

Că românii care trăiesc în țară și în străinătate nu cunosc credința în care sunt botezați sau cununați nu mai este o noutate. Din păcate, din această stare de fapt rezultă o atitudine conform căreia în Biserică este voie să se facă orice, oricum, oricând. Această atitudine este încurajată și de atitudinea delăsătoare a unor preoți, care nu știu sau nu vor să explice enoriașilor regulile pentru cei care vor să se considere ortodocși.
Un astfel de caz s-a petrecut zilele trecute în Italia, în cadrul Parohiei Sf. Ilie Tesviteanu de lângă Roma. La ușa preoților s-a prezentat un cuplu de români care au dorit să-și boteze fiul în credința ortodoxă, dar căruia i-au ales ca naș o persoană catolică.
ORANGE: REDUCERI COOL PENTRU O VARĂ FIERBINTE. CLICK AICI
Preotul Gabriel Andriuță (FOTO) le-a explicat acestora că nașul copilului nu este o persoană oarecare, ci chiar garantul credinței ortodoxe a copilului și că nu poate fi catolic sau orice altceva decât ortodox, pentru că astfel s-ar încălca chiar sensul botezului.
Reacția familiei în cauză a fost de tip feudal: argumentând că au dat bani pentru construcția schitului, au afirmat că preoții trebuie să le facă pe plac. Părintele Andriuță nu a cedat și i-a rugat să renunțe la nașul catolic și să aleagă un creștin-ortodox, ba chiar l-a lăsat și pe italianul respectiv să asiste de aproape la slujbă - fără să participe, dar fără folos.
„Creștinii” români nu s-au lăsat înduplecați și au ținut-o pe-a lor. În aceste condiții, în care se încalca chiar esența credinței, preotul Andriuță a refuzat să slujească botezul, stârnind mânia familiei „creștine”. Surse din Italia ne-au declarat că motivația familiei era una financiară, dat fiind faptul că italianul respectiv este o persoană foarte bogată.
Mai mult, pentru gestul său curajos și mărturisitor, preotul Andriuță s-a trezit criticat și într-un soi de revistă online editată de niște români din Italia, mai precis siteul emigrantul.it.
Pentru a ne lămuri dacă preotul Andriuță a procedat corect, am stat de vorbă cu teologul Marian Maricaru, cel care a avut bunăvoința să ne explice ce înseamnă botezul și nașii.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
”Preoții ar trebui să facă mai multă cateheză înainte de a boteza și de a cununa, pentru că poporul duce lipsă de așa ceva”. În sfârși, v-ați dat seama! Dacă-mi permiteți, vă sugerez să aveți în vedere și pregătirea preoților, mai ales a preoților care vor face cateheză cu enoriașii.