de emoții, oameni capabili să descifreze enunțuri primare, dar incapabili să înțeleagă texte literare clasice sau să analizeze/ deconstruiască discursuri electorale sau clipuri electorale mincinoase.

Oamenii ieșiți din aceste combinate avicole de elevi vor fi pregătiți să trăiască în prezentul etern al ciclurilor economiei de consum, fără viziune diacronică, fără conștiință de sine sau de comunitatea din care fac parte. Se vor duce la culcare ori de câte ori li se va stinge lumina.


Școala, conform acestui document, are menirea de a asigura performanța individului în societatea globalizată, nu în sânul națiunii: „Succesul școlii este măsurat după modul în care fiecare copil ajuns la vârsta maturității se regăsește în cea mai bună variantă a sa la momentul respectiv și are implicit răspunsul la întrebarea „ce fel de om sunt, unde sunt bun în  societatea globalizată?”.

Cu alte cuvinte, acest program are în vedere producerea pe bandă rulantă de forță de muncă pentru nevoile economiei globale. E, în fond, un act de capitulare a națiunii române în fața marilor corporații. După exploatarea resurselor naturale, perioadă în care românii au luat drumul emigrației, descurcându-se în țările de destinație pe baza educației primite în sistemul de învățământ tradițional din România, guvernanții noștri vor să exploateze și resursa umană. Cine ne garantează că o vor face mai bine decât au făcut-o cu resursele naturale? Cine se poate lăsa la cheremul unor guvernanți care de trei decenii dovedesc că nu au un plan coerent pentru România și că nu pot negocia competent și onest în folosul națiunii?”.

Iată articolul integral:
 
SOS literatura română în școală! Ministerul Educației Artificiale


„Viziunea” ministerului asupra viitorului educației în România e una sinucigașă. Practic, avem în față un fel de scrisoare de adio a cuiva care urmează să își curme zilele. Și nu oricum, ci luând cu sine cât mai multe victime: copiii noștri. E, practic, un act de terorism cultural

Practic, prin acest program, românii vor fi antrenați să devină imigranți în propria limbă. Noțiunile și abilitățile primare care li se vor preda până la 16 ani îi vor lăsa incapabili să analizeze mesaje mai complexe, să facă analiza manipulărilor și sinteza cunoștințelor, să își rotunjească un orizont de cultură, să devină cetățeni reponsabili

Ministerul Educației (așa-zis) Naționale a avut o viziune. O halucinație. O nouă halucinație. Ca orice halucinație, e menită a ne uni”. Vorba lui G.K. Chesterton: „Nebunia nu e rodul evadării, ci al cedării, al instalării într-un mizerabil, strâmt, repetitiv cerc de idei, al dresării”. Insistența cu care, de mai bine de două decenii, sistemul de învățământ românesc a fost târât prin circuitul, repetitiv și mizer din punct de vedere intelectual, ideilor reformiste nu poate să indice decât intenția de a ne dresa întru demență senilă.

Ultima manifestare a acestor intenții malevolente a avut loc recent, când Ministerul condus de Ecaterina Andronescu și de experții de la Institutul de Științe ale Educației a emis un document intitulat: „Educația ne unește. Viziune asupra viitorului educației în România”. „Viziunea” ministerului asupra viitorului educației în România e una sinucigașă. Practic, avem în față un fel de scrisoare de adio a cuiva care urmează să își curme zilele. Și nu oricum, ci luând cu sine cât mai multe victime: copiii noștri. E, practic, un act de terorism cultural.

Conform documentului, învățământul va deveni obligatoriu încă de la vârsta de 3 ani. Învățământul primar va avea loc între vârsta de 6 și 12 ani și va fi organizat în două cicluri: primar inferior (trei ani) și primar superior (trei ani).  Conform acestui document, elevii vor avea învățător până în clasa a șasea.

Ciclul secundar e și el împărțit în două etape: secundar inferior (trei ani) și secundar superior (trei ani). Dacă învățătorului i se prelungește mandatul până în clasa a șasea, dirigintele dispare, înlocuit cu un „consilier de orientare profesională”: „Ciclul secundar inferior începe la vârsta de 12 ani, durează 3 ani, și se desfășoară în școli generale, sub îndrumarea cadrelor didactice specializate pe discipline și a unui consilier de orientare profesională, care este cadru didactic specializat în orientare profesională și preia rolul actual al dirigintelui”. Încă de la acest nivel, elevul va fi „ajutat” de sistem prin „consiliere școlară” să își „aleagă viitoarea profesie”.

