
FOTO: viva.ro

Coaliția pentru Familie lansa, în primăvara acestui an, programul „50 de propuneri de măsuri în sprijinul familiei”, printre acestea și legalizarea „educației acasă” (home schooling).
Iată că Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au hotărât ca începând anul acesta Sofia, fetița lor, în vârsta de 9 ani, să nu mai urmeze sistemul clasic de învățământ și să intre în sistemul home schooling.
Dana Nălbaru, Dragoș Bucur și Sofia au explicat, pe blogul „4 în Aventură”, ce i-a determinat să ia o astfel de decizie:
„Ne-am lovit de prejudecăți și știm că e abia începutul unui lung șir de provocări atât din partea societății, cât și din partea necunoscutului care ne așteaptă. Dar nu ne temem. Suntem împreună toți trei în această decizie și e una asumată.”
Decizia lor a fost luată din dorința ca Sofia să învețe „despre lucrurile care îi plac, fără constrângeri, fără competiții impuse, fără note sau calificative.”
Potențialul Sofiei a fost principalul factor în această hotărâre, precum și faptul că sistemul de învățământ actual este depășit pentru vremurile pe care le trăim.
Dragoș Bucur a povestit, pe blogul familiei, cum acesta a fost cel mai relaxat început de an școlar pentru Sofia:
„În prima zi de ne-școală Sofia a făcut primul curs de scenaristică, a stat 2 ore în fața calculatorului făcând MATEMATICĂ și altă oră jumătate învățând programare pe calculator la cursurile online Khan Academy.”
Sofia a mărturisit că a crezut inițial că este o glumă când părinții au anunțat-o că nu va mai merge la școală. S-a bucurat enorm însă când a auzit că va merge la cursurile care îi plac: karate, robotică, skateboard, dansuri, chineză, engleză, scenaristică, pictură și multe altele.
În prima zi de școală a avut scenaristică, unde a petrecut două ore foarte interesante: „După ce am ajuns acolo au urmat două ore super în care mi-am dezvoltat scenariul (o să fac un super film) și am discutat tot felul de lucruri pentru că sunt curioasă să știu cum să îl scriu. După o zi ÎN CARE M-AM ȘI JUCAT, am făcut o seară de lectură cu vecina mea, Maria, în timpul căreia am povestit despre unele cărți pe care le-am citit."
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Nu e vorba de școală-acasă contra școală de tip clasic. Problema o reprezintă înlcouirea materiilor consacrate cu studii de specialitate și activități extra-școlare, adică aproximativ ceea ce a urmărit mizeria asta de guvern de tehnoratați să implementeze în sistemul nostru de învățământ. Ce-i aia să înlocuiești limba română, istoria, geografia și matematica cu engleză, chineză, dansuri și skateboard!? Oare de dat cu placa pe roți are nevoie omul în viață? Chiar riști să ajungi un ratat dacă nu știi șcenaristică? Să fim serioși!
Pe lângă asta, părinții ăștia pun săracul copil să învețe de pe calculator de la 9 ani. Cunoaște cineva vârsta MINIMĂ recomandată de specialiști (specialiști adevărați) pentru folosirea calculatorului? Nu mai devreme de 21 de ani. Exact, 21 DE ANI! Dacă vrei să ai un copil bun. Dacă urmărești să ai un robot care știe să umble pe calculator și cam atât, poți să-l dai să învețe online de la Khan Academy începând cu 9 ani. Dar să nu te miri dacă mai târziu haba nu o să aibă pe ce lume trăiește. Citiți cărțile (sau urmăriți conferințele) profesorului Virgiliu Gheorghe dacă vreți să vedeți ce genocid produce consumul de televizor și calculator, mai ales la copii.
Poate că ar trebui să-i spună cineva acestui cuplu atât de deschis la actualitate că învățământul românesc, așa "depășit pentru vremurile pe care le trăim" cu e, produce pe bandă rulantă olimpici care mătură pe jos cu adversari proveniți din medii unde se practică un învățământ mult mai apropiat de modelul ales de ei pentru educația copilului lor. Ceea ce spun ei îmi amintește de declarațiile unui specialist de curte din Anglia de acum ceva vreme în urmă. Și dumnealui ne cataloga sistemul de învățământ ca aflându-se undeva prin secolul XIX. Și nici câteva luni mai târziu o fată de la noi a luat locul întâi într-o competiție de dezbateri în limba engleză (deci în limba lor maternă), ținută în Anglia, la ei acasă. Concluzia mea a fost că, în cazul ăstă, sistemul lor de învățământ de cel puțin de secol XVIII.
Orice pom după roade se cunoaște. Eu cred că roadele sistemului nostru de învățământ se văd în rezultatele acestor olimpici și nu în mult prea mediatizatele rezultate slabe ale unora sau altora, la BAC sau oricând altcândva. Poate că ar fi mai bine să nu mai dăm vina pe profesori, materii, pe școală în general și să vedem că adevărații vinovații sunt javrele de la conducere care fac tot ce pot să pună bețe în roate profesorilor ce urmăresc să facă oameni din elevi (deh! se cam supără stăpânii că nepoțeii lor au fost surclasați de niște coate-goale din România aia) și elevii înșiși, mult prea ocupați de facebook și telefonie mobilă ca să mai aibă timp și de învățat.
În concluzie cred că e o greșeală să înlocuiești școala cu o serie de activități extra școlare. Riști să te trezești cu un copil care la 20 de ani înafară să facă ceea ce-i place nu e în stare de mai nimic.
În viață trebuie să faci și ce nu-ți place. Dacă toți ar face numai ce le place ar fi anarhie.
Bine ar fi ca părinții să poată impune, în școlile publice, limite aglomerării cu elemente nefolositoare.