VIDEO. Calendarul Zilei. 23 de ani de la adormirea Sfântului Cuvios PORFIRIE Cel Nou, Kavsokalivitul. PORTRETUL unui făcător de minuni CONTEMPORAN

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cuviosul Porfirie, pe numele său de botez, Evanghelios s-a născut în Grecia, lângă satul Sfântul Ioan din Karystia (Evvia). Părinții săi erau săraci, motiv pentru care tatăl său, care era psalt (cântăreț la biserică) în satul său, pleca adesea prin lume să muncească. Adesea, a plecat ca ajutor cu Sf. Nectarie, în călătoriile sale.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Tot din cauza sărăciei, viitorul sfânt a fost nevoit să muncească de mic, părăsind școala după doar doi ani de la începerea ei. Deasemenea, era foarte serios și matur. Se dezvolta mult mai repede ca alți copii, după cum el însuși povestea, răzându-și barba de la vârsta de 8 ani. Era foarte îngrijit și părea mult mai în vârstă decât era el, de fapt.

Dragostea de monahism a dobândit-o citind, silabisit, viața Sfântului Ioan Kalivitul, în timp ce păștea oile. Sfântul Porfirie a făcut ce ne-a îndemnat părintele Cleopa (care a trecut la cele veșnice tot la data de 2 decembrie), pe toți, să facem: și-a ales un sfânt și a încercat să-l depășească. Dorind să ajungă în Sfântul Munte Athos, a plecat de acasă, fără știrea alor săi, la vârsta de 12 sau 14 ani.

Acasă, în Sf. Munte, a învățat să iubească nevoința neîncetată: Mergea desculț prin zăpadă, bătând cărări anevoioase. Dormea foarte puțin, întins pe podea, acoperit doar cu o pătură, chiar și pe timpul iernii. Făcea multe metanii, cu trupul gol de la brâu în sus, ca să nu-l fure somnul. Sculpta lemnul, dar lucra și în aer liber, unde aduna lemne și melci, căra pământ în spate de la mari distanțe. A învățat pe de rost Sfintele Evanghelii în timpul rucodeliei și le repeta întruna, ca să nu-i poată pătrunde în minte nici un gând. Așa cum el însuși a spus, ulterior, în vremea aceea era „în necontenită mișcare".

La 20 de ani, în 1927 a fost hirotonit preot, la 22, duhovnic, iar în 1938 a fost ridicat la rangul de arhimandrit, însă chiar înainte de aceste eveniment, Dumnezeu l-a învrednicit cu daruri neobișnuite:

Simțurile i s-au sensibilizat foarte mult, iar capacitățile sale umane i s-au dezvoltat foarte puternic. Auzea și cunoștea graiul păsărilor și al animalelor, pătrunzându-le înțelesul. Simțea mirosurile de la mari distanțe. Recunoștea miresmele și compoziția lor, distingând de foarte departe parfumul florilor. Vedea de la distanțe de neimaginat. Știa gândurile ascunse ale oamenilor.

„După ce se ruga cu smerenie, avea capacitatea de „a vedea" până în adâncul pământului și până în înaltul cerului, toate cele aflate acolo: ape, pietre, petrol, radiații, antichități îngropate, morminte ascunse, crăpături în adâncul pământului, izvoare subterane, icoane pierdute, scene petrecute cu secole în urmă, rugăciuni îndreptate spre ceruri, duhuri bune sau viclene, sufletele oamenilor și tot felul de alte lucruri. Putea gusta apa aflată la mari adâncimi și măsura adâncimea la care se găsea. Întreba stâncile, care îi povesteau luptele asceților dinaintea lui. Tămăduia doar privind locul bolnav. Vindeca doar prin atingere. Se ruga și rugăciunea se împlinea. Niciodată nu i-a trecut prin gând să folosească darurile primite de la Dumnezeu pentru folosul său personal și nicicând n-a vrut să câștige ceva de pe urma celor care îi erau descoperite de Harul dumnezeiesc.”

Totuși, părintele Porfirie nu era „atoateștiutor”. Nu știa chiar totul. Dumnezeu îi descoperea doar acele informații care îi serveau la ajutorul celor ce veneau să-l caute și să primească vindecare. Când Dumnezeu nu îi descoperea ceva despre un anumit om, însemna că avea alt plan, iar părintele nu putea să facă nimic mai mult decât voia Celui căruia îi slujea. „Aceasta nu e știință și nu e nici artă. Este HAR", spunea părintele Porfirie.