Practic, această etapă marchează sfârșitul procesului de învățare așa cum s-a petrecut el din zorii civilizației și până astăzi. Astfel, documentul precizează că scopul „ciclului secundar inferior”, adică al gimnaziului, este socializarea cu pretext școlar: „Utilizarea timpului în această etapă vizează reducerea drastică a numărului lecțiilor tradiționale și ia în considerare alte modalități și contexte de învățare, cum ar fi proiectele, atelierele, activitățile din afara școlii, învățarea individuală etc. Se promovează învățarea prin cooperare, fenomenologică, astfel încât cadrele didactice să dirijeze procesul de învățare în contextul în care cunoștințele și abilitățile dobândite urmează să fie utilizate, pe cât de mult posibil, în afara sălii de clasă”.

Trecerea de la ciclul secundar primar la cel secundar superior, adică de la gimnaziu la liceu, se face pe baza unui examen al cărui coeficient de arbitrar e sporit prin introducerea componentei tehnice și a „recomandării consilierului de orientare profesională cuantificată ca procentaj din nota finală”: „Ciclul secundar inferior se încheie cu un examen standardizat diferențiat (teoretic și tehnic) care să permită evaluarea competențelor necesare continuării studiilor pe filiera teoretică sau tehnic profesională. Continuarea educației obligatorii în ciclul superior se va face pe baza examenului standardizat, a mediei generale cumulate pe cei trei ani la anumite discipline de studiu, precum și pe recomandarea consilierului de orientare profesională cuantificată ca procentaj din nota finală”.

La sfârșitul gimnaziului, se pot repeta unele din materiile celor trei ani într-un an pentru a obține o medie suprioară care va fi luată în calcul la admiterea în ciclul secundar superior: „La finele ciclului secundar   inferior, școlile pot oferi un program remedial, adaptat nevoilor specifice elevilor, care să permită parcurgerea într-un an a anumitor discipline, îmbunătățirea nivelului de competențe și a notelor obținute. La finele acestui an, media pentru ciclul secundar inferior se recalculează ca medie cumulată pentru patru ani, iar elevul va reintra în procesul de selecție pentru ciclul superior cu noua medie”.

Respingând acest document, profesorii din România grupați în USLIP l-au numit pe bună dreptate o „propunere științifico-fantastică” și au arătat, prinre altele, că sub aparența flexibilității „se îngrădește drastic accesul liber la învățământul superior al absolvenților de liceu” și prejudiciază grav educația elevilor români și meseria de profesor[1].

***

La nivelul gimnaziului se urmărește să se ,,dezvolte în principal interesul pentru științǎ, arte, studiu și muncǎ”, limba și literatura română, istoria, geografia fiind trecute pe linie moartă. Literatura română, conform acestei „viziuni”, nu mai e studiată și cronologic, în context istoric, ci doar ca „știință a comunicării” în limba română, asemeni limbilor străine, învățate și ele ca pure instrumente de comunicare, nu ca porți spre sisteme culturale complexe, structurate diacronic.

Studiul (dacă se mai poate spune astfel) românei – ca limbă și ca literatură – în ciclul secundar (gimnaziu și liceu) își propune obiective de un primitivism evident.

Astfel, la gimnaziu avem: „– Identificarea de fapte, opinii, emoții în mesaje orale sau scrise, în contexte familiare de comunicare – Exprimarea unor gânduri, păreri, emoții în cadrul unor mesaje simple în contexte familiare de comunicare – Participarea la interacțiuni verbale în contexte familiare, pentru rezolvarea unor probleme de școală sau de viață”.

Abia la liceu își fac loc rudimente de stilistică, retorică și abordare formală a unor texte non-colocviale: „ – Distingerea și interpretarea unei varietăți de texte și mesaje receptate în diverse situații de comunicare, inclusiv în contexte imprevizibile, formale și non-formale – Aprecierea calității estetice a textelor receptate – Exprimarea de opinii, idei, sentimente, argumente, contraargumente într-o varietate de contexte, inclusiv profesionale, formulând o diversitate de mesaje și texte – Participarea responsabilă și creativă la o diversitate de interacțiuni în contexte variate, inclusiv profesionale și sociale, prin respectarea unor convenții de comunicare”.

