Legătura dintre cer și pământ

De Octavian Metoni  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alături de Turneul celor șase națiuni, Cupa Mondială la fotbal sau Olimpiadele, fie ele de vară sau de iarnă, concursul care începe la sfarșitul anului reprezintă o tradiție, neexistând, practic, săritor care să nu realizeze că aici poate da dovada valorii sale. Poate părea multora o exagerare, dar la fel cum hocheiștii din NHL ar da oricând 10 titluri mondiale pentru o singură Cupă Stanley, la fel și acești "Zburători": ar prefera să câștige acest turneu mitic, decât să câștige titlul mondial.

Al doilea Anschluss

Două țări au dominat, dintotdeauna, sportul alb, Germania și Austria, așa că nu este de mirare faptul că turneul se desfășoară acolo, două probe fiind in prima dintre ele, la Oberstdorf si Garmisch-Partenkirchen, celelalte două în "țara valsului", la Innsbruck și Bischofshofen. Patru pentru un titlu suprem. Desigur că nordicii sau elvețienii, chiar francezii sau italienii ar putea contesta supremația teutonilor în schi, dar tradiția si continuitatea sunt, în mod clar, de partea germanofonilor. Concursul începe chiar astăzi, la Oberstdorf, cu calificările. Urmează Garmisch, în 31 decembrie și 1 ianuarie, Innsbruck, pe 2 și pe 3 ianuarie și Bischofshofen, pe 5 și 6 ianuarie. Se anticipează că vor fi cel puțin 100.000 de spectatori, în timp ce 25 de posturi de televiziune vor prelua în direct evenimentul care, pentru iubitorii acestui turneu reprezintă un fel de Revelion sportiv, având în vedere că este organizat la trecerea în Noul An.

Un scurt istoric

Era scris din noaptea timpurilor ca "Four Hills Tournament", "Turneul celor patru dealuri" într-o traducere mot-a-mot, să se eternizeze și să devină un fel de măsură a timpului pentru locuitorii acelor locuri. Exista, încă din 1921, tradiționala "Săritură de Anul Nou", organizat fără pauze pănă în 1951 (deci, chiar și în timpul celui de-a doua conflagrații mondiale) când, un grup de șase săritori care participau la o competiție nocturnă, la Seegrube, un pic mai jos de Innsbruck, au avut ideea de a lansa competiția respectivă.

Ciudațenii ale vremurilor

"Pe timpul acela, nu era o separare clară, așa cum este astăzi, între boberi, săniori, săritori sau schiori. Treceam de la o probă la alta fără nicio jenă și vă spun sincer că regret acea perioadă. Sigur, nu puteam avea performanțele de astăzi, nu exista profesionismul care a început să devină regulă de la sfârșitul anilor 60, dar atunci era vorba și de puțină distracție", spune Hans Ostler, 84 de ani, singura persoană care mai amintește de prima ediție. Atunci, la debut, a fost secretarul competiției, astăzi este președinte de onoare. "Nu mi-era frică de trambulină, niciunui schior mediu, de altfel. Când l-am întrebat pe Tomba dacă nu ar fi dispus să sară, fie doar pentru amuzamentul publicului, și-a făcut semnul crucii. Invers, l-am întrebat pe Malysz dacă nu ar dori să participe la un slalom, iar acesta mi-a răspuns că nu vrea să devină bătaia de joc a copiilor. Acum, ce-i drept, nu prea poți compara trambulinele de atunci cu acestea din ziua de azi. Pai, atunci săream de la 75 de metri, acum de la 140". mai adaugă el.

Germanii și războiul, eterna problemă

La început, la câțiva ani după război, visul de urca pe cele patru înălțimi a învins teama, chiar ura care era îndreptată și dirijată asupra germanilor.

