
Foto: Arhivă

Irina Bazon: În anul 2020 ați publicat cartea „Deșcolarizarea României. Scopurile, cârtițele și arhitecții reformei învățământului românesc”. Am dori câteva detalii despre cum a avut loc acest proces al deșcolarizării și ce consecințe a avut asupra societății și asupra copiilor și tinerilor.
Mircea Platon: Deșcolarizarea României a fost procesul prin care elevii au fost deposedați de cunoaștere și de caracter. Procesul s-a desfășurat conform unor metode elaborate în Occident de către echipe de experți și puse apoi în aplicare de mari instituții internaționale care funcționează ca bănci de memorie instituțională a reformei. Nu s-a lucrat la întâmplare, ci metodic. Lucrul e dovedit de faptul că în România s-au parcurs exact aceiași pași ai deșcolarizării care s-au parcurs în, de exemplu, SUA sau Franța. În SUA s-a început din anii ‘50, în Franța, din anii ‘70. La noi, în anii ‘90. Sloganurile, manipularea mediatică, implicarea ONG-urilor, deprofesionalizarea cadrelor didactice, noua scolastică psiho-pedagogică, toate, ca să-l citez pe Creangă, cumplitele meșteșuguri de tâmpenie ale reformei educaționale au fost identice și au circulat între America din anii ‘50-’60, Franța din anii ‘70, America de Sud din anii ‘80, Europa de Est din anii ‘90, Asia Centrală și țările arabe în anii 2000. Am arătat chiar că experții din România care au făcut reforma la noi au fost transferați apoi să facă reforma educației în Afganistan, după aceleași rețete și cu aceleași rezultate, deși între România și Afganistan există atât de multe diferențe culturale. Practic, deșcolarizarea României a dus la un viitor incert pentru România, la distrugerea școlii ca motor al ascensiunii sociale bazate pe muncă și merit, vorba lui Eminescu, și la certitudinea unui viitor dominat fie de adulți români imaturi, slab pregătiți și incapabili să-și stăpânească, adică să-și locuiască, gospodărească și lase moștenire copiilor lor, țara, fie de imigranți. Practic, deșcolarizarea a contribuit decisiv la împiedicarea transmiterii României, ca patrimoniu material și cultural, dinspre strămoși înspre urmași.
Scandaloase conflicte de interese în impunerea cu orice preț a digitalizării educației
De ce credeți că, în ciuda unui număr semnificativ de cercetări (și cărți traduse inclusiv în România), apărute în ultimul deceniu, despre nocivitatea introducerii în învățământ a calculatorului și a tehnologiilor digitale - cercetări în urma cărora țări importante, precum Suedia sau Olanda, orientate inițial către digitalizare, au decis recent eliminarea dispozitivelor digitale și întoarcerea la manualele tradiționale -, totuși, România insistă să impună cu orice preț digitalizarea, ba chiar să introducă în învățământul preuniversitar instrumente bazate pe AI, după cum se menționează în proiectul de Strategie națională pentru Inteligență Artificială 2023-2027? Deși, după cum ați arătat și în cercetarea dvs., nu este adus nici un argument științific întemeiat privind utilitatea didactică a agendei digitalizatoare în România.
E vorba de uriașe interese financiare care fac să fie trecute cu vederea chiar scandaloase conflicte de interese. Lobby-ul IT își finanțează singur articolele care clamează rolul benefic al digitalizării. Și aceste „studii” devin apoi materiale invocate de ME în digitalizarea educației. E ca și cum am lua de bun orice fluturaș publicitar și l-am folosi ca sursă de politici publice. Există corporații uriașe cu interese imense în domeniul IT, iar autoritățile române și cele ale UE se comportă ca și cum corporațiile ar fi niște organizații de binefacere interesate de propășirea publică. Suntem conduși de niște oameni cu mentalitatea celor care primeau și furau „ajutoare” expirate la începutul anilor ‘90.
„Deșcolarizarea și deșcolarizarea digitală s-au făcut pe bani buni. S-a câștigat imens din reformă”
Cartea dvs. și semnalul de alarmă pe care l-ați lansat în 2021 prin analiza dvs. amplă și riguros documentată „Cruciada copiilor: deșcolarizarea digitală” au scos în evidență aspecte grave privind starea învățământului românesc și direcția distructivă în care este împins prin alinierea la agenda neoliberal-globalistă și prin digitalizarea lui cu orice preț. A existat un impact al acestui semnal de alarmă asupra profesorilor, părinților sau tinerilor sau, la un nivel mai sus, asupra decidenților din Ministerul Educației? Ce reacții au existat?
Nu. Deoarece cărțile mele nu vin cu fonduri atașate. Deșcolarizarea și deșcolarizarea digitală s-au făcut pe bani buni. S-a câștigat imens din reformă. S-au făcut vacanțe, s-au cumpărat case, se iau salarii uriașe, s-au pus pe roate afaceri. Există un întreg establishment psiho-pedagogic care s-a născut ca urmare a acestor întreprinderi de stat și cooperatiste. Cărțile mele vin doar cu argumente și cu trimiteri la surse, nu cu finanțări. Ecourile în rândul publicului, care include părinți și profesori, au fost destul de puternice, dar nu de natură a schimba cu ceva mersul lucrurilor. Cei aflați la cârma României își concep interesele strategice într-un fel care include deșcolarizarea României și generalizarea analfabetismului. Trusturile de presă sunt perfect aliniate acestui program.