Practic, prin acest program, românii vor fi antrenați să devină imigranți în propria limbă. Noțiunile și abilitățile primare care li se vor preda până la 16 ani îi vor lăsa incapabili să analizeze mesaje mai complexe, să facă analiza manipulărilor și sinteza cunoștințelor, să își rotunjească un orizont de cultură, să devină cetățeni reponsabili. Soiul de alfabetizare funcțională la care îi va expune „viziunea” experților de la Institutul de Științe ale Educației nu va modela decât consumatori de sloganuri și de emoții, oameni capabili să descifreze enunțuri primare, dar incapabili să înțeleagă texte literare clasice sau să analizeze/ deconstruiască discursuri electorale sau clipuri electorale mincinoase.

Oamenii ieșiți din aceste combinate avicole de elevi vor fi pregătiți să trăiască în prezentul etern al ciclurilor economiei de consum, fără viziune diacronică, fără conștiință de sine sau de comunitatea din care fac parte. Se vor duce la culcare ori de câte ori li se va stinge lumina.

Identitatea noastră e construită prin narațiuni și tocmai narațiunea, altminteri prezentă în filme și în tot ce urmărește să vândă prin imagini un produs, e îndepărtată din modul de abordare – tematic, anti-cronologic și deci an-istoric – a literaturii române. Cu alte cuvinte, deși trăim într-o societate condiționată mediatic să recepteze fără filtru narațiunea saturată emoțional (supereroisme, supersuferințe șamd), narațiunea/ cronologia este eliminată din modul în care e structurată studierea literaturii române. Nu e aceasta o modalitate de a garanta îndepărtarea elevilor de înțelegerea propriei culturi, deci a propriei identități?

De altminteri, obiectivele „viziunii” sunt destul de clare, punctul de vedere din care a fost scris acest program fiind nu național, ci global. Iată, de exemplu, paragraful cu care se deschide acest document, premisa majoră a abordării: „Educația are și a avut dintotdeauna roluri multiple pentru individ și pentru         societate.

1. În primul rând, educația are implicații semnificative în prosperitatea economică a fiecărui individ în parte, a fiecărei comunități, a fiecărei națiuni. Tehnologiile și evoluția lor rapidă au modificat mediul de afaceri, procesele de producție și au dus concurența de la nivel local la nivel mondial. O forță de muncă bine educată este crucială în lumea contemporană, iar lupta pentru resursele naturale ocupă azi un loc secund, fiind devansată de lupta pentru resurse umane. Astfel educația a devenit treptat una dintre cele mai mari afaceri la nivel mondial și sectorul privat a preluat treptat o mare parte din responsabilitatea educației pe tot parcursul vieții”.

Școala, conform acestui document, are menirea de a asigura performanța individului în societatea globalizată, nu în sânul națiunii: „Succesul școlii este măsurat după modul în care fiecare copil ajuns la vârsta maturității se regăsește în cea mai bună variantă a sa la momentul respectiv și are implicit răspunsul la întrebarea „ce fel de om sunt, unde sunt bun în  societatea globalizată?”.

Cu alte cuvinte, acest program are în vedere producerea pe bandă rulantă de forță de muncă pentru nevoile economiei globale. E, în fond, un act de capitulare a națiunii române în fața marilor corporații. După exploatarea resurselor naturale, perioadă în care românii au luat drumul emigrației, descurcându-se în țările de destinație pe baza educației primite în sistemul de învățământ tradițional din România, guvernanții noștri vor să exploateze și resursa umană. Cine ne garantează că o vor face mai bine decât au făcut-o cu resursele naturale? Cine se poate lăsa la cheremul unor guvernanți care de trei decenii dovedesc că nu au un plan coerent pentru România și că nu pot negocia competent și onest în folosul națiunii?

Cine, în România de azi, ar vrea să își lase copilul la cheremul calificativului pus de un consilier profesional? Ce e acesta, un maistru de școală nouă, spoit cu ceva informatică și cu ceva rudimente psihopedagogice? Și, dacă sistemul de educație (fost de învățământ) din România are misiunea de a produce nu pentru structurarea națiunii, ci pentru nevoile economiei globale, cine i-a dat sarcina de a produce proletari globali și nu lideri? Românii care după 1989 au reușit să facă frumoase cariere în afara țării, au reușit acest lucru datorită școlii românești care, cu toate neajunsurile ei conjuncturale, a știut să compenseze pentru marele handicap al devalizării economiei românești de către clasa politică. De ce nu se spune în acest raport că învățământul privat din țările dezvoltate există tocmai pentru a suplini marele gol lăsat de un învățământ public dezvoltat pe coordonatele viziunii propuse de experții ISE? Cu alte cuvinte, în Occident se plătesc bani grei pentru ca elevii să facă, la școli private, lecții tradiționale, pentru ca să învețe – în condiții materiale superioare bineînțeles – cam ce se învață în școala românească tradițională.

