Colonel SRI, acuzații infernale: Mihai Șora a trimis intelectuali în pușcăriile comuniste. EVZ: Șora a fost recrutat de KGB în 1938 de amantul Anei Pauker, stalinistul Eugen Fried, și s-a ocupat la Paris de fiica lor, Mașa Birnbaum, născută în Moscova

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

Mihai Șora în postură de ministru FSN/GDS în 1990 (st) și de agent KGB în 1943 (dr), recrutat în Franța de Eugen Fried (centru), fost amant al Anei Pauker

Mihai Șora în postură de ministru FSN/GDS în 1990 (st) și de agent KGB în 1943 (dr), recrutat în Franța de Eugen Fried (centru), fost amant al Anei Pauker

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filosoful Mihai Șora a fost implicat în condamnarea, în februarie 1960, a intelectualilor de dreapta din dosarul Noica-Pillat, a afirmat colonelul (r) SRI Tudor Păcuraru în podcastul HAI România de la Evenimentul zilei.

Pe baza mărturiilor lui Șora, ca martor al Securității, 23 de personalități, între care Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu ori Păstorel Teodoreanu au înfundat pușcăriile, unii avînd condamnări de 25 de ani.

Fostul colonel SRI a avut acces la dosare secrete care arată despre implicarea filosofului Mihai Șora în structurile KGB, în perioada studiilor sale din Franța, se afirmă în EVZ. Însă calitatea de agent KGB a continuat și la revenirea în România, fiind cooptat de apropiata sa Ana Pauker – pe care o cunoștea bine de la Paris – în structura Ministerului Afacerilor Externe, pe care aceasta îl conducea: „Cum a părut aici cum a fost nimit șef de cabinet la Ana Pauker. Aici încap niște comentarii. O cunoștea din 1938, fiind recomandat de fostul său amant Eugen Fried” - cel care l-a și recrutat pe Șora în Franța, mai spune colonelul.

Vedeți și 6 martie 1945 - 26 decembrie 1989: DUPĂ NOI, VOM VENI TOT NOI

„Era agent al puterii de la București, care era un guvern de ocupație pus de Moscova. Ca urmare a acestei notorietăți, a fost supus unei anchete discrete a Centrului Național Român. Era o ramură a DST-ului, care a conchis că dânsul este agent sovietic. I s-a făcut ordin de expulzare și în 1948 a apărut la București”, a relatat Tudor Păcuraru.

După plecarea Anei Pauker de la minister, Mihai Șora a fost tras pe dreapta („l-au mazilit”) și a preluat conducerea Editurii de Stat. Potrivit colonelului Păcuraru, Șora a fost reactivat ca agent KGB, alături de alți doi agenți locali, unul fiind Zigu Ornea (care a fost până la moartea sa editorialist la Dilema lui Andrei Pleșu).

„În 1957 au început arestările. KGB a trimis la confrații săi socialiști, printre care se număra Securitatea română, liste și specialiști. Printre țintele desemnate a fost Constantin Noica. Noica era agent britanic încă din 1936 și a fost agent britanic până la moartea sa. (…) S-a organizat o echipă mixtă, un vechi agent al KGB-ului, șeful ca era Mihai Șora, în acel moment de 20 de ani, secondat de alți doi agenți ai Securității locale, Pavel Apostol și Zigu Ornea”, a afirmat Tudor Păcuraru.

Invitatul jurnalistului Mirel Curea în podcastul EVZ a dat detalii și din ancheta lotului Noica – Pillat, una dintre cele mai controversate procese din perioada care a însoțit instaurarea comunismului de tip sovietic în România. Astfel, subliniaza fostul ofițer SRI, Mihai Șora a avut un rol cheie în trimiterea după gratii a 23 de personalități ale României acelei epoci tulburi.

„Al doilea martor al Securității în acest proces a fost Zigu Ornea. (…) Acest triumvirat a băgat după gratii 23 de opersoane. Al 24-lea nu a apucat să vadă pușcăria fiindcă a murit în anchetă. (De fapt, au fost doi anchetați în această situație n.n.) Între ei citez, Nicu Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Păstorel Teodoreanu. S-au împărțit 174 de ani de muncă silnică și 94 de ani de închisoare. Șora a fost martorul Securității. A vorbit despre relațiile de spionaj ale lui Noica cu Comitetul Național Român, creația DSF, contraspionajul francez. Aceste relații se făceau prin cunoscutul ”bandit” Emil Cioran”, a mai afirmat colonelul.

De menționat că dintre zecile de anchetați în lotul Noica-Pillat, mulți au fost arestați, alți cîțiva au fost anchetați în stare de libertate, dar condamnați, cu toții avînd și averile confiscate, în timp ce numele invocate de colonelul SRI, Mihai Șora și Zigu Ornea au fost printre puținii care – ”miraculos și arbitrar”, conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului – nu au fost nici arestați, nici condamnați.