Cum ar trebui încurajați să rămână în țară tinerii capabili, după ce termină studiile? România îi pierde pe mulți dintre tinerii ei înzestrați și cel mai bine pregătiți, care ar putea forma elita țării, lucrând în slujba neamului lor, dar aleg să-și părăsească țara. Ce ar trebui făcut pentru ei?
Ar trebui aplicat principiul „Omul potrivit la locul potrivit”. Am forma și oameni potriviți și am avea și loc pentru ei. Acum, sistemul e înțesat de lingușitori mediocri, de incompetenți, de plagiatori. Nu pleacă doar tinerii străluciți, ci și oamenii normali, dar de caracter, oamenii de bază ai unei țări.
În Strategia privind Digitalizarea Educației din România, MEC preia o serie de recomandări formulate de DIGITALEUROPE, despre care ați arătat că este principalul instrument prin care lobby-ul Big Tech își impune agenda digitalizatoare în Europa și România. Una dintre principalele recomandări este „dezvoltarea de parteneriate instituționale public-privat pentru alcătuirea de module curriculare de învățare online la distanță”. Cum comentați acest obiectiv?
Da, e școală de tip penitenciar, pusă în practică în mod obișnuit în anumite țări africane și, în mod excepțional, în tot restul lumii cu ocazia a ceea ce OMS decretează a fi „pandemii”. E școală cu Big Brother. Nu se învață nimic, dar se țintuiește locului și se controlează totul.
„Școala nu își propune să învețe, ci să educe. Dar educă fără să se ocupe de caracter”
Integral în ziarul Lumina
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ei, bine, trebuie să știm că, “din păcate în România nu există decât câțiva specialiști în managementul schimbării educaționale și ei NU au fost consultați în legătură cu această problemă întrucât ea NU a fost formulată de nimeni”(!), potrivit dlui. prof. univ. Ioan Negreț Dobridor - ref. schimbările din educație, unde fiecare nou ministru, numit politic, a luat reforma educațională “de la capăt”, în conformitate cu doctrina politică a cărui partizan era sau nu era ..că și doctrina aia vai mama ei. Considerentele dl. prof. fiind exprimate înainte de haosul adus de schimbările din pandemie/plandemie/plandemonie.
Deci?!
Vai și amar ..
Doamne, miluiește.
Ferească Dumnezeu!
Fără pandemie nu s-ar fi ajuns aici cu toată tehnologia emergentă și așa-zisa eră digitală existentă și nevoia aclamată de aliniere a educației la ea.
Dacă citiți Strategia .. veți observa că analiza necesității digitalizării educației nu are prea mare legătură, și nici nu-și propune să aibă, deși tratează o strategie în educație, cu conceptele fundamentale ale pedagogiei în ansamblul lor, care definesc obiectul de studiu specific la nivelul științelor pedagogice fundamentale: Teoria generală a educației, Teoria generală a instruirii sau Teoria generală a curriculumului, ci, susține, strict, că: ”transformarea digitală în educație este determinată de progresele în materie de conectivitate, utilizarea pe scară largă a dispozitivelor și a aplicațiilor digitale, nevoia de flexibilitate individuală și cererea acută de competențe digitale.”
Așadar, se dorește un învățământ online integrat în mediu educațional digital cu orice preț, STRICT de dragul tehnologiei, și NU, din păcate, de dragul pedagogiei, cum ar fi fost firesc/corect/legal.
Ref. „Școala nu își propune să învețe, ci să educe. Dar educă fără să se ocupe de caracter. Cu alte cuvinte, formatează.” - deci se ocupă, și în fapt - "formatându-l" (caracterul), și pe hârtie - dacă plecăm de la funcțiile generale ale educației, la funcția fundamentală regăsim: “formarea-dezvoltarea permanentă a personalității educatului în vederea integrării sale în societate pe termen scurt, mediu și lung“.
Așadar, întrebarea e, ce societate vizăm – una reală sau una ne-reală/virtuală, ce direcție vizăm – una firească lăsată de Dumnezeu sau direcția viețuirii digitale? Pentru că dacă dorim să ne mutăm din clasă tradițională în mediul online trebuie să luăm în calcul că spre o lume ne-reală/virtuală îl ducem pe educat.
Pe de altă parte, fără să r e p r o i e c t ă m conceptele fundamentale ale pedagogiei se vede bine că s-a împrumutat, fără discernământ, din afară, concepte care sunt străine de valorile noastre, de etosul creștin ortodox, chiar dacă era digitalizării este una globală - sau mai exact, se vrea a fi și era, și digitală, și globală, care să ne netezească totul ..pe cale, astfel continuând pe linia "catastrofei pedagogice" din care vrem să știm dacă și cum vom ieși.
Expresia "catastrofă pedagogică" aparține dlui. prof. univ. Ioan Negreț Dobridor, folosită ref. curriculum: "Deși curriculumul formal este coerent, el nu poate rezista presiunilor entropice ale diverselor hidden curricula negative care s-au iscat exploziv în școli și despre care se crede că “modernizează” educația. De fapt, este vorba de o casatrofă pedagogică.“ - Pedagogia învățământului primar și preșcolar, Ion-Ovidiu Pânișoară, Marin Manolescu (coordonatori), Ed. Polirom, 2019, p. 188
Ref. agenda DEI (diversitate, echitate, incluziune) - pomenită în articolul integral din ziarul Lumina
https://www.chilieathonita.ro/2024/09/11/dei-trebuie-sa-moara/
Doamne, miluiește.