România e prea săracă pentru a-și permite să își destructureze sistemul de învățământ. România nu are resursele financiare pentru a-și importa inteligențele și competențele, așa cum o fac țările avansate economic, dar cu sisteme de învățământ public golite de conținut și care, ca urmare, sunt silite să importe competențe din țări precum România.

***

De altminteri, citind paragraful despre „învățarea fenomenologică” și alte bazaconii, despre cum orele de predare tradițională vor fi înlocuite de învățatul acasă, de ateliere și de experiența virtuală, mi-am adus aminte că s-a lucrat intens la pregătirea acestei mișcări. Astfel, în România există deja, dezvoltat și susținut logistic de o rețea de oengeuri sprijinite financiar de Ministerul Educației, cu fonduri EUropene, un tutore virtual, Ioana. Acest „asistent de învățare” de pe NEXTLAB.TECH, care pune copiii sub tutela inteligenței artificiale, e primul blip pe ecranele noastre al unui întreg sistem de educație artificială.

Deja cei[2] care pledează pentru introducerea asistenților de învățare în sistemul de educație din România vorbesc despre imperioasa necesitate a acestei substituții. Cauza? Simplu: „Lipsa unui număr suficient de profesori bine pregătiți”.

Ni se spune că „într-o școală ideală fiecare copil ar trebui să aibă profesorul lui privat, așa cum Alexandru cel Mare l-a avut pe Aristotel”. Și că, de vreme ce acest lucru nu era posibil în școala tradițională, aceasta a putut doar să tipărească „un manual pentru fiecare copil”. Dar „astăzi, odată cu evoluția tehnologiilor și apariția inteligențelor artificiale, există posibilitatea de a construi așa-numitul Aristotel privat bazat pe inteligență artificială, adică fiecare copil să aibă Aristotelul lui privat, care să funcționeze pe bază de inteligență artificială. O să spuneți, profesorii vor dispărea. Nicidecum, profesorii naturali, umani, se vor înmulți pentru că la fiecare zece Aristoteli privați bazați pe inteligență artificială va fi nevoie de un profesor uman. Se va schimba însă rolul lor. Nu vor mai fi ei cei care vor tezauriza cunoștințele, ei vor fi mai degrabă niște facilitatori pentru implementarea unor scenarii”. Dar aceleași voci ne spun că, în economia 4.0, nu oamenii, ci mașinile au grijă de mașini.

Și, oare, nu e legitim să ne întrebăm dacă deprofesionalizarea cadrelor didatice, de care poate că unii profesori se bucură acum pentru că se traduce în mai puțină bătaie de cap la catedră, nu va determina diminuarea statutului lor profesional și, în cele din urmă, eliminarea lor în folosul inteligenței artificiale? E un scenariu plauzibil, în condițiile în care nimeni nu va vrea să cheltuiască prea mulți bani pe „educația” forței de muncă brută din România.

De vreme ce aceste platforme digitale oferă și „cyberateliere cu roboți și pentru imprimare 3D”, oare nu avem voie să bănuim că, odată îndepărtați din clasele unde nu li se va mai preda prea mult, acestea vor fi atelierele în care vor învăța copiii noștri începând cu vârsta de 12 ani? Probabil, din moment ce „tehnologia este gândită pentru școlile din România”.

Cine ar vrea ca programele Aristotelilor privați să fie scrise de oameni cu acuitatea istorică, empatia și complexitatea abordării precum cea a domnului citat mai sus? Acceptăm într-adevăr, de dragul firmelor de IT care vor să pătrundă pe piața educației din România, să transformăm sufletele copiilor noștri în teritorii de frontieră, în pustietăți bântuite de căutori de aur?