Comandourile pe schiuri conduse de Otto Skorzeny nu fuseseră uitate, dar ironia consta în faptul că temutul "Om cu cicatrice" era nativ austriac, de fapt. Instalațiile erau în paragină, să călătorești în Austria sau în Germania era o adevărată aventură, trebuia să ceri viză, dar americanii care controlau zona te puteau trimite înapoi fără nicio explicație, chiar dacă obțineai viza, care costa, oricum, câteva sute de mărci vest-germane. Bineînțeles, sportivii germani nu au avut dreptul să se deplaseze în Austria, ceea ce pentru ei însemna doar să treacă muntele cu telefericul în partea cealaltă. Abia peste câțiva ani au obținut dreptul de a se reintegra lumii sportive. De altfel, puțină lume știe că Germania a fost împărțită în trei, nu în doua entități, așa cum spune istoria oficială. Al treilea teritoriu, care a avut inclusiv o națională de fotbal care a participat la preliminariile pentru Cupa Mondială de la Berna, a fost Saarland, Regiunea Saar, teritoriu controlat de armata franceză de ocupație. Culmea este că Germania de Vest, care avea să câștige titlul mondial în Elveția 1954, s-a duelat, în meci decisiv, cu... Saarland!!! Dar, aceasta este o altă poveste... Oricum, pe data de 1 ianuarie 1953, 20.000 de spectatori au salutat cu mare entuziasm competiția inaugurală postbelică la care s-au prezentat 50 de sportivi.

Vremuri grele

La inceput, sportivii își plăteau drumul, organizatorii nu asigurau decăt cazarea", își amintește Hans Ostler. "Echipele veneau cu mașinile, iar norvegienilor, spre exemplu, le erau necesare 14 sau 15 ore ca să ajungă la noi. Să stai la hotel a devenit ceva obișnuit abia din anii 60, la început oamenii dormeau în internatele școlilor sau chiar în cazarme militare! Dar, ceea ce conta pentru ei, era faptul că puteau să zboare. Visul avea să devină realitate! Ce seri am petrecut împreună. Nu vă ascund faptul că pe vremea aceea alcoolul nu era interzis sportivilor... Până în anul 1996, organizam încă serate, restaurantele ne făceau reduceri serioase și ne lăsau în plata Domnului și după ora de închidere. Astăzi, însă, sportivii nu mai au deloc timp liber", constată Ostler.

Probleme, probleme...

Să spunem că deși turneul în sine este demn de toate superlativele, au fost și destule obstacole neașteptate care au pus la grea încercare pe organizatori și pe sponsori. Începând cu ediția din 1972 a fost nevoie, practic în fiecare an care a urmat, de zăpadă. În medie, erau necesare 100 persoane, 22.000 de ore de muncă și 300 călătorii dus-întors pentru a aduce la fața locului 4500 de metri cubi de aur alb. "Aduceam la Garmisch zăpadă pe care o căram cu camioanele de la Wetterstein, dar să nu vă imaginați mijloacele de transport uriașe de azi. Păi, ca să amenajem trambulina ne erau necesare cam trei sau patru săptămâni", precizează bătrânul. Abia din 1994 a apărut zăpada artificială, dar chiar și așa, la ediția din 2007 un curent de aer cald a topit zăpada ca prin minune, drept pentru care proba de la Innsbruck a trebuit anulată, iar câștigătorul a fost decis de numai trei probe, fapt unic în istoria competiției.