Vedeți și LISTA LUI SOROS. Cine sunt oamenii care au schimbat România, cu sau fără voia noastră: miniștri, demnitari de rang înalt, jurnaliști

Șora a continuat să fie redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, pînă în 1969. Condamnații din lotul Noica au ieșit din închisoare în 1964, cu prilejul amnistierii generale a deținuților politici.

InPolitics

Citiți și EVZ: Agentul sovietic Mihai Șora, recrutat la Paris de șeful spionilor KGB din Franța, Eugen Fried

Nota ActiveNews: Conform biografiilor online, stalinistul Eugen Fried (foto sus cu Mihai Șora în două ipostaze), a fost unul dintre amanții Anei Pauker, cu care aceasta a avut și un copil, o fiică, la Moscova, adusă ulterior în Franța unde a și crescut.

Din lucrarea „Români în exil, emigrație și diaspora – Documente din fosta Arhivă a CC al PCR”, volum editat de fostul Institut Național pentru Memoria Exilului Românesc, aflăm dintr-un Raport către Secția Relații Externe a CC al PMR aflat la Arhivele Naționale și semnat de Matei Cristescu, intitulat „Câteva impresii din Franța” că, într-adevăr, în 1947 ambii soți Șora lucrau în cadrul Legației comuniste, care era preocupată, între altele, și de acomodarea fiicei Anei Pauker în Franța după moartea lui Fried. Ana Pauker îi rămăsese datoare lui Șora pentru asta.

Mașa (Maria Masha Birnbaum, născută Fried), una din fiicele tovarășei Ana, a fost făcută cu militantul comunist Eugen Jeno Fried, care s-a recăsătorit cu prima soție a liderului comunist francez, Maurice Thore, Aurore, și s-a stabilit în Franța. Maria Masha Birnbaum s-a născut pe 22 decembrie 1932 la Moscova și a decedat pe 4 iunie 2020 în Israel.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Pixelu Albastru 07.03.2023 05:43
    Nici nu era nevoie să vină un sereică să ne spună că micuțul bolșevic a fost agent KGB! Doar urmărind traseul formei de viață nu ai cum să nu observi tiparul agentului sovietic.
  • Patriot Roman 07.03.2023 13:19
    M-am trezit tastind dupa doua guri de mitilic ca sa ma aflu si eu in treaba..Ma plateste raionu Tiraspol..
  • FlorinG 08.03.2023 14:15
    Cam multi evrei in tot ce inseamna comunism, stalinism, anarhism, terorism.
  • Carbid 08.03.2023 23:50
    ...Cam toți!
    Dintre toate inchisorile Aiud, Gherla, si toate celelalte cu deținuti politici, una singură nu a avut ca director un evreu...in rest TOATE!
Ultima oră

22:18

Părintele Ioan Istrati: “Vă spun o taină. 90% din realitatea ființei e inaccesibilă simțurilor trupului”

21:30

S-a făcut dreptate pentru elevul Vlad Țăranu, cu ”Basarabia e România”! Victorie a societății civile normale: Sancțiunea i-a fost anulată! EXCLUSIV

21:14

139 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române: „Nerecunoscând nici o altă autoritate fără numai pre Mântuitorul Dumnezeu–omul”

20:34

Proteinele Spike ajută celulele canceroase să supraviețuiască și să reziste chimioterapiei. “Vaccinurile” Covid pot avea efecte similare - studiu realizat de Brown University

19:30

RĂZBOIUL MONUMENTELOR, MONUMENTELE RĂZBOAIELOR. ȘI NU NUMAI... Mihai Ogrinji despre Monumentele Basarabiei și opera de refacere a lor dusă de avocatul Iulian Rusanovschi

18:40

Pfizer a ales conștient să nu informeze autoritățile de reglementare despre fragmentele de ADN din vaccinurile Covid, dezvăluie un înalt oficial de la Health Canada

17:40

Trump – Al doilea Pact cu Diavolul: După Covid, Războiul...

17:06

Programul pelerinajului de Florii din București

16:45

Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 66 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)

15:55

Urmărire ca în filme în Botoșani: Poliția a folosit 61 de gloanțe pentru a opri un tânăr de 25 de ani care nu a oprit la semnalele agenților. Bărbatul a fost stabilizat, dar cu leziuni grave

15:36

Mihai Tîrnoveanu: Vlad Țăranu ne spune că Basarabia este România. Acest nume predestinat a meritat să fie pedepsit pentru că militează pentru reunire?

15:10

Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)