***

După cum spunea Jacques Barzun în articolul „De unde vin prostiile despre educație” („Where the Educational Nonsense Comes From”): „Numesc prostii orice plan sau propunere sau critică neglijând limitele date ale mersului la școală sau ale predării. A învăța însemnă a preda unor grupuri. Astfel, un plan care ar putea merge dacă ar fi  aplicat de un tutore înzestrat unui singur copil trăind continuu în aceeași casă devine o prostie când e propus pentru predarea la clasă într-o instituție menită a școli sute de copii sau într-un sistem național croit pentru milioane […]. Pentru a trage concluzia tuturor acestor definiții și considerații generale, trebuie să spunem că prostiile despre educație au de a face cu orice propunere sau promovare a altceva decât a ceea ce e obiectivul de bază al școlii, care e risipirea ignoranței”.

Note:
[1] http://www.tribunainvatamantului.ro/punct-de-vedere-uslip-iasi-educatia-ne-uneste/
[2] Pentru sursa citatelor car urmează, vezi alocuțiunea lui Răzvan Bologa la Primul Simpozion de Arheologie Didactică, Vaslui, 16 noiembrie 2018, minutele 1:20:30-1:38:37, aici: https://www.youtube.com/watch?v=ANT4HcOwUwE .



 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Nu numai Antena 3 delirează. Imagini de la un film de acțiune prezentate drept pregătirile legionarilor și mercenarilor lui Călin Georgescu de atacare a Capitalei - VIDEO ”HALUCINANT”

CĂLIN GEORGESCU - mesaj în miez de noapte:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Arsene 07.06.2019 03:43
    Principial consider ca ar trebui doua lucruri :

    Intai fiecare profesor trebuie considerat el insusi o institutie ,cu autonomie de formare a elevilor.In afara de o programa ,si aceea minimala ,nu maximala ,nimic nu trebuie sa-i fie impus.In acest fel ,fiecare profesor ar putea perpetua un mod specific de gandire ,o scoala proprie.Suma acestor profesori autonomi ,ar fi scoala romaneasca.Acum se incarca profesorii cu chestiuni birocratice ,tocmai ca sa nu poata preda.Profesorii nu sunt nici contabili ,nici masini de scris ,nici functionari publici ,sunt formatori de caractere ,de personalitati.Sau asa ar trebui sa fie.

    In al doilea rand ,educatia trebuie separata in educatie pentru sine si educatie pentru serviciu/job.Educatia pentru sine consider ca trebuie sa fie oarecum clasicista ,pentru sufletul tau de om ,autonomia ta de gandire ,iar cea pentru serviciu/job ,ar trebui sa fie facuta in momentul in care doresti sa te angajezi undeva ,avand deja pregatirea teoretica necesara ,si ar trebui lasata in seama institutiei lucrative respective.Notiunile teoretice pot fi de nivel de facultate ,ex. medicina ,ori care sa se poata prezenta in liceu ,ex. orice meserie lucrativa de tip mestesugaresc.

    In acest fel ,impunand inclusiv institutiilor sa fie pe post partial de scoli ,s-ar pastra sistemul de invatamant oarecum nealterat ,cu elasticitatea necesara schimbarilor tehnologice lasata pe seama institutiilor lucrative .

    Este clar ca reformele ce se tot fac ,prin schimbari consecutive fara rost ,sunt in detrimentul elevului.Se poate face predare diferentiata si la clasa ,fara profesori privati ,dar trebuie totusi profesori bine platiti.Ar putea ei sa se formeze ,cu conditia sa aiba suficienti bani pentru carti ,programe ,etc.

    Un profesor uman este absolut necesar pentru elev ,educatia pe computer este manipulatorie si insuficienta.
    Atunci cand este totusi buna ,se refera la o varsta matura ,si necesita deja o educatie bine facuta ,plus ,din nou banii necesari ,deoarece nu totul este free.

    De asemenea nu trebuie impus un timp de stat in clasa ,lipsa acuta a oxigenului ,distruge elevii.Trebuie impuse doar cunostintele de asimilat si absolvirea unor examene ,nu este treaba nimanui cum doreste elevul sa invete ,inclusiv prin ideea de scoala acasa.

    Existenta unor manuale bune ar trebui impusa.
    Manualele de analiza matematica mai vechi ,pentru cine a pus mana pe asa ceva ,dinainte de anii 70 ,sunt net mai bune decat astea noi.Lipsa unor manuale bune dovedeste reaua intentie a ministerului.

