
Vineri, 14 decembrie 2018 în incinta Sălii Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași a avut loc lansarea cărții Războiul Monumentelor - soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord și Transnistria în perioada 1918 - 1944. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.
Această carte reprezintă rodul a 6 ani de cercetare prin arhivele de la București, Iași, Vaslui, Cernăuți, Suceava, Ismail și Chișinău cu ocazia campaniei de restabilire a monumentelor înălțate în perioada interbelică în Basarabia.
Volumul are peste 700 de pagini și 900 de poze, fiind structurat pe județe, iar fiecare localitate este inclusă în ordine alfabetică. Lucrarea a fost editată și redactată de Editura Cu Drag, fiind tipărită la Tipografia Centrala din Chisinau într-un tiraj de 1 000 exemplare.
Ideea titlului îi aparține regretatului arhitect Eugen Bâzgu, care a proiectat Monumentul celor Trei Martiri: Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, instalat în parcul Catedralei mitropolitane ”Nașterea Domnului” din Chișinău.
Cartea cuprinde materiale de arhivă privind soarta monumentelor interbelice, însă autorul nu s-a oprit aici ci a mers personal în Bucovina de Nord, în Bugeac și în zeci de localități din Republica Moldova pentru a reconstitui soarta unor monumente a căror memorie părea pierdută. De asemenea, Iulian Rusanovschi a restabilit 20 de monumente în Basarabia, relatând despre acest fapt în paginile lucrării.
Cartea reprezintă un omagiu adus Centenarului Marii Uniri și o rază de speranță că într-o bună zi, Basarabia va reveni acasă. Ea poate fi achiziționată de pe rafturile Librăriei Sophia.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.