

Peștera Muierilor sau Peștera Muierii este unul dintre cele mai fascinante monumente ale naturii din România și se află săpată în pântecul masivului calcaros de pe raza comunei Baia de Fier din județul Gorj, lângă râul Galbenul, la o altitudine de aproximativ 700 de metri. Cu o istorie foarte bogată, peștera, în timpuri străvechi, a adăpostit în timpul războaielor, când bărbații plecau la lupte, foarte mulți copii și femei, de unde i se trage și numele. Este prima peșteră electrificată din România, acest fapt având loc între anii 1963 și 1978, ceea ce a transformat-o în cel mai popular și mai vizitat obiectiv speologic din România.
Peștera de la Vadu Crișului sau Peștera Zichy se află în munții Pădurea Craiului și este una din cele mai cunoscute și studiate peșteri din România. Peștera a fost descoperită în anul 1903 prin dinamitarea versantului ca urmare a unor bănuieli că deasupra cascadei Vadu Crișului s-ar afla o peșteră de mari dimensiuni. Contele Odon Zichy, pe a cărui proprietate se afla peștera, a dispus amenajarea cu podete și scări de lemn astfel încât în anul 1905 a fost deschisă spre vizitare. La acea vreme era considerată cea mai frumoasă peșteră din Europa. Din anul 1969, peșteră este iluminata.
Peștera Scărișoara (foto principal) este una dintre cele mai mari peșteri cu gheață din România, situată în Munții Apuseni, la o altitudine de 1165 de metri deasupra nivelului mării. Peștera Scărișoara are 105 metri adâncime și 720 de metri lungime, iar accesul se face pe o scară metalică. Turiștii ajung în Sala Mare, cu o lungime de 108 metri și o lățime de 78 de metri, singura pe care o pot vizita direct. Celelalte săli, denumite Biserica (cu peste 100 stalagmite), Rezervația Mare, Galeria Coman și Rezervația Mică sunt rezervate oamenilor de știință. Nu se cunoaște data exactă când a fost descoperită peștera. Cea mai veche mențiune asupra peșterii este făcută în 1847.
ASTA NU E TOT! INTRĂ AICI PENTRU A VEDEA CONTINUAREA TOPULUI
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.