Sven a aterizat din cer

Cu trei victorii de etapă în acest sezon, la Nizhny Tagil (Rusia), Titisee-Neustadt (Germania) și Engelberg (Elveția), Richard Freitag (26 ani) se anunță mare favorit. Presiunea este semnificativă, întrucât Germania nu a mai câștigat Turneul celor patru trambuline de la parcursul perfect al lui Sven Hannawald, din sezonul competițional 2001/2002, atunci când, pentru prima dată în istorie, un sportiv a câștigat toate cele patru etape din "Four Hills", și, evident, și trofeul de campion. Junshirō Kobayashi (Japonia),  Jernej Damjan (Slovenia), Andreas Wellinger (Germania) și Anders Fannemel (Norvegia) au repurtat victorii în Cupa Mondială de la startul acestui sezon.
Pentru a vă da seama de dificultatea competiției, să spunem că singurul sportiv care a învins, în același an, la toate cele patru trambuline, este germanul Sven Hannawald. "Sven a aterizat din cer", titra cotidianul Die Welt. "Este un vis, dar sunt convins că orice sportiv s-ar mulțumi să câștige barem la o singură trambulină. Deja înseamnă că ai intrat în legendă", spune finlandezul Janne Ahonen. Dar, pentru amatorii de statistici, iată câteva din recordurile competiției:
  • 5 este recordul de victorii în turneu: Janne Ahonen, la edițiile din 1998-99, 2002-03, 2004-05, 2005-06 și 2007-08.
  • 1 singur sportiv a câștigat înregistrând victorii la toate cele patru trambuline: germanul Jens Weissflog, în anii 1984, 1985, 1991 și 1996, dar niciodată în același concurs.
  • 10 victorii individuale au, la egalitate, Weissflog și norvegianul Bjørn Wirkola, acesta din urmă fiind și un foarte bun... fotbalist!
  • 1 săritor, Sven Hannavald, a câștigat competiția cu victorii pe linie, la ediția din anul 2001-2002.
  • 104,4 puncte diferență față de al doilea clasat, la ediția din anul 2001, cea mai clară victorie în turneu: Adam Malysz din Polonia.
  • 16 titluri au adunat sportivii din Germania, Austria și Finlanda, cele trei țări împărțind primul loc în clasamentul celor mai multe trofee la general în Turneul celor patru trambuline

Recordurile celor patru trambuline:

  • 30 decembrie 2003 Oberstdorf, Germania Schattenbergschanze K-120 143.5 m Sigurd Pettersen, Norvegia
  • 1 ianuarie 2008 Garmisch-Partenkirchen, Germania Olympiaschanze K-125 141.0 m Gregor Schlierenzauer, Austria
  • 4 ianuarie 2004 Innsbruck, Austria Bergiselschanze K-120 136.0 m Adam Małysz, Polonia
  • 6 ianuarie 2005 Bischofshofen, Austria Paul-Ausserleitner K-125 143.0 m Daiki Ito, Japonia

Înainte de mustața zburătoare

Ca o curiozitate, în anul 1965, polonezul Stanislaw Marusarz, medaliat cu argint la Mondialele de la Lahti, 1938, s-a prezentat la Garmisch și a cerut organizatorilor să fie lăsat să sară. Având în vedere că veteranul leșilor avea 53 ani și nu mai participase la nicio competiție oficială de nouă ani, a fost nevoie de semnătura sa pe un act care îl făcea responsabil de un eventual accident. Omul a dat cu pixul, a împrumutat schiuri și clăpari de la un săritor finlandez și a reușit să atingă 66 metri, spre entuziasmul tribunelor. De atunci, nu a mai fost permis niciodată foștilor sportivi să mai participe la competiție, fie chiar și în afara concursului. 

Programul complet al Turneului celor patru trambuline:
  • vineri, 29 decembrie - Oberstdorf, Germania - calificări
  • sâmbătă, 30 decembrie - Oberstdorf, Germania - finala
  • duminică, 31 decembrie - Garmisch-Partenkirchen, Germania - calificări
  • luni, 1 ianuarie - Garmisch-Partenkirchen, Germania - finala
  • miercuri, 3 ianuarie - Innsbruck, Austria - calificări
  • joi, 4 ianuarie - Innsbruck, Austria - finala
  • vineri, 5 ianuarie - Bischofshofen, Austria - calificări
  • sâmbătă, 6 ianuarie - Bischofshofen, Austria - finala
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  6. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:08

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan a fost candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS