

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi
Iată cum funcţionează conceptul, numit SocialXChange din Crângaşi, din ce au povestit Vlad Petreanu şi George Zafiu în Deşteptarea, potrivit europafm.ro:
Există două tipuri de clienţi: cei care donează obiecte şi cei care n-au nimic de donat, dar vor să muncească.
În primul caz, poţi dona obiecte în schimbul cărora primeşti puncte, pe care le poţi folosi ca să achiziţionezi alte bunuri sau servicii - ore de tenis de masă, acces la salină, diverse cursuri pentru copii şi adulţi.
Persoanele care n-au nici bani şi nici nimic de donat, dar pot să muncească şi vor să muncească, depun diverse activităţi şi sunt recompensaţi cu un număr de puncte pe oră, puncte pe care le pot folosi apoi ca să-şi cumpere obiectele sau serviciile de care au nevoie.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Pentru că ar trebui să ne punem întrebarea „Cum de am ajuns să muncim ca sclavii pentru o bucată de pâine? Oare nu crezi că prin acest model de „piață a muncii” se reinstaureaza SCLAVIA? Ăsta este cuvant corect. Oare doar pentru asta muncim noi ca proștii? Oare pentru asta trăim? Doar ca să mâncăm? Oare nu ar fi mai corect pentru oamenii muncitori, ca proprietarul acestui magazin să angajeze salariați pe care să îi plăteasca în mod corect? Sunt convinsă că nu ii convine. Cheltuiala lui ar fi cu mult mai mare, dar și efortul nu-i așa? Este mai ușor să păcălești câțiva fraieri să muncească pentru o farfurie de mâncare, decât pentru o leafă corectă, nu?!... Munca neplătită se numește sclavie.
Și nici măcar de troc nu putem vorbi, căci proprietarul spune foarte clar (obiecte donate). Este simplu, nu?... Pentru a răspunde in fața fiscului, evident. Săracu' fisc, parcă nu a fost băgat până în gât - de veacuri - în astfel de practici, cu bună știinta. De undeva își va lua întotdeauna dreptul.
Decât să muncești pentru un stăpân de sclavi, mai bine muncești pe la biserici si mănăstiri. Cu siguranță îți găsești și un loc de dormit.
Acum muncești un anumit număr de ore pentru un anumit număr de puncte ( = bani) pe care le folosești ca să îți cumperi o pâine. Singura diferență pe care o văd este că sistemul acestui magazin nu implică un contract pe termen lung din care să nu poți ieși, așa cum face sistemul angajat-angajator.