

La împlinirea a 77 de ani de la nota ultimativă dată de sovietici către români pentru cedarea Basarabiei, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a încercat o mișcare de imagine, organizând pe malul Nistrului la Holercani o întâlnire cu jurnaliști de la Tiraspol și Chișinău.
Cu această ocazie, Dodon a declarat că în perspectiva reunificării statului și reglementării transnistrene, s-ar putea discuta și grafia în baza căreia va funcționa limba oficială a Republicii Moldova – latină sau chirilică, scrie evz.md.
Pentru a plusa în fața liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Dodon a criticat România și UE, afirmând că una din prioritățile sale este introducerea Istoriei Moldovei drept materie obligatorie în școli. „Istoria Moldovei este sarcina mea numărul unu”, a spus Igor Dodon. El a venit și cu alte propuneri, cum ar fi că ar dori ca din staff-ul său prezidențial care pleacă peste hotare să facă parte și membri ai regimului separatist de la Tiraspol.
Din momentul câștigării alegerilor din Republica Moldova, Igor Dodon a susținut permament că limba moldovenească este diferită de cea română.
Deși Curtea Constituțională de la Chișinău a decis că limba oficială este româna, există încă un curent care susține existența unei așa zise limbi „moldovenești”, diferită de cea română. Acest curent a fost inventat și promovat de Moscova, apărând pentru prima oară în anii interbelici, atunci când URSS a înființat o așa-zisă Republică Moldovenească în dreapta Nistrului. Și astăzi, ideea unei națiuni și a unei limbi moldovenești este susținută tot de agenții de influență ai Moscovei.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Norma ca limba lui moldoveneasca e diferita: sta mai mult prin fundurile de la Moscova...