Îmbolnăvindu-se, harismaticul părinte Porfirie a fost nevoit să plece din Sf. Munte Athos. După câțiva ani de zile, i-a fost îndeplinită dorința de a sluji bolnavilor, fiind numit paroh la Policlinica din Atena, unde a slujit mai bine de 30 de ani.

A pus bazele mănăstirii de maici „Schimbarea la Față a Mântuitorului”, unde a mai poposit o perioadă. Fiind bătrân și foarte bolnav, pregătindu-se pentru trecerea la veșnicie, Sf. Porfirie a cerut Chilia Sfântului Gheorghe din Kafsokalivia, în Sfântul Munte Athos, unde fusese tuns monah, care era nelocuită, în acea perioadă.

După ce s-a spovedit și i s-a săpat mormântul, a dictat o scrisoare de bun rămas, în care povățuia și își cerea iertare de la toți fiii săi duhovnicești. Această scrisoare, datată 4 (după calendarul vechi) și 7 (după calendarul nou) iunie 1991 a fost găsită în veșmintele sale de îngropăciune, în ziua adormirii sale.

Potrivit poruncii sale, moartea sa a fost anunțată după ce a fost înmormântat, tocmai fiindcă nu a voit ca fiii săi duhovnicești să se ostenească, venind la Muntele Athos pentru a asista la înmormântareasa. Totodată a voit ca înmormântarea să să se desfășoare în simplitate și smerenie, avându-i alături doar pe frații săi din Kafsokalivia.

„Cât a trăit, Părintele Porfirie i-a primit pe toți. Prin smerita sa chilie au trecut sfinți asceți și criminali păcătoși, creștini ortodocși, dar și oameni de alte culte sau chiar de alte credințe, oameni neînsemnați și mari personalități, bogați și săraci, neștiutori de carte și oameni învățați, mireni și clerici de toate gradele. Fiecăruia dintre aceștia i-a oferit iubirea lui Hristos, spre mântuirea sufletului.”

Cei care l-au cunoscut, spun că principala lui calitate era smerenia: „Întotdeauna a arătat deplină ascultare față de Biserică și nu făcea nimic fără aprobarea ei. Spunea că este preferabil să greșești, fiind în Biserică, decât să lucrezi în afara ei, fie și cu îndreptățire.”

Sf. Porfirie Cel Nou a fost canonizat la data de 27 noiembrie, 2013.

[video ]https://www.youtube.com/watch?v=5v-HJSlh3fY[/video]
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • catalin_mantea 02.12.2014 13:23
    Dumnezeu ptr rugaciunile acestui nou sfant al Bisericii Ortodoxe sa ne ajute sa dobandim cat mai mult dicernamant si dragoste in tot ceea ce facem! multumiri pentru acest articol persoanei care a reusit sa actualizeze vietile sfintilor contemporani noua! toate cele bune si la mai multe articole!
Ultima oră

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”

16:45

Procuratura a clasat dosarul penal deschis împotriva lui Mihai Tîrnoveanu. Revista Profesionistă a Presei

15:16

S-a stins Nicolae (Nic) Iliescu, publicist la Ziarul Național

14:31

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

13:35

Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

12:44

Ce făcea Ceaușescu în ziua în care s-a născut Bănescu, 2.06.'66? Document în atenția CNSAS: PROCES VERBAL

12:02

La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

12:00

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Radiațiile telefoanelor mobile. Analiză realizată de Dr. Joseph Mercola (ENG/VIDEO/PDF)

11:56

Pr. Viorel Cojocaru: Patriarhia Română si Patriarhia Moscovei: dialoguri diplomatice nefinalizate referitor la teritoriul canonic dintre Prut și Nistru. Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova

11:05

Xi Jinping îi înfige un cuțit în spate lui Putin. 4.000 de drone și sisteme antiaeriene chinezești vor ajunge în dotarea Ucrainei

10:33

REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

10:15

Premierul Australiei, cu nervii la pământ, după ce a cerut interzicerea MEME-lor și a devenit ținta glumelor pe X

09:55

26 aprilie: 38 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Începutul unui coșmar care a durat ani de zile. FOTO