    Toate bune !
  • Arsene 07.06.2019 09:49
    Generalizand intreaga chestiune ,ar trebui ca totul sa fie conform dictonului din religia crestina; "Iubeste si fa ce vrei" ,cred al Ap. Pavel.In cazul nostru ,sa iubim invatatura ,si toate celelalte urmeaza in mod firesc ,inclusiv valoarea.Niciodata nu am invatat datorita asa zisei concurente de la scoala ,ci mereu ,deoarece mi-a placut sa citesc ,dar carti autentice.Plagiatul sare in ochii oricarui om normal ,nu trebuie neaparat soft de comparatie.Este vorba de inchegarea ,de coerenta ideilor ,de duhul cartii respective ,care se transmite corect doar daca lucrarea este scrisa ,gandita ,de autorul insusi.
    Profesorii trebuie sa predea pentru elev ,nu pentru timorarea acestuia.In aceste conditii nu ar fi deloc exclusa o clasa cu note maxime in totalitate ,daca profesorul considera ca toti au inteles materia; in fond acesta este scopul .Departajarea elevilor pur si simplu nu poate fi realizata de catre scoala.Un elev corect pregatit ,alege singur unde doreste sa lucreze ,se pregateste in consecinta pe locul de munca ,si reuseste.Nu e necesar ca cei asa zis slabi sa intre pe anumite posturi ,si cei buni pe altele .Orice post necesita oameni bine pregatiti ,fapt ce se poate efectiv realiza.Avand in vedere ca fiecare lucreaza ceva ,pana la urma ,indica faptul ca se pot distribui totusi locuri de munca .Atunci de ce sa nu fie distribuite in mod corect ,de ce unele se distribuie ca pedepse ,iar altele ca premii ?Intreaga paradigma ,adica premisa initiala, este una gresita si anticrestina.
    Nu vad cum un stat abstract si distant poate judeca mai bine decat profesorul de la clasa ,care a lucrat cu elevul ,il cunoaste ,si stie pe ce domeniu elevul face fata.Ma refer aici la profesorii autentici.Din nou concurenta ,bat-o vina...cum departajezi cand mai multi doresc acelasi post.Concursul are ceva aleator in el ,nu stii sigur cine il decide ,in fond.Un profesor autentic ,de exemplu ,ar trebui sa simta cine ii urmeaza la catedra ,si sa poata autonom desemna succesorul .In acest fel s-ar perpetua o scoala ,un mod de gandire.
    Desi ideea de concurs pare buna ,si pana acum tot asa a fost , paradoxal ,ceea ce s-a perpetuat ,cu toate concursurile ,a fost acelasi sistem comunistoid ,cu lovirea efectiva in valori ,in elite ,silite uneori sa renunte ori sa plece din tara.
    Desigur ,concursul ar trebui dat ,dar de catre profesor ,iar corectarea ar trebui sa fie publica ,astfel incat sa nu se poata nicidecum ascunde aranjamentele.

    Si cate si mai cate...

    Totul este pe dos !


    Toate bune !
  • Marian1 07.06.2019 10:15
    Copiii sunt o țintă în războiul psihologic care se poartă asupra noastră. Internaționaliștii au înțeles de mult că vor obține mai ușor o populație docilă, care să răspundă la orice comenzi, dacă încep îndoctrinarea (inclusiv cea homosexuală) de la vârste cât mai fragede (Abramburica vrea de la 3 ani - incredibil!).
    Toate instituțiile statului se pare că sunt în slujba globalimului; mai are puterea să-i apere pe acești copii!?
  • Arsene 08.06.2019 00:08
    Buna seara !

    Chestiunea nu este foarte complicata ,totusi.
    Daca au sansa unor parinti/bunici ,crestini ,copiii vor creste cumva cu protectia Celui Bun.
    Creativitatea lor este maxima ,trebuie invatati sa taca si sa faca.
    In scoala trebuie sa reziste cu rugaciune ,iar invatatura va fi pe cont propriu.
    Trebuie insistat pe lucrurile de baza ,nu pe cele de nivel inalt ,deoarece lupta se duce la nivel de fundamente.
    Sfarsitul vine atunci cand nu mai exista carare autentica ,de iubire crestina ,de la vecin la vecin.
    Depinde si cine sunt vecinii ,este vorba fireste de vecini ai sufletului tau ,nu neaparat vecini spatiali.
    Parintii trebuie sa fie ultima reduta ,sa-si educe si sa-si apere copiii.
    Dar am motive serioase sa cred ca Cel Bun va pazi tara noastra ,in vremuri tulburi ,motive concrete si deloc fanteziste.

    Vom vedea !

    Toate bune !
  1. CCR A DECIS ANULAREA TURULUI 1 AL PREZIDENȚIALELOR - DOCUMENT. ”LOVITURĂ DE STAT”!

  2. SOROS ATACĂ SIE. Motivul: Serviciul de Informații Externe NU SUSȚINE narativul anti-Călin Georgescu. BĂTĂLIA Soros-Trump pe pământ românesc e abia la început. Mai sunt 40 DE ZILE

  3. OPRIȚI LOVITURA DE STAT !

  4. S-A ÎNTORS MILIȚIA: Publicistul Iulian Capsali luat pe sus la Secție pentru activitatea de pe Facebook la 35 de ani de când a luptat în stradă contra comunismului VIDEO. OPERAȚIUNI similare în întreaga țară. NU VĂ FIE FRICĂ! AVERTISMENT: OPRIȚI ABUZURILE!

  5. CĂLIN GEORGESCU CHEAMĂ ROMÂNII LA VOT: ”Să fim duminică în fața secțiilor de vot din întreaga țară, pentru a vota.” RĂZBOIUL DIN UCRAINA POATE IZBUCNI DIN ROMÂNIA. I S-A TĂIAT LUMINA, CĂLDURA ȘI INTERNETUL! VIDEO LIVE la Anca Alexandrescu

  6. Intervenție nocturnă a lui Călin Georgescu: Suntem în Decembrie 1989. Este frig și democrația a înghețat. Presa nu mai este liberă. Se caută fabricarea de probe false. Se dorește spectacolul cătușelor și în ceea ce mă privește - VIDEO

  7. Reacția lui Călin Georgescu: Decizia CCR este O LOVITURĂ DE STAT GENERALIZATĂ. Poporul Român își cere drepturile în timp ce Sistemul corupt din România a făcut pact cu diavolul. Repet: Fortăreața lui Soros de aici A CĂZUT! - VIDEO

  8. Raport Final Covid: Am avut dreptate - virusul a fost de laborator, vaccinul, măștile și distanțarea nu au folosit la nimic. Cine plătește pentru denigrarea ActiveNews?

  9. ULTIMELE ZVÂRCOLIRI ale SISTEMULUI IOHANNIS: Declasificarea unor ”documente secrete” pline de banalități, speculații și interpretări, cu excepția STS. Jihadul anti-Georgescu declanșat de artificiul lingvistic ”AR FI FOST” susținut de un ”actor statal”

  10. Ciolacu anunță o alianță PSD-PNL-USR-UDMR și exclude o colaborare cu AUR: ”Facem o coaliție pro-europeană”

Ultima oră

15:26

România intră în Schengen terestru după 14 ani

15:13

Zuckerberg se gudură pe lângă Trump, dar cenzura Facebook e tot mai scârbavnică

13:50

Revista Femina îl propune pe Vasile Bănescu președinte al României: ”Are prima șansă”

13:24

Basilica: Cultele religioase din Spania critică abrogarea legii care protejează sentimentele religioase

12:30

ActiveNews își declară solidaritatea cu Realitatea TV și cu Anca Alexandrescu. Emisia postului va fi oprită azi timp de 10 minute pentru ”încălcări grave ale legislației audiovizuale”

12:15

RFK își propune Nora ca adjunctă la CIA pentru a dovedi implicarea agenției în asasinarea Unchiului său, JFK

12:00

Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfinției Sale Teodosie, trâmbița Adevărului de la Marea Neagră și Dobrogea apostolică!

11:33

Interviu cu avocatul Eugen Patraș, inițiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, care a primit o interdicție de a intra pe teritoriul ucrainean

11:08

Reputat analist italian despre cazul Georgescu: Democrația se aplică doar dacă învinge cine spun ei

11:00

Șeful OMS: Tratatul internațional privind pandemia ar putea fi încheiat în 2025

10:09

Guvernul R. Moldova declară Stare de Urgență în sectorul energetic. Cum va fi afectată România

09:45

Christopher Wray, ”coșmarul” lui Donald Trump, va demisiona din funcția de director al FBI

09:21

Experți citați de Euronews: Decizia CCR, neobișnuită și fără precedent la nivel mondial

09:06

Iulian Capsali: MANUALUL DE MANIPULARE "SOROS"

08:51

Ion Cristoiu: Am votat degeaba! Sunt tot Ei!